Sokkoló tények - dohányzás már az óvodában? (videóval)...
Címlap / Otthon / Sokkoló tények - dohányzás már az óvodában? (videóval)

Sokkoló tények - dohányzás már az óvodában? (videóval)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

A statisztikai adatok szerint nemcsak a dohányzás kipróbálása, de a rendszeres cigarettázás kialakulása is egyre fiatalabb életkorban következik be. Az óvodából az általános iskolába került gyermeket a felsőbb osztályos tanulók miatt, fokozottabban érik azok a hatások, amelyek a dohányzást követendő példaként állítják be. 

Az egyik legfontosabb célja egy dohányzás megelőzési programnak, hogy olyan véleményformáló élmények érjék a gyermekeket, amelyek hatására később minél kevesebben próbálják ki a cigarettázást, illetve szoknak rá a dohányzásra. – tudjuk meg az OEFI weblapjáról.

Videó erős idegzetűeknek – dohányzó kisgyermek!
Biztosan a gyakori könyvtár látogató célközönség élén lesz az alábbi videón látható 2 éves kislány. Ahogy a szülei is biztosan tudatos életet élő aktív internet felhasználók. Vagy talán tévedünk?Szörnyű tények
A 11 és 15 évesek között aggasztó mértékben megemelkedett a dohányzók száma. A legtöbb fiatal a kiskamaszkorban próbálja ki először a cigarettát. Az „Iskoláskorú gyermekek egészségtudatos viselkedése” című tanulmány, amely 35 ország fiataljainak ezzel kapcsolatos szokásait vizsgálta, megállapította, hogy a 11 és 15 évesek között meredeken emelkedett azoknak a száma, akik kipróbálták már a dohányzást. A 11 éveseknek körülbelül 15 százaléka szívott el már legalább egy szálat, a 15 évesek körében pedig ez az arány már 62 százalék. (forrás: oefi.hu)

HarmoNet tipp: Rosszabb, mint a kokain! >>

Kampány, ami vicckampány
: megpróbáltuk megnyitni a rettentő kampány pénzeken, iskolai és óvodai matricákon is hirdetett www.cikiacigi.hu oldalt – egy-kék lapon kívül semmi nem jelent meg. A google címsorában viszont ez a felirat igen: Ha nem látsz semmit a főoldal tartalmából klikkelj ide! (nem volt hová...) Úgy tűnik, ezzel a cigiről leszoktatós webes dologgal is úgy vagyunk, mint a dohányzással. A felnőttek nem tudnak normális leszokási stratégiát adni a gyerekeknek – csak és kizárólag rászokásit, mert azt ők maguk is élik. Iszonyú pénzeket áldoznak valamire, ami aztán a gyakorlatban megbukik. Kissé magyaros, kissé ismerős ez az egész. Persze kis trükkel, nagyon akarva azért bejutunk a weblapra. Kár érte – itt egy gyerek sem időzik néhány másodpercnél többet. Nem is enyhén van szocreál hangulata az oldalnak, elgondolkodunk, látott-e már a kiagyalója gyereket az utóbbi időben közelről. Két nyomorúságos és béna puzzle, egy Q-val írt kvíz egy elég béna lövöldözős játék van a kisiskolásoknak.

Az óvodásoknak szóló rész azonban kiborított: selypítő óvó néni interpretációjában felolvasott mese. Nincsenek benne képek, bonyolult szóhasználat, hosszú mesefolyam. Nulla animáció, érdektelen stílus, de ez még csak hagyján! A mesélő néni belesül, a szöveg pedig vágatlan. De még ekkor sem sikítottam akkorát, mint ennek a szó szerint tündéri mondatnak olvastán-hallatán:
- Már én sem fogok hencegni azzal, hogy passzív dohányos vagyok. Soha életemben nem fogok cigarettázni, pipázni. És ha elmondom ezt az igaz mesét anyukámnak, akkor biztosan ők sem.

Hát igen … biztos mások óvodás gyerekei meghallgatják ezt a mesét. Az enyém már az első 1 percben inkább az Anna Peti és Gergőt akarta felolvastatni velem …

Ha már megnézni nem is lehet legalább olvashatunk róla:
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Óvodai és Iskolai Dohányzás Megelőzési Programjának keretében „Ciki a cigi" címmel dohányzás megelőzését és a leszokást segítő honlapot nyittott az 5–8, 9–14 és a 15–20 éves korosztály számára. A honlapon a hasznos információk mellett játékok és a dohányzás egészségkárosító hatásait bemutató illusztrációk, animációk is megjelennek. –állítólag. Csak megnézni nem lehet olyan könnyen. (Azért innen tényleg letölthető egy szoftver ami ennek a csoportnak szól http://color.oefi.hu/megeloz3.htm#jatek  A program alapja az a játékszoftver, amellyel öt –  kirakós, kifestő, párkereső, fogócska, interaktív rajzfilm – ötletes és érdekes játékkal lehet játszani. Kérdés, hogy a gyerekek túlzottan inger-gazdag világában eléggé érdekes-e ez a téma?)

HarmoNet tipp: Válassz: cigi, vagy gyümölcs? >>

Vándor CD-k és számítógép

Azért, hogy a program, valamint a játékok az óvodákon és iskolákon kívül is eljuthassanak a gyerekekhez, az OEFI 2000 CD-ROM-ot juttat el ingyen a magyar közkönyvtárak számára. A korongokra írt programokkal játszhatnak a gyerekek a könyvtárakban, sőt ki is kölcsönözhetik őket. (Csak csöndben kérdezzük meg: tényleg a könyvtár-járó gyerekek a leginkább veszélyeztetettek?) Az OEFI Magyarország régiói számára egy érintőképernyős számítógépet is eljuttat, amelyek országszerte a könyvtárak gyermekrészlegei között „vándorolnak" majd.

Kíváncsian várjuk az eredményt – a kábítószeres felvilágosítási programok többségének hatását már ismerjük. Kedves felnőttek – nem a példamutatással kéne inkább kezdeni?

Nagyszerű film a cigizésről – azért ezt érdemes megnézni:A fenti filmet gyerek nem érti ugyan, de a felnőttek számára mindenképp figyelmet érdemel!

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4596 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x