Humánus agybaj? Kontaklencse vadállatoknak
Címlap / Otthon / Humánus agybaj? Kontaklencse vadállatoknak

Humánus agybaj? Kontaklencse vadállatoknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

Az oroszlánok, zsiráfok, tigrisek, nyulak, medvék, orrszarvúak, sőt még a baglyok is megvakulhatnak szürkehályog miatt, azonban egy kelet-német cég megtalálta erre a megfelelő választ: a személyre szabott "kontaktlencséket". Az eljárás finoman szólva is nagy odafigyelést és az állatorvosok részéről speciális képzést igényel. 

Pont ez hajtotta az aprócska, a bajor vegyész és feltaláló, Christine Kreiner által a volt NDK-ban alapított S & V Technologies nevű céget, hogy világelső legyen ezen a nagyon speciális területen. Az akrilból készült intraokuláris lencséket akkor ültetik be az állatokba, amikor a látásuk teljesen megszűnik, a lencsék különböző fajokra is léteznek, a macskaszem nagyságútól az öklömnyi orrszarvú-méretig.

„A szürkehályogok az állatokban általában vakságot okoznak, nem úgy, mint az emberek esetében” – mondta el a cég állatorvosi részlegének vezetője, Ingeborg Fromberg. „És mivel az állatok rövidebb ideig élnek, életminőségük jobban romlik azalatt a rövid idő alatt.”

2008-as alapítása óta a céget számos helyszínre hívták, a san diegói Sea Worldbe egy homályos látás miatt műsorát kivitelezni képtelen fóka, egy ausztrál vadasparkba egy vak kenguru és egy romániai állatkertbe egy látáskárosult nőstény oroszlán miatt. A német lencsék emellett több tucat háziállat, versenyló, cirkuszi állat, vakvezető kutya (így már nem szó szerint a vak vezeti a világtalant) és rezervátumokban élő vadállat látását adták vissza. Az UV-sugarakat elnyelő speciális lencsék segítségével a lovak megszabadulhatnak az úgynevezett „fejrázás-szindrómától”, amely egy kegyetlen és életveszélyes betegség.


Bár egy ilyen műtét és az azt követő kontrollvizsgálatok költségei több ezer euróra rúghatnak, ez gyakran megéri a megvakult állatoknak – és gazdáiknak is. „Ha egy állat kényelmetlenül érzi magát, ha nem tudja pontosan észlelni a környezetét, agresszívvá, kiszámíthatatlanná vagy társaságkerülővé válhat” – magyarázta Fromberg. Ez azt jelentheti, hogy az állat kiképzésére fordított pénzt és energiát elpocsékoltuk.

A látás károsodása a nemi vágyat is kioltja
A látás károsodása a nemi vágyat is kiolthatja, így az állatok nem szaporodnak. A World Wildlife Fund például egy kínai rezervátumban élő barnamedvék lencséire áldozott. „Természetesen ez csak az érem egyik oldala – néhány háziállatot családtagnak teintenek és nekik minden pénzt megér a műtét” – mondta Fromberg.

HarmoNet tipp: Vigyázzunk az állatokra! - Itassuk hűtsük a kedvenceket! >>

A nagytestű állatok, például az elefántok és az orrszarvúak kezelésének legnehezebb része az altatás.
„Ha a nagyobb testű állatok túl sokáig fekszenek a műtét során az egyik oldalukon, túl nagy nyomás nehezedik a szívükre. Ez kicsit megnehezíti a dolgokat. Egy zsiráfnak például sohasem lehet alacsonyabban a feje, mint a szíve. Minden állatnak megvan a maga különlegessége, amihez alkalmazkodnunk kell.”

A 64 éves, müncheni származású Kreiner, a cég vezérigazgatója Henningsdorfban hozta létre a szokatlan vállalatot, egy álmos folyóparti faluban, amely a berlini fal leomlása óta eltelt 20 évben a high-tech cégek központja lett. A fővárostól északra fekvő külváros, Henningsdorf jó üzleti érzékét is bizonyította, mivel az Európai Unió és a német kormány állta az induló költségek egyharmadát.

Kreiner az évek során öt céget alapított és elmondása szerint az 1990-es egyesülés úttörő hangulata vonzotta őt a kommunista uralom alól felszabadult egykori NDK-ba. „Akkor úgy gondoltam, jobb lenne Németország egy szegényebb részére költözni, mint Bajorországban maradni”, a jóléti déli tartományban, mesélte Kreiner. „Úgy gondoltam, egy keleti tartományban kisebb a bürokrácia és több a szubvenció. Jó döntés volt.”


Az évek során az asszony különböző cégei felfutottak és fejlődtek, a csúcspontot az S & V Technologies alapítása jelentette 2008 januárjában. A cégnek ma már amerikai leányvállalata is van Salt Lake Cityben. Az S & V az elmúlt évben közel 2,5 millió eurós forgalmat bonyolított le, Kreiner becslései szerint a lencseeladások és az emberek számára készített ránctalanító termékek forgalma az idén a egyharmadával nőni fog. A cégnél jelenleg 32 alkalmazott dolgozik, további öt embert vesznek fel még az idén.

„Ezen a területen nincsenek olyan világcégek, amelyek egy nagy marketingkampánnyal tönkretehetik a közepes méretűeket” – mondta el Kreiner, hozzátéve, hogy kevés versenytársuk – Kanadából, Franciaországból és az Egyesült Államokból – mind kisebb, mint az S & V.

HarmoNet tipp: Ember állat egymás mellett >>

A cég növekedésének legfőbb akadálya a műtétet elvégezni képes állatorvosok hiánya
, éppen ezért Kreiner most hétvégi tanfolyamokat szervez nekik világszerte. A résztvevők eddig Ausztráliából, Brazíliából, Japánból, Tajvanról és az Egyesült Államokból érkeztek, hogy a cég laboratóriumában állati tetemekből származó szemeken tanulják meg az eljárás kivitelezését.

Viszont szinte már látjuk magunk előtt a következő Walt Disney remeket, melyben a táncoló talpú, de kicsit vaksi pingvin – aki rosszul lát a sarki fényben – bepillog egy kontaklencsét a szemébe. – a szerk.

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3528 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x