Terepplasztika és mikroklíma alakítás
Címlap / Otthon / Terepplasztika és mikroklíma alakítás

Terepplasztika és mikroklíma alakítás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Magánkertjeinkben bevett gyakorlat, hogy síkra planírozzuk a kertet, még a lejtőt is úgy alakítjuk át, hogy téglalap alakú területekre - rézsűkre és teraszokra - szabdalva biztosítjuk a megszokott szabályos sík placcokat. A mélyedéseket is gondosan feltöltjük. Igen, a kert mesterségesen is természetesre alakítható! 

Pedig sokat veszítünk ezzel a sematikus gyakorlattal, két szempontból is:
  • Egyrészt elveszítjük a harmonikus domborzatalakításban rejlő lehetőségeket.
  • Másrészt kihagyjuk mikroklíma alakítás domborzat adta lehetőségeit.

Ami az esztétikát illeti, két ökölszabályt említenék meg:
  • A szemlélő akkor érzi kellemesen magát, ha feléje hajló, homorú felületeket lát. Ősi, állatvilágból örökölt ösztön ez. Őseink évmilliókba viszonyulóan ott érezték jól magunkat, ahol jól belátták a teret, és a rájuk leselkedő ragadozókat.
  • A másik, amire a festők jöttek rá, az aranymetszés szabálya. A látómezőnket kettéosztó hangsúlyos elem (dombtető, nagy fa, bokor, épület) úgy helyezkedjen el, hogy a kettéosztott látómező kisebbik darabja úgy arányuljon méretben a nagyobbikhoz, mint a nagyobb az egészhez. Ezért tűnik mesterkéltnek, diszharmonikusnak, ha pl. egy oszloptuját a kert kellős közepére ültetünk.

A mikroklíma alakítás lehetőségei a Nap besugárzásának irányából, az uralkodó szélirányból, az éjjel lehűlő levegő fajsúly különbségeiből eredő lefelé áramlásából, ill. a síkokon és mélyedésekben történő „megüléséből” adódnak.

A permakultúra atyjának, Bill Mollisonnak ötlete a „napcsapda”. Ez egy dél felé homoruló felület, amely összegyűjti a nap melegét, ősszel-tavasszal kellemes hőtöbbletet nyújtva épületnek, embernek, állatnak, ha süt a nap.

Szélsőséges hazai klímánkon ennek ellentétére is szükség van, tikkasztó nyári hőségben jól esik a fák árnyékába, erdősáv északi oldalára húzódni. A hűsítő hatást fokozza, ha egy esztétikusan kialakított völgy, vagy lapály aljára húzódhatunk, mert a hűvös levegő a mélyedésben nagyobb fajsúlya miatt „megül” Az ilyen helyen a levegő párásabb is, ideális hely a páraigényes, forróságtól szenvedő növényeknek (bogyós gyümölcsűek)


A tavaszi-őszi fagyok hatásait mérsékelhetjük, ha ismerjük azok kialakulásának törvényszerűségeit. A derült éjszakákon a talajfelszín hőkisugárzása miatt lehűl, és lehűti a közvetlen felette lévő légréteget. Ezért mindig a talaj felszínén a leghidegebb a levegő, általában 2-3 Celsius fokkal, mint két méter magasságban. (talaj menti fagyok)

Sík területen ennek megfelelően egy rétegződés alakul ki, ezért akár 20-30 cm szintkülönbség is meglátszik a paradicsompalántáinkon egy fagyos éjszaka után. Egy kb. 2m magas földhalom tetején 3 fokkal magasabb hőmérsékletet mértem, mint a tövében, minkét helyen 10cm-rel talajszint felett.

A lejtőkön a felszín által lehűtött alsó légréteg lefelé  áramlik. Azonban nem úgy, mint a víz, hanem lassan, komótosan, mint a méz. Sík területeken megül, felhalmozódik, így a lejtőkön kialakított teraszokon, sőt a fennsíkokon is. Viszont a lejtők közepe táján, ahol a legmeredekebb, fellép egy érdekes jelenség: Az alul lefelé zúduló hideg áramlat „leszívja” a fölötte lévő melegebb légréteget, és azzal keveredve kissé felmelegszik. A permakultúra irodalma a lejtőnek ezt a részét nevezi „kulcsvonalnak”, vagy „kulcspontnak”, azt javasolván, hogy ide építsük házainkat, telepítsük legfagyérzékenyebb növényeinket. Ráadásul, ha a lejtő délies, nappal is itt van a legmelegebb. Hazai borvidékeinknek elhelyezkedése ezeknek a jelenségeknek empirikus felismerésén alapszik.

