Rémálmok kisgyermekkorban - figyelj rá!
Címlap / Otthon / Rémálmok kisgyermekkorban - figyelj rá!

Rémálmok kisgyermekkorban - figyelj rá!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

Figyeljünk gyermekünk álmaira! A jó alvás életünknek egyik legfontosabb része. Pihenten, boldogan, tettre készen ébredni a legjobb dolog, s ezt szeretnénk gyermekeinknek is átadni, megtanítani. Ne sajnáljuk hát a fáradságot, figyeljünk kicsinyeink álmára, nyugtassuk meg, ha arra van szüksége, hogy mire iskolába megy, ne kelljen fáradtan, törődötten kezdenie tanítási napot. 

Mással is megesik...
Bence az 5 évesek hatalmas öntudatával és pajkos huncutságával gyűrte a mindennapokat – az oviból rengeteg színes verset és dalt hozott, a focin már a kezdőcsapatban játszott. 
Bár pici kisfiú, meglepően ügyesen bánik a labdával, remekül görkorizik, tizenhét cigánykereket hány egyvégtében - fáradhatatlan.

Egy átlagos téli estén, talán egy órával a lefekvést követően rettentően megijesztett. Csukott szemmel, fájdalmasan nyögdécselve bolyongott a folyosón  - haja csupa víz, keze, lába remegett. Felkaptam, csitítottam, kérdezgettem, mije fáj. Válasz helyett ütemesen mozgatta kezét-lábát, nem aludt, de ébren sem volt - afféle enyhe görcsnek tűnt. Néhány perc ébresztgetés után aztán magához tért, majd jóízűen aludt reggelig, mintha mi sem történet volna.
Nem, nem családi gondokkal untatom Önt, ígérem. Csupán szeretném megosztani az alvással, pontosabban nem alvással, gyermekkori alvásproblémával kapcsolatos legfrissebb tapasztalatom, melyet épp a kisfiam problémáján keresztül éltem át.

Hasonló rettenet előfordult még velünk néhány alkalommal a tél folyamán, mindig csak akkor, ha Bence elszabotálta az oviban az ebédutáni alvást.

Nem szokatlan eset – biztatott a doktornő. A Bencéhez hasonló, mindig mindent tudni akaró, aktív kicsiknél többször előfordul ilyen, ún. éjszakai lidércnyomás, mely nem betegség, egy speciális gyermekkori alvászavar, s hamarosan kinövi. Addig is kapott megelőzésképp homeopátiás szert.

A melegben gyakoribb
Aztán a hirtelen jött tavaszi kánikula egy kiadós mandulagyulladást hozott az én folyton futó kisfiamnak 40 fokos lázzal, s egy újabb görcsös ébredéssel a délutáni alvás során. Így kerültünk SOS a Tűzoltó utcai gyermekklinika, hogy megtaláljuk Bence furcsa alvásproblémájának konkrét okát és ellenszerét.

Különböző vizsgálatok, pszichológiai tesztek és EEG eredmények születtek, melyeken Bence hősiesen helytállt, sőt a pszichológusnővel való foglakozásokat kifejezetten élvezte. Nagy megkönnyebbülést okozott a felismerés, miszerint a problémát nem epilepszia okozza. Ellenben Bence alvásos EEG-jén jól kivehető a meglévő alvászavar, melynek okát a szakemberek abban látják, hogy a kicsi intelligenciája lényegesen magasabb az átlagosnál, s ennek következtében rendkívül érzékeny személyiség.

HarmoNet tipp: Az álom és szimbólumai >>

Útravalóul kaptunk hasznos életvezetési tanácsokat a klinikán – pl. fokozottan kell ügyelnünk, hogy Bence délután is aludjon -, s ezeket betartva, illetve a homeopátiás segítséggel ma már újra oviba jár a kisfiam, s bőszen tanulja az évzáróra a verseket.
Úgy vélem túlzás nélkül elmondható, hogy ez a fajta alvászavar - különösen első alkalommal - sokkoló élmény a szülőnek, letaglózó a tehetetlenség. Tapasztalatom szerint legtöbbet az ad a kicsinek, ha a szülő magabiztosan és nyugodtan tudja őt csitítani, megnyugtatni - így múlik legkönnyebben és gyorsabban a dráma.

Rémálmok, lidércnyomás - mikor kell beavatkoznod?
A gyermekkori lidércnyomásos felriadás (latin nevén: pavor nocturnus) a laikus számára is felismerhető jelei: 

 • mindig az alvási idő első harmadában, a mélyalvás vagy az azt közvetlenül megelőző alvásfázisában következik be, tehát szinte mindig éjfél előtt,
   
 • mivel mélyalvásos időszakban éri a kicsit, így ő nem tud álmokról beszámolni, nem tudja megmondani, mit álmodott, mi okozta a sokkot. Hosszas unszolással, lehet, hogy mond valamit, de összefüggő történetet nem tud mesélni róla,
   
 • a kisgyerek nem alszik, de nincs is ébren,
   
 • az ágyban felülve, vagy onnét útra kelve hangokat hallat – lehet, hogy csak nyöszörög, de előfordulhat, hogy sikongat, éles, artikulálatlan hangokat ad,
   
 • erős verejtékezés,
   
 • zakatoló szívverés, szapora pulzus,
   
 • remegés,
   
 • a roham rendszerint 5-15 perc leforgású, esetenként változó,
   
 • reggelre teljesen törlődik az éjszaka történés, a gyerekek nem emlékszenek semmire,
   
 • kisfiúknál és kislányoknál egyaránt előfordul, a kisfiúknál picit gyakrabban.

FONTOS: Az éjszakai rémült felriadás jól kezelhető, ha ilyen tüneteket észlelünk, kérjük a gyermekorvos segítségét.

Pihentető alvást és könnyed átállást kívánok.

Dobosy Ildikó

(Képek: piqs.de)

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11359 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x