Fogd össze az utcán a kölyköket - fergeteges mangatábor...
Címlap / Otthon / Fogd össze az utcán a kölyköket - fergeteges mangatábor kicsiknek és tiniknek

Fogd össze az utcán a kölyköket - fergeteges mangatábor kicsiknek és tiniknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

A mangák világa hihetetlenül vonzza a kiskamaszokat, és hihetetlenül riasztja a kiskamaszok szüleit! Mi ezen a feszültségen szeretnénk enyhíteni azzal, hogy érthetővé, emészthetővé tesszük ezt a popkultúrát. Nem alaptalan a szülői idegenkedés, hiszen a mi kultúránkhoz képest kissé temperamentumosabb, harciasabb, szélsőségesebb (Japán) kulturális elemeket vonultat fel. 

Mi a manga?
„A manga a képregény japán nyelvű általános elnevezése, Japánon kívül a japán mangák jellemző stílusában készített képregényekre használják, szűkebben csak a Japánban készültekre. Alkotóit mangakáknak hívják. A klasszikus japán ukiyo-e festészet és a nyugati művészeti hatások találkozásából fokozatosan jött létre, míg mostani jellege kialakult, s a köztudatban – főképp Japán határain kívül – összeforrt a japán popkultúrával. A kifejezés jelentése szószerinti fordításban "véletlenszerű képek" vagy "vázlat" de mostanra a szótárakban is csak képregény címszóval van feltüntetve.”- írja a Wikipédia. 

A manga a japán kultúrkörből ered, ezzel is ismerkedhetnek a gyermekek?
Foglalkozunk majd a mangafestészet kialakulásával, amely Japánban a XII. századig nyúlik vissza. De megemlítjük a modern kor jelentős mestereit is, mint például Tezuka Osamu Tetsuwan Atom 1951-es sorozatát, amely képregényhez társítják a modern manga megkülönböztető stílusjegyeinek kialakulását. Eképpen igen,a mai gyerekek érdeklődési köréből kiindulva, a popkultúra irányából visszafelé haladva, ráirányítjuk a figyelmet az ősi Japán kultúra gazdagságára is. Kirándulást tervezünk a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumba, ahol a japán grafikai anyag több mint 2000 darabból áll. Így művészettörténeti-művelődéstörténeti oldalról is gazdag programot kínálunk a gyerekeknek.Miért kedvelik a gyermekek és mit tanulhatnak belőle?

Mivel jelenleg Japánban a legnagyobb példányszámában a manga kerül kiadásra, amelynek rengeteg változata van, így megismerkedünk a főbb irányzatokkal és azt is elmagyarázzuk nekik, hogy melyik manga való nekik és mely mangákat kerüljék, mert felnőtteknek való. Könnyű ezen eltévedni, még a szülőknek is. Eképpen mi a Kodomo, Sónen és Sódzso-típusú mangákkal fogunk foglalkozni, mert azok szólnak gyerekeknek. Ide tartoznak többek között a Pokemon, Naruto, némiképp a Sakura és a nevében kicsit bizarr Death Note is. Az ilyen mangákban drámai, romantikus hősöket találunk különleges képességekkel, akik egyszerre modernek és tradicionálisak: ismerik az ősi harckultúrát, de a modern fantasy világban élnek. A karakterek külsődleges megjelenésben már-már szélsőségesen idealisztikusak, de sok pozitív belső tulajdonsággal bírnak: jellemző rájuk az erős barátság, a bajtársi helytállás, az empátia, a szeretet kifejezése. Olyan mesehősök tehát, akikkel könnyen lehet azonosulni, példaképnek tekinteni. „Nagyon élethű, ember formájú rajztechnika, de mégis rajz” – írja egy 11 éves kislány a mangákról. Így válik el a képzelet a valóságtól.

Mely korosztálynak ajánljátok?
6-10, és 10-14 éveseknek ajánljuk, korcsoportos bontásban. Az a jó a mangában, hogy mindenki talál magának korban hozzáillőt.

Hogy született meg a mangatábor ötlete?
A mangák világa hihetetlenül vonzza a kiskamaszokat, és hihetetlenül riasztja a kiskamaszok szüleit! Mi ezen a feszültségen szeretnénk enyhíteni azzal, hogy érthetővé, emészthetővé tesszük ezt a popkultúrát. Nem alaptalan a szülői idegenkedés, hiszen  a mi kulturánkhoz képest kissé temperamentumosabb, harciasabb, szélsőségesebb (Japán) kulturális elemeket vonultat fel. Be kell azonban látni, hogy a tiltás csak olaj a tűzre, mert a gyerekek ismerik a mangát: az osztálytárs úgyis kölcsönadja a könyvet, stb. Nem egyszerűbb inkább térképet adni a gyerek kezébe, semmint letiltani arról a kalandról, amibe így vagy úgy de biztosan belekeveredik?

