Kreatívabb szeretne lenni? Költözzön külföldre!
Címlap / Otthon / Kreatívabb szeretne lenni? Költözzön külföldre!

Kreatívabb szeretne lenni? Költözzön külföldre!

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-20

A külföldön élő diákok többet látnak egy-egy országból, mint az érdekes múzeumok és az új ételek. Egy új, a Journal of Personality and Social Psychology folyóirat májusi számában olvasható kutatásból kiderült, a külföldi tartózkodás fokozza a kreativitást. 


Rendezvénynaptár
Régóta ismert, hogy külföldön a művészek képzelete jobban szárnyal, azonban William Maddux, az INSEAD nemzetközi üzleti iskola szervezési magatartástudomány docense arra kereste a választ, valóban kreatívabbak lesznek-e a külföldön élő emberek. Az egyik kísérletben az amerikai Northwestern Egyetem diákjait szembesítették az úgynevezett Duncker-féle gyertyaproblémával, ennek megoldása során kreativitásra van szükség, mivel a feladat az, hogy erősítsünk egy gyertyát a kartonpapír falra egy doboz gyufa és egy doboz rajzszög segítségével. (A helyes megoldás az,hogy gyertyatartóként használjuk a rajzszöges dobozt, tehát nem eredeti funkciójában.) Minél hosszabb ideig élt egy diák korábban külföldön, annál valószínűbb volt, hogy rájön a kreatív megoldásra.

A második vizsgálatban egy kitalált tárgyaláson kellett helytállni, ahol csak egy kreatív megegyezéssel lehetett mindkét fél kedvére tenni, a valaha külföldön élt diákok itt is jobban teljesítettek. A kulcs nem a külföldi utazás, hanem a huzamosabb külföldi tartózkodás volt és minél inkább adaptálódtak a diákok az idegen kultúrához, annál valószínűbb, hogy meg tudták oldani a Duncker-féle gyertyaproblémát.„Ez azt mutatja, hogy valamilyen pszichológiai átalakulás megy végbe a külföldön élők esetében, amely növeli a kreativitást”
– mondta el Adam Galinsky, a Northwestern Kellogg Üzleti Karának kutatója, a tanulmány társszerzője. „Ez történik, amikor valaki azon dolgozik, hogy alkalmazkodjon egy új kultúrához.”

HarmoNet tipp: 10 tipp a kreativitásod fejlesztésére >>

A végső feladat az volt, hogy az egyik diákcsoportnak a külföldön töltött időről kellett beszámolnia, míg a többiek egy más tevékenységről írtak, például a boltba menésről vagy egy új sport megtanulásáról. Az eredmények azt mutatták, hogy már a más kultúrához való adaptálás felidézése is átmenetileg fokozta a kreativitást, ezek a diákok jobban teljesítettek a kreativitást igénylő feladatokon, mint társaik.

Medipress
Képek: Piqs.de
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2246 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x