Környezetbarát technológiák: Mi fán terem a fabrikett? -...
hirdetés
Címlap / Otthon / Környezetbarát technológiák: Mi fán terem a fabrikett? - Energia olcsón

Környezetbarát technológiák: Mi fán terem a fabrikett? - Energia olcsón

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-19

Az energiaárak növekedésének korában, félve, de mégis megértően hallgatjuk a környezetvédők azon felszólalásait, hogy a Föld kizsákmányolása végett további áremelések lennének szükségesek, ezzel lassítva az anyatermészet kihasználását. A gázválság csak olaj volt e pánik tüzére, ám szemfedél felnyitó: egyre többen fordulnak ijedelmükben a környezetbarát, megújuló energiák felé. A technika ehhez már a mi oldalunkon áll, a tudatosság az ártalomcsökkentésnél és helyes hulladékkezelésnél kezdődik! Kizsigerelésből okos kiaknázás. 

Amikor először hallottam a fabrikett kifejezést, arra gondoltam, hogy valamilyen népi játék, hagyományőrző kütyü, valamilyen kedves kis holmi, gyerekeknek. Nagyon kedvesen hangzott. Aztán kiderült, hogy az érdeklődési körömbe tartozik a fogalom, mert nem fakutya, hanem tüzelőanyag, méghozzá az egyik leginkább környezetbarát fajta. Végül a forgalmazótól érdeklődtem, hogy ezt a tömör tüzelőanyagot hogyan is hozzák létre.

www.piqs.de

Mi a fabrikett?
A brikett speciális eljárással előállított tüzelőanyag fajta. A fabrikett faaprítékból, a szalmabrikett gabonaszemből készül. A biobrikett kifejezés általánosan használható, egy természetbarát tüzelőanyag, természetes anyagokból. Nagyon értékes, mert nem puszta esővíz áztatta faanyagot használunk fel, hanem egy összeaszott, „összekomposztált” terméket, aminek fűtőértéke kimagasló. Miért? Mert speciális eljárással készül.

Mitől környezetbarát?
A fabrikett alapanyaga elsősorban bükk-, vagy tölgyfa, de más fafajtákat is alkalmaznak erre, például fenyőt. Nem használnak viszont akácot, kis fűtőértéke és nehéz megmunkálhatósága miatt. Természetesen a brikett előállítása a világon a legkörnyezetbarátabb jelenség. Az erdők megmenekülésének haditerve lehet. Ez a faanyag ugyanis újrafeldolgozott. Hulladékfából, aprítékból, asztalos műhelyekben elforgácsolódott részekből is készülhet. Nem lehet tisztán fenyő, de tartalmazhat nagy mennyiségben fenyőt is. Vagyis minden fenyőbútor mellől lehulló faforgács újrahasznosítható, nem kell a kukába kerülnie. Fűtőanyagként használható, s nem kell a fatüzeléshez újabb és újabb faterületeket kivágni.

www.piqs.de


Ha egy négytagú család ugyanis pusztán fával fűt, 30 esztendőn keresztül családi házukban, akkor sajnos el lehet képzelni, hogy hány hektár erdőt ölnek meg létfenntartásuk, menedékük fűtése végett. Hiába a sok erdőgazdálkodási stratégia, fatelepítési mozgalom, az erdőknek idő kell, megfelelő táptalaj és eső. Környezeti hatásokat vizsgálva, ma sajnos nem mondható el, hogy az erdők újraképződéséhez minden feltétel rendelkezésünkre áll, időt és pihenőt kell adni a fásított területeknek. (Egy érdekes információ: Magyarország erdeinek mintegy 15%-a fenyőerdő, a fenyőerdők legnagyobb része azonban a területen idegen fafajta, ide telepített „haszonnövény”. Eredeti fenyveseink a klímaváltozás és fakitermelés hatására szinte teljesen eltűntek.)

