Durva! Támad az erdő
Címlap / Otthon / Durva! Támad az erdő

Durva! Támad az erdő

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Azt hittük, hogy a természet a végtelenségig kihasználható, vagy legalábbis a mi kis 40-50 életévünk tartalmára, aztán pedig spongyát rá, majd fulladozzon a következő generáció. Sajnos, ez a számításunk meghiúsult. Több dolgok vannak a világon, mint amit kis emberi gondolkodásunk előre kiszámíthat. A legújabb kutatások szerint az erdők jelenlegi szén-dioxid-elnyelő képessége teljes egészében elveszhet, ha a Föld átlaghőmérséklete 2,5 Celsius-fokkal emelkedik. 

Persze vannak, akik már jókor számoltak az esőerdők természetével. Egy londoni kétgyerekes asszonyka anyák napjára az anyjának egy icipici esőerdő-részesedést vásárolt, elküldte Magyarországra, s a nagymama azóta rendszeresen kapja az értesítést az esőerdők helyzetéről, vagyis a Raiforest Reviewet. 

Kolumbia, Chile, Ecuador után most a romániai Kárpátok erdeinek megmentése lesz a Rainforest Konszern alapítóinak célja. Európa utolsó valódi erdőjéről van szó.

Két erdő van még Európában, melynek területe ötvenezer hektár fölött van, amelyben még élnek vadállatok: medvék, farkasok, hiúz, vadbölény, zerge. Itt a Nyugat-Kártpátokban van még magasabb szintű biodiverzitás. Itt élnek fenntartható populációban olyan ritka növények, rovarok, madarak, melyek egykor egész Európában honosak voltak.A fenntarthatóság veszélyei

Akik ma irtják ezeket az erdőket, mindnyájunk gyilkosai. Sőt, magát a jövőt, a földi életet ölik meg. A növekvő, illetve gyorsan növekvő széndioxid-kibocsátás a jelenlegi kérdés, vajon az eddig tapasztalt ütemben, vagy csak egy kicsit lassabban romlik a helyzet, azaz továbbra is egyre nő a fosszilis energiahordozók felhasználása. Ebben az esetben az erdők nehezen alkalmazkodnak a gyorsuló felmelegedéshez, aminek komoly következményei lesznek.

Jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 20%-a írható az erdőirtások számlájára, de az erdők még mindig több széndioxidot nyelnek el, mint amennyit kibocsátanak. A klímaváltozás miatt azonban megváltozhat a helyzet. A várható aszályok, a gombafertőzések, a rovarkártevők inváziója, az erdőtüzek és szélsőséges viharok következtében gyors és kiterjedt erdőpusztulás következhet be.

HarmoNet tipp:
Veszélyben a paratölgy erdők? >>

Fakivágások

A Kárpátokban is bekövetkezett az emberi felelőtlenségnek már most olyan a mértéke, hogy visszafordíthatatlan károsodást hozhatunk létre a természetben. Bizonyára sokan emlékeznek még az arzénnel mérgezett Tiszára. Ott az aranyéhség, itt a faszükséglet és a kizsákmányolás olyan fordulatot hozott, amire nem számítottunk. 

Magam is azt hittem, hogy ha újra magánkézbe kerülnek az erdők, mindenki vigyázni fog a sajátjára, s rombolás helyett gondosan telepíteni kezd, mint tették egykor a csodálatos arborétumok tulajdonosai: Bolza gróf Szarvason, az Esterházyak, a Festeticsek. 

Ehelyett a mai tulajdonosok távol élnek a birtokuktól, csak a pénzt látják a szemük előtt, és felelőtlenül pusztítják az erdőket, eladják a fákat, amiként egykor Salamon király kezdte az ébenfa erdők kiirtását, az asszír királyok pedig az oroszlánokat örök időkre kivadászták Mezopotámiából. 

Pusztítás
Elpusztul az erdő, a fa, a növény, a rovar, a madár, és mindezzel együtt maga az ember is. Nem tudunk lemondani a gépkocsikról és az általuk kibocsátott szennyező anyagokról.

Távol élő pénzemberek vásárolták fel az erdőket, vagy éppen csak az állófát. Sok száz hektárról már illegálisan elszállították, s a jelenlegi román kormány vagy politikai haszonlesésből, vagy korrupcióból semmit se tett ez ellen. Még a nemzeti parkokba is behatoltak. 

HarmoNet tipp: Ökológiai lábnyom - Icipici, vagy mérföldlépő? Dönts! >>

Lassú visszavásárlás

A Rainforest Konszern Alapítvány lassan megpróbálja megállítani a folyamatot visszavásárlással. Ez lenne a legnagyobb védelmi projekt, különböző szervezetek táguló hálózatát kell bevonni az alapítvány felügyeletével. Az idő sürget, mert maga a felmelegedés is ellenünk dolgozik. Ellenünk, az emberiség jövője ellen. Már vannak adományozók, de másokat is várnak, akiknek szívügyük a magashegyi legelők védelme, jelentős fajok visszatelepítése, a közösségfejlesztés ökoturizmussal, azaz a Föld élete.

Dobosy Ildikó
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2421 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x