Durva! Támad az erdő
Címlap / Otthon / Durva! Támad az erdő

Durva! Támad az erdő

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Azt hittük, hogy a természet a végtelenségig kihasználható, vagy legalábbis a mi kis 40-50 életévünk tartalmára, aztán pedig spongyát rá, majd fulladozzon a következő generáció. Sajnos, ez a számításunk meghiúsult. Több dolgok vannak a világon, mint amit kis emberi gondolkodásunk előre kiszámíthat. A legújabb kutatások szerint az erdők jelenlegi szén-dioxid-elnyelő képessége teljes egészében elveszhet, ha a Föld átlaghőmérséklete 2,5 Celsius-fokkal emelkedik. 

Persze vannak, akik már jókor számoltak az esőerdők természetével. Egy londoni kétgyerekes asszonyka anyák napjára az anyjának egy icipici esőerdő-részesedést vásárolt, elküldte Magyarországra, s a nagymama azóta rendszeresen kapja az értesítést az esőerdők helyzetéről, vagyis a Raiforest Reviewet. 

Kolumbia, Chile, Ecuador után most a romániai Kárpátok erdeinek megmentése lesz a Rainforest Konszern alapítóinak célja. Európa utolsó valódi erdőjéről van szó.

Két erdő van még Európában, melynek területe ötvenezer hektár fölött van, amelyben még élnek vadállatok: medvék, farkasok, hiúz, vadbölény, zerge. Itt a Nyugat-Kártpátokban van még magasabb szintű biodiverzitás. Itt élnek fenntartható populációban olyan ritka növények, rovarok, madarak, melyek egykor egész Európában honosak voltak.



A fenntarthatóság veszélyei

Akik ma irtják ezeket az erdőket, mindnyájunk gyilkosai. Sőt, magát a jövőt, a földi életet ölik meg. A növekvő, illetve gyorsan növekvő széndioxid-kibocsátás a jelenlegi kérdés, vajon az eddig tapasztalt ütemben, vagy csak egy kicsit lassabban romlik a helyzet, azaz továbbra is egyre nő a fosszilis energiahordozók felhasználása. Ebben az esetben az erdők nehezen alkalmazkodnak a gyorsuló felmelegedéshez, aminek komoly következményei lesznek.

Jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 20%-a írható az erdőirtások számlájára, de az erdők még mindig több széndioxidot nyelnek el, mint amennyit kibocsátanak. A klímaváltozás miatt azonban megváltozhat a helyzet. A várható aszályok, a gombafertőzések, a rovarkártevők inváziója, az erdőtüzek és szélsőséges viharok következtében gyors és kiterjedt erdőpusztulás következhet be.

HarmoNet tipp:
Veszélyben a paratölgy erdők? >>

Fakivágások

A Kárpátokban is bekövetkezett az emberi felelőtlenségnek már most olyan a mértéke, hogy visszafordíthatatlan károsodást hozhatunk létre a természetben. Bizonyára sokan emlékeznek még az arzénnel mérgezett Tiszára. Ott az aranyéhség, itt a faszükséglet és a kizsákmányolás olyan fordulatot hozott, amire nem számítottunk. 

Magam is azt hittem, hogy ha újra magánkézbe kerülnek az erdők, mindenki vigyázni fog a sajátjára, s rombolás helyett gondosan telepíteni kezd, mint tették egykor a csodálatos arborétumok tulajdonosai: Bolza gróf Szarvason, az Esterházyak, a Festeticsek. 

Ehelyett a mai tulajdonosok távol élnek a birtokuktól, csak a pénzt látják a szemük előtt, és felelőtlenül pusztítják az erdőket, eladják a fákat, amiként egykor Salamon király kezdte az ébenfa erdők kiirtását, az asszír királyok pedig az oroszlánokat örök időkre kivadászták Mezopotámiából. 

Pusztítás
Elpusztul az erdő, a fa, a növény, a rovar, a madár, és mindezzel együtt maga az ember is. Nem tudunk lemondani a gépkocsikról és az általuk kibocsátott szennyező anyagokról.

Távol élő pénzemberek vásárolták fel az erdőket, vagy éppen csak az állófát. Sok száz hektárról már illegálisan elszállították, s a jelenlegi román kormány vagy politikai haszonlesésből, vagy korrupcióból semmit se tett ez ellen. Még a nemzeti parkokba is behatoltak. 

HarmoNet tipp: Ökológiai lábnyom - Icipici, vagy mérföldlépő? Dönts! >>

Lassú visszavásárlás

A Rainforest Konszern Alapítvány lassan megpróbálja megállítani a folyamatot visszavásárlással. Ez lenne a legnagyobb védelmi projekt, különböző szervezetek táguló hálózatát kell bevonni az alapítvány felügyeletével. Az idő sürget, mert maga a felmelegedés is ellenünk dolgozik. Ellenünk, az emberiség jövője ellen. Már vannak adományozók, de másokat is várnak, akiknek szívügyük a magashegyi legelők védelme, jelentős fajok visszatelepítése, a közösségfejlesztés ökoturizmussal, azaz a Föld élete.

Dobosy Ildikó
Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2440 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x