Ne fizess több közműszámlát! Öko-tiszta luxusházak a sivatagban...
Címlap / Otthon / Ne fizess több közműszámlát! Öko-tiszta luxusházak a sivatagban

Ne fizess több közműszámlát! Öko-tiszta luxusházak a sivatagban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Az ökológiailag tiszta épületek csodálatának hódolva ismét, újabb érdekességre bukkantam a Neten. Talán már páran ismerik a projektet, de szinte biztos, hogy a legtöbb embernek új ez a koncepció. Merthogy környezetbarát otthont, házat építeni nem olyan végtelenül nehéz. Tudjuk, hogy a falusi, tanyasi élet, okosan, kevésbé káros a környezetre, mint a modern életforma, és azt is, hogy a hulladékok egy részét fel tudjuk használni valamire. Most erre egy egészen újszerű példát látunk. 

Kreálmány - találmány
A televízióból biztosan sokan ismerik azt az ötletes sorozatot, ahol a mérnökök csapatokba szerveződve hulladékokból járműveket készítenek. Mindig van egy koncepció, milyen típusú járgányt díjazna a zsűri, és mindig az egyediséget is figyelembe veszik. A legszuperebb mérnökök itt olyan járműveket kreálnak, amiről mi, átlag emberek, autókhoz szokott, hétköznapi lelkek, álmodni sem mernénk. E mérnökök vívmányaikkal végül versenyre is kelnek, s a győzelem több részpontból áll össze.

Az ökológiailag tiszta, környezetbarát házak hasonló módon kelhetnének versenyre. Persze ezek ügyességét, ötletes megoldásait és környezettisztaságát csak hosszútávon vagyunk képesek megismerni és precízen mérni. Akkor derül ki ugyanis, hogy a koncepció hogyan állt helyt.

Earthship
Az amerikai Earthship kezdeményezés 2 dologban különleges:
  • Hulladékból és egyéb, olcsó alapanyagokból, pl. agyagból tákolt az épület – ezért olcsó létrehozni
  • Sivatagi körülményekre tervezték – amely talajpusztulás felé, most – sajnos - a bolygónk tart.


Egyes kutatások szerint már hazánk is, az Alföld is a sivatagosodás jeleit mutatja, nem csak, ami a talajképződést és egyéb folyamatokat illeti, hanem az állatok, különösen a rovarok speciális alkalmazkodásait figyelembe véve is azt mondatjuk, sivatagi környezethez kezdenek alkalmazkodni a fajok. Pl. a hagymafélék kukacosodása jól mutatja, hogy a fejlődésre váró egyedek már képesek a hagymafélék erős illóolajához is alkalmazkodni, csak túléljenek. Vagyis durva, de kukacos a hagyma.

Ezt végiggondolva szinte bizonyos, hogy szükség lesz a jövőben ilyen házakra. Ugyanakkor a koncepció természetesen nem a mi éghajlatunkra készült, ahol azért a telek még hozhatnak éjjelenete mínusz 10 fokos hőmérsékletet is. De nem árt tudni, hogy van, és már az Adria partján is bevethető ez a módszer, esetleg a mediterrán behatású baranyai régióban.

Az Earthship Biotecture ugyanakkor, ahogy a többi ökoház, bioház is, az egészségre nem káros alapanyagokból épült, és rendszerei, működése kevéssé károsítják a Föld környezetét. Akkor lehet valami Earthship koncepciós ház, ha az alábbi 6 princípium teljesül: Megfelelő hűtés és fűtés, termál-szolár rendszer, megfelelő szennyvízelvezetés, elektromosság nap és szél által, természetes és újrafelhasznált alapanyagok, és ha képes vagy magadnak élelmiszert termelni, legalább zöldséget és gyümölcsöt. Ez már a Föld „jövő” hajója.

A házak gyakran hulladékból épülnek, üres üvegekből, és pl. fém sörösdobozokból, amik bizony nehezen bomlanak le, legalább 1-2 generációt makulátlanul kiszolgálnak.

E mellé agyagot, gipszet, homokot használnak, mindez jelentősen lecsökkenti a házépítés költségeit. A ház építésekor inkább csak az olyan rendszerekre kell költeni, mint a napkollektorok, vagy a szélgenerátorok.

Technikai megoldások
A puszta, sivatagos, nyitott terepen a szél nem lehet probléma, és már hazánkban is igen jelentős a napsütötte órák száma, ezért kettőből együtt elegendő energia termelődik a mosógép, vagy a hűtő használatához. A vizet is gyűjtik természetesen, speciálisan kialakított tetőkkel és elvezető rendszerekkel. A mosogatáshoz vagy fürdéshez használt szennyvizet többször is fel lehet használni, pl. a WC leöblítéséhez. A víz megtisztítása helyi kis növényekkel történik, nádgyökérzónás megoldással, és ennek altípusaival. Természetesen az ember így is nyomot hagy környezetében, de ez jóval kevésbé veszélyes, mint más megoldások.

