Születés Hete - országszerte
Címlap / Otthon / Születés Hete - országszerte

Születés Hete - országszerte

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Újra itt a május és a Születések ünneplése. Gyönyörű fiatal anyák és kisgyermekeik találkoznak a Rákóczi-kertben és a hozzá tartozó kultúrházban. Mindig ápolt a kert, tisztaság, rend uralkodik a termekben. A parkban fiatalok pingpongoznak, mások kosárlabdát gyakorolnak. Benn a teremben frissítő tornát tartanak fiatal anyáknak, s jelen vannak a kisgyermekek is. 

Kajmádi Mónika tanár, négy fiú és egy kislány édesanyja. Évek óta részt vesz a Születés hete szervezésében. Jó segítőtársra talált Rákóczi Erikában, akinek egy óvodás kisfia van és másfél éves kislányával a karján intézi a szervezés gondjait.

Hétfőn reggel már a Belvárosi bölcsődében találtuk őket, ahol bemutatták a gondozónők a szülőknek, milyen a zenei oktatás, mondókázás a bölcsödében. Előadásokat tartanak a szoptatás fontosságáról és a nők munkába állításáról. 


A Rákóczi kert

Sugárban érkeznek mindenfelől a kismamák ide a Rákóczi kertbe, és a hozzá tartozó épületbe. Egész éven keresztül jó programok várják őket, összeszoktak, a gyerekekkel együtt tornáznak reggelenként. A Kovács-módszerrel sorban jutnak a torna-eszközökre, és a picik is követik őket. Anyukával együtt lépegetnek a gerendán, hidat csinálnak az ugrózsámolyon, két-három labdával bűvészkednek. Itt minden nap van program a babáknak. Körbeülnek a szőnyegen a kismamák, és énekelnek: Erzsi néni utazik. Ki száll be? – sorban mondják a babák nevét. Megtanulnak bemutatkozni, majd énekelgetnek közösen.

HarmoNet tipp: Mit csináljunk a hiperaktív gyermekkel nyáron? Ingyenes túlélőkalauz >>

Bábszínház

Az Erdősor utcai bölcsődében bábszínházat játszanak. Minden látogatót szívesen várnak. Szépen gondozott játszóterek és virágos kertek fogadnak. Betoljuk a babakocsikat: mindennek van hely, felkészültek a látogatókra.


Szabad játék és ismerkedés után a bölcsis gyerekek leülnek a sorba rakott padokra. Nem kötelező, mindig van gondozónő, aki azokra vigyáz, akik mást szeretnének csinálni, de lassan mindenki helyet foglal vagy a padon, vagy egy gondozónő ölében. A vendéggyerekek nincsenek ilyen fegyelemre szoktatva, ők inkább sétálgatnak, motoroznak a paraván körül: Ez se jelent gondot.

Az óvónő a paraván előtt mesél egy kesztyűről, amelynek ujjaiba bebújnak az állatkák: az állatokról a gyerekek énekelnek közben, majd a jelenet végén szépen megtapsolják az előadást. Szívmelengető dolog látni, milyen érdeklődőek ezek a picik. Közben felmutatják ők is az ujjacskáikat, úgy ahogy a felnőttektől látják. Szépen elszámolnak együtt ötig.

Kis szünet következik, teát osztogatnak gyerekeknek, felnőtteknek. A vendéggyerekek nagyrészt beilleszkedtek, csak a mamák kísérgetik őket megszokásból. Egy anyuka van, aki nem tudja otthagyni a kisfiát, a gyerek produkálja magát: ordít – nem sír – benn egy babaházban.

HarmoNet tipp: Miképp fogom szólítani... Heller Ágnes professzor Asszonyt? >>

Az újabb mesére most már maguktól is visszaülnek a helyükre. Ismerjük mindnyájan a répamesét, ők is együtt mondják a mesélővel, élvezik a hangjukat. Végül minden gyerek játszhat a bábokkal, mert a bábkészítő is eljött, sok bábot hozott, és a szülőket is megtanítja bábkészítésre.

Nem szívesen válnak meg sem a gyerekek, sem az anyukák ettől a kedves udvartól, de lassan ebédhez készülődnek. Még megkérünk mindenkit, írja le a szervezésről a véleményét, és azt, mit szeretne még a következő időkben látni, hallani. 


Mamajóga

Ficánkoló és mamajóga is van a programban. Az előbbin a kicsik varázslódnak óriásokká, a másodikban az anyukák csöppségeikkel együtt jógáznak. Mindenkinek természetes, hogy meg kell mozgatni minden csontot, izületet, s nem probléma, hogy a kicsi mellettünk csúszik-mászik, vagy éppen labdázik. A program után várja őket kinn a hinta, csúszda, mászóka. 

Az egész ország területén szervezik évek óta a Születés hetét. A program Szülőapja úgy képzelte, neki csak meg kell indítani – néhány évig anyai-apait beletett, családja, háza is ennek az ügynek lett alárendelve – s ennek az ügynek a hölgyek szükségletének megfelelően önmagától kell továbbgördülni. Csak dicsérhetjük előrelátását, jól tervezett. Állandó önsegítő program lett a Születés hete. Igazán szükség van rá.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1859 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x