HarmoNet tipp: Világszerte terjed a legújabb mangaőrület - nyakunkon a Cosplay! >>

Másfelől nézve azt is tudomásul kell vennünk, hogy nemcsak mi, de a gyerekeink is igen nagy stressznek vannak kitéve nap mint nap. A médiából, az utcáról, de még az iskolából záporoznak feléjük az agresszív, félelmet keltő hírek, ingerek. Kellenek a multifunkciós hősök, akikkel ki lehet élni magukból ezt a feszültséget. Mielőtt szülőként nagyon megijednénk, gondoljunk vissza a mi időnkre: a Csillagok háborúja sötét nagyúrjára, vagy a vámpír-történetekre. Mi is kerestük az izgalmakat , a hősöket. De nem lettünk tőle antiszociálisak. A kiskamaszkor a misztikumról, az érzések felszabadításáról is szól. Mindannyian jobban járunk viszont, ha segítünk gyerekeinknek eligazodni az őket megérintő világban, semmint magukra hagyjuk őket a bizonytalanságban.

Városi tábor lesz, amolyan városi gyerekek inkább rajzoljanak, mint az utcán csavarogjanak. Van egy ilyen burkolt célja dolognak?

Kifejezetten nem a csavargásra gondoltunk, hanem a kiskamaszok lelki elmagányosodására. Nem kell ahhoz csavarogni, hogy valaki úgy érezze: a benne dúló feszültségeket, életkorából adódó hirtelen feltörő új érzéseket nem tudja megosztani mással így marad a képzeletbeli hősök társasága. Ebben az életkorban a szülő már nem tudja, nem is tudhatja ellátni kizárólag ezt a feladatot, bármilyen nyitott és megértő is. Ilyenkor már kellenek a társak, kinyílik a világ. A mi gyerekkorunkban még volt tánciskola, ifiklub. Vigyáztak ránk a barátok, volt kivel értelmesen „ellenni”. Most viszont egy hihetetlenül sokszínű, soknyelvű, szabad világ van, amiben könnyű eltévedni, de nehéz barátokra lelni, például mert nincs idő, hely rá a plaza és a mozi kivételével, persze). A manga képes összehozni gyerekeket. Miért ne segítsünk ebben? A Forrás Játszóban Manga-klub alakul, egy hétig csak erről szól az életünk: bármelyik érdeklődő gyermek kipróbálhatja magát mangaként, szerezhet barátokat, alkothat. Nyitott, elfogadó, barátságos légkört, szakképzett felügyeletet és hasonló érdeklődésű gyerekeket fog találni az, aki hozzánk betér. Szakképzett pedagógus játékmestereink mellett rajzművész és művészettörténész kollegák segítenek majd az alkotásban, drámapedagógusunk pedig az önismeret fejlesztésében. Festünk, rajzolunk, szabunk-varrunk, beöltözünk, improvizálunk, kiállítunk, bemutatunk, kirándulunk, beszélgetünk, jókat eszünk, nevetünk!

Minden kedves mangakát várunk szeretettel!


 
Mesés Fejlesztő Játszó a Feneketlen – tónál

Képességfejlesztő- és Szövegértés- műhely

1-12 éves gyerekeknek

a művészetek segítségével

„A művészet érzés. Az érzés szövegértés..”
 

Óvódás és kisiskolás korú gyermekek képességfejlesztése, érzelmi támogatása fejlesztő szakemberek által koordinált csoportos foglalkoztatás keretében: drámapedagógus, óvodapedagógus, logopédus, fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus, pszichológus és művészetterapeuta szakemberek együttes tapasztalatát felhasználva, a művészetek segítségével igyekszik a gyermekek képességeit kibontakoztatni, a gyermekeknek készségbeli felkészítést adni a társas élet kihívásaira.
 
HarmoNet tipp: Hello Kitty - újabb gyöngyszemek kizárólag fanatikus, cuki ezoterikusoknak! >>

Manga rajz- és kézműves élménytábor

Időpont: 2009 június 22-26.

Tematika: belevetjük magunkat a Mangarajzolási technikákba amelyből saját képregényt készítünk és a hét végén kiállítást szervezünk. Elkészítjük saját Manga hősünket. A képregény megelevenedik: megtanulunk különcül, de stílusosan öltözködni. Elkészítjük saját kigészítőinket: Manga- díszítésű pólónkat, táskánkat, karkötőnket, füzetborítónkat..

Foglalkozások: Manga- rajztechnikák, Manga-improvizáció-játék, öltözködési tanácsadás, pénteken kiállítás, divatbemutató.
 
Gyere, és éld át velünk a Manga – élményt!
Várunk szeretettel!
 
Árak, beiratkozás:
A tábor hétfőtől-péntekig, 8-18 óráig tart. A heti tábor ára napi minimum 7 órai tartózkodást feltételez,  ára: 18 000 Ft + ebéd igény esetén /+5000 Ft/ Testvérkedvezmény: 20%, három gyereknél a harmadiknak 50%!

Törzsök-Connolly Éva

Forrás: Mesés MangaJátszó

Jelentkezés telefonon, e-mailen, vagy személyesen:
Cím:1114 Budapest, Fadrusz utca 4. fsz.4.
Tel: 06 1 567 0989; 06 70 787 9158
E-mail: info@meseforras.eu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3543 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x