HarmoNet tipp: A nők felelőssége a környezetvédelemben - Te alkotsz vagy pusztítasz? >>

A házak különlegessége, hogy a Nap energiáit használják életükben. Beengedik a Nap fényét, megfelelő árnyékos helyet is kiépítve.
A házak alakja meglehetősen különleges. Egyes pici kertek a házban belül a ház oldalából benyúlva jönnek létre, hiszen a félárnyékban még sivatagi szárazságban is remekül elvannak a növények. Az esővíz kiváló a locsolásukra, csak egy száraz helyen bizony meg kell őrizni ezeket csatornákban és tartályokban. A vegyszermentes, de már használt víz, vagyis szennyvíz, egy jó része pedig megtisztítás után távozhat a környezetbe, a ház körüli területekre, ha már később nem kívánják felhasználni – noha a vizeket így is négy lépcsőben négy alkalommal tudja egy ilyen ház felhasználni. A környező száraz területet így az ember okosan és ügyesen, pici területeken táplálhatja, ahol az élet, képes megmaradni.

A ház belső bútorai pedig a lakók hangulatának megfelelőn, természetes anyagokból készülnek. Az egésznek varázslatos a hangulata. Természetes színek, formák, ötletes kanyarok és megoldások az épületekben, és persze egyedi kinézet. Sok-sok kézzel készített szépség, amely egy tucatházban bizony nem jellemzőek. Ezek a házak ennélfogva olcsók, és nagyon szépek, hangulatosak.

A természet körforgásába beépülve – avagy a szimbiózis

A weboldalon kis videó  is található a lakók életéről, akik azért elmondják, hogy igen, ők bizony a Nappal kelnek és fekszenek. Ami nem jelent egy beszűkült életet egy ilyen forró égövön, azon a szélességi fokon. A lakók azt is tudják, hogy a rendszer hogyan működik, noha az egészet szintén egy mérnök tervezte. De ha kell a segítsége nélkül is karban tudják tartani, ahogy azt is tudják, hogy az ember a természet része. És ha nem mesterséges, hanem természetből kiemelt dolgokat használ, természetesen táplálkozik, fürdik és szórakozik, akkor maradhat is a természet része.És mit jelent ez? Természetesen azt, hogy akkor az ember a természeti körforgásba bekerül, és nem uralja azt. Nem föléemelkedik, hanem szimbiózisban él majd a környezetével.
Ebből pedig az következik, hogy a természet eltartja az embert. A szimbiózis lényege a kölcsönös együttműködés. Ezek a házak a végtelenségig fenntarthatók kis renoválásokkal. Nem jelentenek nagy befektetést, inkább munkát és kézügyességet, odafigyelést kívánnak. Fenntartásuk pedig szinte semmibe sem kerül. A számlák ezen a vidéken szinte ismeretlenek. Az itt élők nem használnak tévét, vagy számítógépet, esetleg nagyon-nagyon ritkán, csak fontos dolgokhoz. De sokat olvasnak és találkoznak szeretteikkel, vagy gyönyörködnek a természetben. Nem kiszolgáltatottak bizonyos komfortkörülményeknek, hanem szabadok. Vigyáznak a természetre, ami cserébe eltartja, vagy inkább megtartja őket. Ez egy együttműködés. A létért folytatott küzdelem itt jelképesen lezárul. Nincs küzdelemnek helye, és csökken a végső bizonytalanság, hogy is lesz velem holnap, hogyan szerzek gázt, elektromos áramot.

HarmoNet tipp: Hogy ne kapjunk hőgutát? - Környezetvédelemmel! >>

Otthontalanok, hajléktalanok kérdése

Vajon milyen kultúra, vagy fejlett és felvilágosult világ az, ahol megmondjuk mi a trendi, mi a design, és mi a helyes életforma. Sarokkád kell, színes csempe, számítógép és botmixer. Miért csak így lehet? Nagyon sok ember otthon nélkül tengődik, esetleg alkoholba fojtja bánatát, vagy koldul. A megoldás inkább az ötletesség. A Föld lakatlan területein felhasználható hulladékokból és a természet kincseiből, a természet parányi ismeretével felhúzhatók, ha nem is profi ökoházak, de legalább menedékek. Csinálták ezt az utóbbi évtizedekben sokan – gondoljunk csak a pet-palack szigettulajdonosra, vagy a híd lábán otthont építő hajléktalanra, vagy az elhagyott metróalagutak egyébként luxuskörülmények között élő lakóira. Csinálják sokan… de nem elegen. A megoldás a környezetet nem terhelő, a pénztárcát kímélő, az inkább okos , mint költséges építkezés, amely a jövő kincse. 

Fodor Kata

Eartship koncepció >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4778 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x