A brikett befektetés és pénztárcakímélő stratégia fával dolgozóknak
A favágó után fafeldolgozó üzembe, bútorgyártókhoz, mesteremberekhez kerül a faanyag. Viszont szinte senki sem képes tisztán felhasználni a faanyagot. Ma divat a farost-lemez, mint bútor, de még ez az iparág is csak bizonyos rostokat használ fel. Gyakran a fahulladék kezelése nagy nehézség a gyártóknak, szakembereknek. Egyesek elégetik, mások borsos áron elszállíttatják a hulladékot (a szakember, ezt a költséget is a vevővel kénytelen megfizettetni, A TE PÉNZTÁRCÁDRA MEGY!), pedig ma már profitálhatnak is a hulladékból. A faaprítékot a brikett gyártók jutányos áron felvásárolhatják. A mesterember és a gyártó is jól jár. A folyamat abszolút győztese azonban a Földanya, hiszen szeméttől, a szén égéstermékeitől és újabb fakivágásoktól óvtuk meg őt ezzel. A fogyasztó is jól jár, mert egy profi módon előállított, olcsó energiatermelőt kap készhez. Ehhez mindössze okos szervezésre és a feldolgozási részfolyamatok közötti kommunikációra van szükség. 

Így készül a brikett
A brikett, amiről már tudjuk, hogy nem fajáték, egy speciális eljárással készül. Létrehozásához hatalmas teljesítményű gépeket használnak, nagy nyomáson és igen nagy hőfokkal dolgozva. A faaprítékot a szerkezetbe helyezik majd a megfelelő nyomóformákba igazítják. Nagy nyomáson és rendkívül magas hőfokkal dolgoznak, amitől összeérik, összetapad a sok forgács és darabka. A legjobb minőségű brikettek kívülről lakkozott felületűnek tűnnek, de az is kiváló, ha egy icipicit még porlik a széle. A brikett úgy jön létre, hogy a hatalmas hőfokon a rostokban lévő szerves anyagok, és a lignit (a lignit a hasznosítható szénfélék első kitermelhető állomása) egyszerűen összeolvad, összetapasztja a képződményt. Mi történik ennek hatására?

"Az emberiség történelmében a víz és a folyópart a kultúrák öle, a tűzhely melege, pedig felhajtóerejük, melytől fejlődnek. Tűz és víz nélkül nincs élet!"

Mitől hatékonyabb fűtőanyag a brikett?
A tűzifa nagyon szép és látványos tüzelő egy régi kandallóba. Mégis környezetbarát szemlélettel az ember a fát a kertben szereti látni, lehetőleg jó sokáig. Az újrafeldolgozott, összeolvasztott brikettként előállított tüzelő nagyon jó fűtőértékkel rendelkezik. A nyomás és préselés hatására nincs benne levegő, légrések, nincs benne víz, felesleges nedvesség, hanem egy tömör szerkezetű anyag. Ennél fogva a megfogható felület minden milliméterében értékes tüzelőanyag található. Egy brikett fűtőértéke háromszorosa a normális, szárított tűzifáénak, ezért elmondható, hogy egy rúd brikett 3 rúd fának, vagyis egy fél adag öledben elférő fának felel meg.

www.piqs.de

Előnyei:

  • Ugyanazért a hőfokért ritkábban kell táplálnod a tüzet – kevesebb munkával jár
  • Vagy adott mennyiség tűztérbe juttatása esetén tovább tartja a melegen
  • Felesleges anyagoktól mentes, tiszta tüzelőanyag, nincs adalék
  • Mivel rostokból préselik, rendkívül könnyű, nők is képese mozgatni a zsákokat, kedves Anyukák!
  • Felülete egyenletes, nem megy szálka a gyermek kezébe, bőrébe, ezzel még játszani is lehet
  • Jól kezelhető, kúpos formákat préselnek belőlük, kisebb helyen is elfér, a tárolása könnyed
  • Nem kell külön szárítani, munkára kész állapotban érkezik
  • Mivel újrahasznosított, az erdők kímélésének a legjobb, legbarátságosabb módja
  • Létrehozása során javulhat a gazdasági struktúra, hiszen szemétből nyerünk „aranyat” vagyis mindenki jól jár, mindenki spórol alkalmazásával.

Mi, a HarmoNet, akik már tíz éve zöldek vagyunk, jószívvel ajánljuk Nektek a leginkább környezetbarát energiaformákat. Még csak augusztus van, az őszi fűtési szezont még nyugodtan és megfontoltan tudod előkészíteni! Használj megújuló energiákat, vegyél részt fatelepítési programokban, részesítsd előnyben a fenyőcsere akciókat!

HarmoNet tipp: 10 éve zölden >>

Fodor Kata
 
 
 
[ 5377 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x