Emberi gondatlanságból: Rák pusztít a vadállatok között...
Címlap / Otthon / Emberi gondatlanságból: Rák pusztít a vadállatok között is

Emberi gondatlanságból: Rák pusztít a vadállatok között is

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A daganatos betegségek igen komoly veszélyt jelentenek egyes vadállat fajokra. A szakértők szerint tulajdonképpen az állatok körében is szükség volna rákszűrésre. 

„A daganatos betegségek vezető halálokok az emberek körében, világszerte a halálozások legalább 10 százalékáért felelősek. A betegség ugyanilyen arányban pusztít az állatok közt is” – mondja Denise McAloose, a Wildlife Conservation Society’s Global Health Program (Vadvilág Megóvásáért Társaság Globális Egészségügyi Program) vezető patológusa. A szakember szerint több pénzre volna szükség, hogy fel tudják mérni az állatokat tizedelő daganatok előfordulását. 

„Az állatok közt előforduló daganatos betegségek feltérképezése – különösen azokon a területeken, ahol a betegség feltehetően emberi tevékenység eredménye – hozzájárulna a vadvilág hatékonyabb védelméhez, és egybe is vág a „One World – One Health” (Egy világ – egy egészség) koncepcióval, amelynek lényege az állatokat és embereket is érintő egészségügyi veszélye csökkentése” – mondja William Karesh, a program alelnöke.

A Nature Reviews Cancer c. szaklap júliusi számában megjelent tanulmány szerint a daganatok már a kihalás szélére sodortak néhány fajt, például a tasmán ördögöt. A legnagyobb testű erszényes ragadozót is fenyegeti a kihalás, egy különlegese, fertőző módon terjedő tumor, a „tasmán ördög arcdaganat” miatt. A faj megmentése érdekében a daganatmentes egyedeket a többi egyedtől elkülönítik, akár állatkertben is.

HarmoNet tipp: Rémisztő? Gusztustalan? Ijesztő? Időnként a természet is alkot furcsa dolgokat - Neked hogy tetszenek? >>

A daganatok kialakulásának legfőbb oka a környezetszennyezés, mint például a Szt. Lőrinc folyóban élő beluga delfineknél. Az állatok körében igen gyakori a bélrendszeri daganat, ez a második a halálok listájukon. A betegség oka az élőhelyükként szolgáló vízben magas koncentrációban megtalálható ún. policiklikus aromás szénhidrogének (PAH), amely emberekben is rákkeltő hatású.


Más esetekben (például a kaliforniai oroszlánfóka esetében) a genitális daganatok a szaporodást veszélyeztetik, de előfordul az is, hogy a táplálkozásuk nehezített vagy éppen látásukat vesztik a betegség miatt.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4869 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x