10 tipp a kreativitásod fejlesztésére
Címlap / Otthon / 10 tipp a kreativitásod fejlesztésére

10 tipp a kreativitásod fejlesztésére

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Te kreatív vagy? Remélem igen! Ha mégsem, jó hírem van: semmi sincs veszve! Sokan azt gondolják, a kreativitás valamilyen különleges képesség, amelyet tulajdonképpen csak különböző területeken lehet használni, mint pl. a művészet vagy a tudomány. Egy festő vagy egy író vagy egy feltaláló legyen csak kreatív - de nekem mennem kell ebédet főznöm. 

Természetesen az ebédfőzésnél is szükség lehet kreativitásra - főleg ha csak korlátozott hozzávalónk van a konyhában, és nem akarunk boltba menni. Ugyanígy az élet szinte bármely területén könnyebben fogunk boldogulni, ha képesek vagyunk kreatívan gondolkodni - és természetesen kreatívan cselekedni. A kreativitás megkönnyíti számodra a tanulást vagy a munkát, eredményesebbé teszi az üzleti tevékenységet és élvezetesebbé a szórakozást, nem is beszélve a párkapcsolatról.

Érdekes, hogy bizonyos emberek különösen kreatívak a mindennapokban is, mások pedig egyszerűen azt mondják, ők nem tudnak kreatívan gondolkodni. Természetesen a korlátozó hiedelmek itt is remekül működnek: aki ezt gondolja, az bizony alaposan behúzta a kéziféket, ha gondolkodásról van szó.

Azt kevesen tudják, hogy a kreativitás tulajdonképpen agyunk természetes állapota. Megfelelő gyakorlatokkal, játékokkal, módszerekkel fejleszthetjük azt a képességet, amellyel ezzel az állapotba jutunk.

Az egyik ilyen tevékenység, ha rejtvényeket fejtesz, különböző játékos feladványokkal edzed az elméd. Számtalan rejtvény létezik, ezek egyik része a bal, más része a jobb agyféltekét dolgoztatja meg - s van, amelyik mind a kettőt. Ilyenkor hol a logikus gondolkodásunkat aktivizáljuk, hol az agyunk mintafelismerési képességét használjuk. Minél többet foglalkozol különböző rejtvényekkel, annál könnyebben boldogulsz majd velük, és e közben kreatív képességeid fejlődnek.


Egy másik kézenfekvő módszer, ha belekóstolsz egy művészetbe. Kezdj el rajzolni, festeni, zenélni, fényképezni, filmet készíteni, egy szóval bármit, amivel lehetőséged van kibontakoztatni művészi hajlamaidat. Ezt kipróbálhatod otthon, később pedig elvégezhetsz egy megfelelő tanfolyamot. A kreativitást különösképpen fejlesztik mindazok a módszerek, amelyek a teljes elmét használják, mint pl. a teljes elmés olvasás vagy a jobb agyféltekés rajzolás.

HarmoNet tipp: Vizsgára készülsz? Olvass másodpercenként egy oldalas sebességgel! >>

A harmadik módszer talán először szokatlannak tűnik - de végül is épp ez a lényege: csinálj valami mást! Tégy valami szokatlant, amit eddig nem tettél meg. Aludj fordítva az ágyadon, menj más útvonalon a munkahelyedre, az ebédet pedig kezd a sütivel. Olvass el egy olyan könyvet, ami azelőtt nem érdekelt. Hallgass ismeretlen zenéket, nézz meg olyan filmeket, amelyek eddig nem álltak az érdeklődésed középpontjában.

A kreativitás katalizátorként hat az életedben bekövetkezendő pozitív változásokra - ráadásul roppant szórakoztató tud lenni. Különlegessé és egyedivé varázsolja az egyéniségedet, miért ne lennél hát mostantól sokkal kreatívabb, mint azelőtt?Fogadj el tőlem 10 hasznos tippet, amelyekkel kreativitásod növelheted:
  1. Légy mindig kíváncsi, és nyitott az új dolgokra! Ezzel újabb lehetőségek tűnnek fel az életedben.
  2. Vigyázz magadra! Aludj eleget, étkezz egészségesen, csináld azt, amit élvezel.
  3. Ápold a lelked! Kezdj el rendszeresen meditálni és mindig légy nyugodt, kiegyensúlyozott. A stressz gátat vet kreatív képességeidnek - ne engedd ezt!
  4. Beszélgess el valakivel, akivel sosem szoktál. Légy nyitott és befogadó.
  5. Fél évente végezz el egy tanfolyamot, amely a kreativitásod növelheti.
  6. Minden új ötletedet írd fel egy füzetbe! Találd ki, hogyan tudnád őket megvalósítani.
  7. Néha légy gyerek! Rajzolj bajuszt a nőknek a magazinokban, hajtogass papírrepülőt, fújjál buborékot. Hidd el, bőven van mit tanulnunk a gyerekektől, ha a kreativitásról van szó.
  8. Sétálj egyedül! Az egyedüllét kellemes környezetben új gondolatokat ébreszthet benned. Egyszerűen csak sétálj, és engedd, hogy szabadon szárnyaljanak gondolataid.
  9. Mindig gondolkozz pozitívan. Ne feledd: nincs kudarc, csak visszajelzés!
  10. Bízz önmagadban, és szeresd magadat! Fejleszd az önismeretedet.

Kreativitásod növelésében segíthetnek a Mindennapi NLP tanfolyamai >>

Szűcs Tibor
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 14060 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x