Se nem karton, se nem környezetbarát, mégis veszed! Mi az?...
hirdetés
Címlap / Otthon / Se nem karton, se nem környezetbarát, mégis veszed! Mi az?

Se nem karton, se nem környezetbarát, mégis veszed! Mi az?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-19

Kombinált italos doboz. Egy időzített bomba. Gyártják. Mi vesszük. Gondolkodunk? Tegyük azt! Bár a köznyelvben csak kartondobozként emlegetett gyümölcsleves és tejes dobozokat sokan gyűjtik már szelektíven, ez sajnos mégsem a legjobb megoldás. A kombinált italos dobozban árult termékek komoly megterhelést jelentenek a környezetünknek és a pénztárcánknak egyaránt.  

Érdemes megfontolni, milyen alternatívákkal helyettesíthető a veszélyes doboz!
A több rétegből csak a papír újrahasznosítható, gazdaságtalan módszerrel. Bár a gyártók előszeretettel hívják kartondoboznak a különféle üdítők, italok tetrapak (vagyis négy rétegű) csomagolását, ezek a dobozok nem csak papírból készülnek, hanem egymásra préselt papír, műanyag (többnyire polietilén) és alumínium rétegekből. A műanyag rész megakadályozza, hogy a folyadék átáztassa a kartont, az alumínium pedig a fénytől és oxigéntől védi a terméket. A három alapanyagból azonban csak a papírt lehet újrahasznosítani, egy igen költséges és energiaigényes folyamattal lehet leáztatni a másik két rétegről, a műanyag és az alumíniumrétegek viszont ugyanúgy a szemétben végzik.

A kombinált doboznak nemcsak az előállítása költséges és energiapazarló – melynek kiadásait természetesen a vásárló fizeti meg a vételárba beépítve - , hanem az újrahasznosítása is meglehetősen gazdaságtalan, így nem meglepő, hogy a gyakorlatban még egy cég sem állt rá alkalmazására.  A gyár igyekszik energiáival gazdaságosabban bűnni, ám a piac igényeire válaszolnia kell. A piac pedig ilyen dobozt akar. A kombidobozok ügye és újrahasznosítása így sajnos egyelőre megoldatlan, térfogatuk miatt viszont jelentős helyet foglalnak el az egyre gyorsabban telítődő szemétlerakókban. (Pláne, ha az egyszerű polgár még a csavaros kupakot is ráhelyezi az összeapítatlan, üres dobozra!)

HarmoNet tipp: Papírhulladék – szemétgyártás felsőfokon >>

Kombidobozos termékek helyett
Itt is az egyetlen megoldásként a vásárlói tudatosság kerül előtérbe. A HarmoNet olvasói kutatásaink szerint kifejezeten elöl járnak ezen a területen, így lehet, hogy többségük már meg is valósítja az alábbiakat:
 • Vásároljunk üveges üdítőt, tegyünk el saját befőzésű szörpöt, vegyünk inkább zacskós tejet. Sok piacon már lehet kapni kimért tejet is, ez a legkevésbé környezetszennyező és egészségkárosító megoldás, sőt a teljes tehéntej egészséges és saját túrónk, tejfölünk, tejszínünk és sajtunk lehet, ha ezt vásároljuk. (A dobozossal ne kísérletezzünk, abból már mindezt kivették helyettünk!) Vigyük haza inkább tejeskannában, mint Pet palackban!
  A mellékelt képen látható tejeskannára gyönyörű dekupázs technikával felvitt boci került. Egyedi, egészséges és környezetbarát megoldás!
   
 • Ha otthon készítünk gyümölcslevet gyümölcscentrifugával, garantáltan több benne a vitamin és ásványi anyag, mint a döntően sűrítményből készült, szintetikus vitaminokkal dúsított bolti változatban. Így ha erre kevesebbszer jut is időnk, mint a kosarunkba dobni egy multivitaminos italt, relatíve mégis több értékes és szervezetünk számára hasznos anyaghoz jutunk. Lének az olcsóbb gyümölcs is megteszi, zöldségek eve is kinyerhető.
   
 • Készítsünk otthon gyümölcsszörpöt, így a saját ízlésünknek megfelelő italhoz juthatunk, ráadásul 100 %-ban természetes formában, hozzáadott mesterséges anyagok nélkül. Ezeket is tegyük inkább üvegbe, mint PET palackba - egész más íze van az üvegben eltett szörpnek, finomabb, teljesebb.
   
 • Szomjoltásra a legjobb tiszta vizet inni, ez nemcsak a legegészségesebb, hanem a legolcsóbb és leginkább környezetbarát megoldás is egyben. Egészségünk érdekében napi 2-3 liter víz elfogyasztása ajánlott, ez lehet csapvíz vagy ásványvíz, természetesen ez utóbbi esetben is válasszunk visszaváltható üveges változatot vagy gyűjtsük szelektíven a petpalackot is. Amit ha kidobunk, mindenképpen tapossunk laposra, és külön kezeljük a kupakját.
   
Kolontár Elvira


 
 
[ 2422 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x