3+6 képességfejlesztő szabadtéri játék, ingyen - foglald...
Címlap / Otthon / 3+6 képességfejlesztő szabadtéri játék, ingyen - foglald le okosan a gyereket!

3+6 képességfejlesztő szabadtéri játék, ingyen - foglald le okosan a gyereket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A gyerekek néha rájönnek maguktól, néha azonban kell egy kis szülői segítség, hogy ezeket az egyszerű játékokat nagy élvezettel játszhassák. Csak olyasmit választottunk, ami vagy ingyen, vagy minimális, odahaza található eszközből megvalósítható, hiszen a jó játékhoz nem kellenek nagy befektetések, csak sok fantázia! 

 1. Aszfaltrajzverseny – kréta nélkül! Hogyan? Hát vízzel! A betonon, vagy köves talajon nagyszerűen meglátszik a vízzel rajzolt csík. Egy pohár, vagy egy injekciós fecskendő is lehet eszköz, a locsolás íve, a loccsanó víz adta foltocskák érdekes megoldásokat kínálhatnak a gyerekeknek. Ha a víz felszárad, újabb rajz készülhet. Slaggal, tömlővel is lehet rajzolni a levegőbe az esti locsolások alkalmával. Napfényes időre való móka! Fejleszti a térérzékelést, a térlátást, a formaérzéket, a tájékozódás képességét, a figyelem-koncentráció képességét. 
   
 2. Buborék fújás – boltban vett fújóka nélkül! Hogyan? Hát egy vastagabb szívószál segítségével. Kérjünk egy presszóban, vagy vegyünk egy vaskosabb szívószálat. Vágjuk be egy éles késsel kereszt alakban, kb. fél centi mélyen, majd nyomjuk kemény felülethez, hogy szétnyíljon. Kész is a pompás buborékfújó, lehet játszani, ki tud nagyobb buborékot fújni, vagy kié marad legtovább a levegőben. Erkélyről, gangról lefelé hosszan lehet figyelni a buborékok útját. Túl kicsi gyereknek ne adjuk, mert beleihat a vegyszeres vízbe – a 4-5 évesek már értik a lényeget és nem isznak a vízből. Egyszerű mosogatószer és víz keverékéből egy műanyag pohárba tegyük a folyadékot. Fejleszti a kreativitást, a tüdőkapacitást, a koncentrációs készséget. 
   
 3. Koszorúfonás vadvirágból – Hogyan? Nagyon egyszerű dolog, a mindenütt termő sárga virágos gyermekláncfű kifejezetten alkalmas arra, hogy jókora koszorúkat fonjunk belőlük. A sárga virágok közé apró réti pipitéreket, kék sóvirágokat is dughatunk. A fiúk számára a koszorú fonás inkább nyakba való harci kitűntetés lehet, a koszorú végébe kötött nagy levéllel, míg a lányoknak takaros fejrevaló. A metódus igen egyszerű a virágok szárait kell mindig egymásra tekerni, és szép lassan vaskosabb fonatot kapunk, amit körbetekerhetünk, fűszállal letisztázhatunk a végén. Fejleszti az esztétikai érzéket, a kézügyességet, a kreativitást, a finom ujjmozgásokat, mely az írás-olvasás elsajátításakor igen fontos, valamint a koncentrációs készséget, monotónia tűrést.

Figyeljünk a kullancsok miatti veszélyre! A gyerekeket, mielőtt a fűben játszanának, fújjuk le vagy kenjük be kullancs elleni szerrel! 

HarmoNet tipp: Kerekítő - Ölbeli játékok kisgyermekes családoknak >>

Tippek még, amik ingyen, olcsón, minimális eszköz igénnyel játszhatók:
 • Ugróiskola - Eszköz igény:  kréta, kavics
 • Gyufapöckölés – Eszköz igény: gyufásdoboz, apró cukrok, vagy aprópénz
 • Ároklilézés – Eszköz igény: egy árok az út szélén, ahol nagyon kevés autó jár
 • Kavics dobálás – Eszköz igény : egy nagy kő és fejenként 3-5 darab kisebb, egyszínű kavics (szabály: a nagy követ egy előre meghúzott alapvonaltól eldobjuk. A kicsiket igyekszünk úgy dobni, hogy a nagy kőhöz legközelebb essenek le. Az nyeri a játszmát, akié legközelebb van a nagy kőhöz.)
 • Ugrókötelezés - Eszköz igény: Ugrókötél, ami vehető készen, vagy készíthető egy vastagabb régi kötélből. A kötelet hajthatjuk egyedül, de lehet egymásnak egy-két kötelet forgatni, mindegyik jó szórakozás. A bokákra tekert gumiszalaggal való ugrándozós játék is nagyon szórakoztató.

Az udvaron, szabadban, számos kreatív játék játszható, ami hosszan leköti a gyerekeket – ne feledjük el ezeket a nagyszerű, régi és szórakoztató játékokat! 

Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9350 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x