A születési sorrend befolyásolja a személyiséget - az elsőszülött,...
Címlap / Otthon / A születési sorrend befolyásolja a személyiséget - az elsőszülött, középső és legkisebb jellemvonásai

A születési sorrend befolyásolja a személyiséget - az elsőszülött, középső és legkisebb jellemvonásai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-05

Szakemberek szerint a születési sorrend nem kis hatással van személyiségünkre, munkánkra, házasságunkra, emberi kapcsolatainkra és általában az élethez való hozzáállásunkra. Vajon beleillesz a kutatások eredményeként kialakult képbe, vagy kivételes esetnek számítasz? 

Az elsőszülöttek jellemzői:
Okosabbak? Az elsőszülöttek IQ eredményei átlagosan 3 ponttal magasabbak, mint fiatalabb testvéreiké. A vizsgálatok az is mutatják, hogy az időben egymás után következő gyermekeknek egyre alacsonyabb az elért pontszáma. Ennek az lehet a nagyon egyszerű magyarázata, hogy a szülők sokkal több időt töltenek az elsőszülöttekkel, majd az elsők tanítgatják a fiatalabbakat. Ezzel szemben egy másik tudományos kutatás szerint nem a születési sorrend meghatározó, hanem a család nagysága. Mivel a nagycsaládok nem képesek mindegyik gyermek számára ugyanolyan körülményeket biztosítani, mint a kisebb létszámú családok esetében, ezért inkább a genetika és a családi körülmények meghatározóak az IQ-t illetően, nem a születési sorrend.

Műveltebbek?
Az elsőszülöttekre jellemzőbb, hogy felsőfokú tanulmányokat folytatnak. Ha a szülők csak egyik gyermeküket tudják anyagilag támogatni, akkor az általában az az elsőszülött szokott lenni.

Többet keresnek?
Az elsőszülöttek általában nem keresnek rosszul, többnyire egy jól fizető, szellemi munkát végeznek. Sok köztük a sebészorvos, testületek vezetői, egyetemi diplomával rendelkeznek.

Körforgás. Az elsőszülöttek jobban élvezik a szülői feladatokat, mint a fiatalabb testvéreik, mert érzelmi illetve szellemi táplálékot adhatnak gyermekeiknek. Így ez egy körforgássá alakul: minél jobban gondozottak az elsőszülöttek, annál erősebbé válnak, mely arra ösztönzi a szülőket, hogy még több időt és figyelmet szenteljenek nekik.

HarmoNet tipp: Mások, vagy hasonlóak 2. >>

A középső gyerekek(ek) jellemzői:
Komplikáltabbak. Nehezebb körülírni személyiségüket, mivel egy ideig ők a legkisebbek, majd hirtelen születik egy testvér, mely esemény általában megviseli őket - előre nem látható módon hat a személyiségükre majd környezetükre.

Békefenntartók.
Fontos nekik a családon belüli béke, és tesznek is érte, hogy fennmaradjon. Igyekeznek az összes családtaggal jó kapcsolatot tartani.

Határozatlanok.
Általában nehezebben találják meg hivatásukat, mint az elsőszülöttek, vagy az utánuk következők. Szándékosan az ellenkezőjét választják, mint az elsőszülöttek. Pl. ha a legidősebb orvosként dolgozik, akkor ők tűzoltók vagy rendőrök lesznek.

Kevésbé kötődnek.
A középsők esetében nem ritka, hogy nem annyira ragaszkodnak a családtagokhoz, mint a legnagyobb vagy legkisebb testvérek.

A legkisebb gyerekek jellemzői:
Vakmerőbbek. Könnyebben vállalják a kockázatot, mint testvéreik. Általában művészek, vállalkozók vagy kalandorok válnak belőlük. Az extrém sportokat is inkább ők űzik.
Tréfásabbak. Közülük kerülnek ki a szatíraírók és komikusok. A konfliktushelyzeteket is humorosan próbálják megoldani.

Egyetértőbbek.
Jobban ki vannak békülve a világgal, sokkal könnyebben elfogadják a nehezebb helyzeteket, mint idősebb testvéreik. Az elsőszülöttekhez képest sokkal kevésbé provokatívabbak.

HarmoNet tipp: A sztárvilág leghíresebb ikeri - Ismerd meg őket! >>

Annak ellenére, hogy a fentieket nem kell készpénznek venni, mert annyi más tényező is befolyásolja életünket és személyiségünket, azért a születési sorrend nem elhanyagolható, mert életünk kezdetén egy bizonyos adott helyzetben kezdjük kialakítani a környezetünkhöz való viszonyunkat.  Ez meghatározza a későbbiekben is, hogyan dolgozzuk fel a bennünket érő hatásokat.

Dékány Márta
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7393 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x