Egyszerre étel és ital - mi az?
Címlap / Otthon / Egyszerre étel és ital - mi az?

Egyszerre étel és ital - mi az?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Magyarország már tavaly túlteljesítette a WHO által kitűzött célt, miszerint legalább a babák fele kapjon anyatejet 6 hónapos koráig, hiszen 2008-ban az MGYT reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyar édesanyák 60%-a szoptatja gyermekét fél éves korig. 

A Tiszafüreden rendezett „Természetesen, anyatejjel…” című Országos Védőnői Továbbképző  Nap a Szoptatás Világhete alkalmából foglalkozott a témával hétvégén.

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) kétnapos rendezvényére meghívta Dr. Szabó Lászlót, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGyT) elnökét is, aki laktációs szakemberekkel, védőnőkkel és házi gyermekorvosokkal vitatta meg a szoptatás és babatáplálás kérdéseit.


A védőnők  és laktációs tanácsadók elmondása szerint az édesanyák leggyakrabban azzal a problémával fordulnak hozzájuk, hogy nem elegendő már az anyatej, de a szoptatás abbahagyásának, elmaradásának oka lehet még emlő probléma is, gyógyszerszedés, az, hogy a baba már nem akar szopni vagy éppen a várandóság. A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy az édesanyák már a terhesség időszaka alatt megfelelő felvilágosítást kapjanak a szoptatással kapcsolatban, hiszen sok esetben nehezebben indulhat meg, mint várnánk. A védőnők, laktációs tanácsadók és gyermekorvosok feladata az, hogy a szoptatás alatt segítsék és támogassák az édesanyákat, az anyatej csökkenésekor pedig a legmegfelelőbb táplálási tanácsokkal lássák el őket.

HarmoNet tipp: Mennyit kell a baba súlyának növekedni? Vajon elég a tejem? - A legfontosabb kérdések >>

„Azt kell megértetni az édesanyákkal, hogy az anyatej egyszerre étel és ital, tökéletesen kielégíti a baba igényeit 6 hónapos korig. A hozzátáplálást fél éves korban, fokozatosan kezdjük, addig az anyatej önmagában tökéletes táplálék a baba számára" – mondta el Dr. Szabó László.

A mai napig rengeteg információ kering a babatáplálással kapcsolatban, nagy részük elavult, korszerűtlen. Előfordulnak eltérő álláspontok is a szakmán belül, a megoldást a védőnői és gyermekorvosi oktatásban történő tananyag reform jelenthetné

MGyT
Kép: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x