HarmoNet tipp: Szürke és ezüst színű növények - Egzotikumok a lakásban! >>

Nos, mindezt tudván, mit is tegyünk a mi kis területünkkel? Méretétől függően persze, ha sík terepen fekszik, alakítsunk ki rajta dombokat és mélyedéseket úgy, hogy azok dél ill. észak felé homoruló felületeket adjanak.

A magasságkülönbségek a terület méreteitől, erőnktől függhetnek, mindenesetre a mélyedések lapos, tálszerűek, a dombok ugyancsak laposak legyenek. Már 60-70cm- es szintkülönbségekkel, és 5-10 fokos lejtőkkel is jelentős mikroklíma hatások érhetők el.

A magaslatokra telepítsünk gyümölcs, és díszfákat, a mélyedésekbe bogyós gyümölcsűeket, örökzöldeket, kevésbé fagyérzékeny, vízigényes zöldségféléket.


A magaslatok déli, lejtős szegélyére, főleg a ház közelébe ültessük fagyérzékeny, hőigényes zöldségféléinket, és a szőlőt. A ház déli oldalát pergolával, lombhullató fával árnyékoljuk. Az eresz pont olyan széles legyen, hogy a nyári nap ne süssön be az ablakon, de a tavaszi-őszi laposabban érkező sugarak igen. (passzív napenergia hasznosítás) Ugyancsak a ház közelébe a déli oldalra áshatunk egy tavat is.

A fent sémák jól láthatóan eleget tesznek az esztétikai szempontoknak is. Bármelyik tisztásra állunk, homorú felületek vesznek körül. Ha a homokóra alakú magaslatok legmagasabb pontját, és a házat nem középre, hanem az aranymetszés szabályainak megfelelően helyezzük el, kertünk még harmonikusabb lesz, egyúttal a ház jobb és bal oldalán lévő kisebb és nagyobb terek különböző funkciót kaphatnak. Például a házat kissé délkeleti irányba fordítva a baloldali, nagyobb térfélen a ház nyugati fala a napcsapda hozzá csatlakozó ívével egy kisebb napcsapdát alkot, ide tehetjük legfagyérzékenyebb növényeinket, és ide lesz a legkellemesebb kiülni a kora tavaszi, késő őszi napra. A jobboldali, kisebb térrész egy pergolával árnyékolva enyhet ad a forró nyári napok délutánjain. 

HarmoNet tipp: Elképesztő fauna: A legkisebb és legnagyobb - mammutfenyő és vízidara >>

Természetesen a fentiekben bemutatott vázlatokkal csupán a terepplasztika alapelveit kívántam illusztrálni, a konkrét megvalósítás mindig egyedi tervezést igényel, mivel a talaj, és talajvízviszonyok, meglévő növényzet, és egyéb tereptárgyak, valamint a leendő lakók személyes igényei sokoldalúan befolyásolják az elvek konkrét alkalmazását.

Permakultúrás kísérleti területem formálása közben „ A gyomszabályozás művészete ” c. írásomban leírt földtakarásos, ágyásemeléses módszerek szoros összefüggésben állnak az itt ismertetett elképzelésekkel: A gyomszabályozás során mindig ott alakítom ki az emelt ágyásokat, ahol a terepplasztikai és mikroklíma alakítási szempontok kívánják, és a szükséges földet a tervezett mélyedések helyéről szedem ki.

Mindezt ásóval, talicskával végzem. Azt szoktam mondani: „Van, aki súlyzózik, vagy szobabiciklizik, én a talicskát tolom.” A feleségemnek meg a lelkére kötöttem: ha meghalok, a talicskámat velem együtt temessék el…

Baji Béla, permakultúra tervező

Részlet Baji Béla Önellátó ökológiai gazdálkodás: Permakultúra című, hamarosan megjelenő könyvéből.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4706 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x