Keresztelő, névadás, áldás - mit ad a gyermeknek?
Címlap / Otthon / Keresztelő, névadás, áldás - mit ad a gyermeknek?

Keresztelő, névadás, áldás - mit ad a gyermeknek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

Az újszülött gyerekeket minél korábban keresztelik meg. Ez az első szentség az ember életében. Aztán jön a konfirmáció, az ifjú megvallja a hitét. Van lehetőség gyónásra, de nem köteleznek rá senkit. A párok megáldatják házasságkötésüket a közösség előtt. A pappá szentelés még csak most fog meggyökerezni hazánkban. Végül a vallás elkíséri utolsó útjára is az embert a szent kenetben. Névadás, névmisztika, a szó és hit ereje. 

A Pesthidegkúti Waldorf iskola földszintjét ünnepnapokon délelőtt templommá alakítják át. Régebben Szent Gallenből jöttek papok a Christengemeinschaft – Keresztény Közösség – küldötteiként, hogy szertartásokat tartsanak, most már van magyar nyelvű istentisztelet, mert egy magyar pap Szent Gallenben tanult, és lassan itt is kialakul az anyanyelvi közösség. A szülők ide hozzák kisgyermekeiket megkeresztelni, összetartanak, s a keresztelő után közös ebédet rendeznek. Itt aztán mindenféle finomság található, a legjobb falatokat tálalják fel.

Ismerik egymást, nemcsak a gyerekek és a szülők, de a távolabbi rokonok is. Itt mindenki felelős az iskoláért, a vallásért, az oktatásért. A reggel már gyermekszertartással indult, a környékről kerékpárral érkeztek a gyerekek, távolabbról a szülők hozták őket. A következő szertartás a felnőtteknek szólt, ezután gyülekeztünk keresztelőre.

HarmoNet tipp: Advent szentsége >>

Csecsemőkeresztelés
Az újszülött gyerekeket minél korábban keresztelik meg. Ez az első szentség az ember életében. Aztán jön a konfirmáció, az ifjú megvallja a hitét. Van lehetőség gyónásra, de nem köteleznek rá senkit. A párok megáldatják házasságkötésüket a közösség előtt. A pappá szentelés még csak most fog meggyökerezni hazánkban. Végül a vallás elkíséri utolsó útjára is az embert a szent kenetben. Szóval a Keresztény Közösség, igen sokban hasonlít a római katolikus valláshoz, annak dogmái és kényszerítő ereje nélkül.

Filozófiájában viszont nagyon eltérő, hiszen a gyermeknek születése, sőt fogantatása előtt is szellemi létet tulajdonít. A születés kapuján keresztül hagyja el a kisgyermek az isteni szellemvilágot. A gyülekezet a keresztelő alkalmával egy új lelket fogad be szülei, keresztszülei és a pap közvetítésével. Ez a közösség fogja hordozni a gyermek iránti felelősséget, amíg fel nem nő, önállóvá nem lesz. A két keresztszülő figyelemmel kíséri a gyermek fejlődését, majd felnőtt korára remélhetőleg barátja lesz.

Névadás
A névadás egyúttal a név megáldása is. A három név a test, lélek, szellem hármasságára utal. Megszentelt szubsztanciákkal keresztelnek: vízzel, sóval, hamuval Krisztus nevében., hiszen Krisztus feltámadási ereje a gyermek teljes lényét érinti a testiségben. A Keresztény Közösség elfogadja más felekezetek keresztelési szertartását, ezzel teljes tisztelettel adózik a többi vallások iránt.

Miként a többi keresztény felekezetekben, itt is érvényes a szükségkeresztelő. Életveszély esetén a szülő, a bába, az orvos vagy más hozzátartozó is keresztelhet Krisztus nevében. Amikor azonban elmúlt a baj, helyes megtartani a teljes szertartást pap közreműködésével. Ha viszont nem lehet segíteni, a pap megemlékezik a gyermekről a következő szertatrtáson a közösség előtt.

A közös ebéd
Ez követi a szertartást, mert itt a Közösség összes gyermeke jelen lehet, játszhatnak, ismerkedhetnek egymással, egymás szüleinek süteményeivel, pizzáival. Már az istentisztelet és a keresztelő között is lehet a „büfében” kávézni, torkoskodni, ám a megterített asztal tele minden finomsággal: legtöbben vegetáriánus ételeket fogyasztanak. Eltűnik az anyagi különbség, nem a szülők vagy a keresztszülők helyzete szabja a mértéket, annyit hoznak, hogy legszegényebbnek is jut bőven.
Ebben a keresztény Közösségben is Krisztus feltámadása a középpont, mert ez vezeti el az embert a második teremtéshez: a Szellem áthatja mindazt, ami földi. Az Úrvacsorában az ember az isteni művel működik együtt.

A szertartás ünnepi időszakonként is változik, ahogy a Föld növényruháját az év természeti rendje szerint változtatja, Úgy változtatja az ember lélek-hangulatának öltözékét a szellemi rendnek megfelelően, mely áthatja az év keresztény ünnepkörét.

Egy teljes évre van szükség, hogy az Emberszentelő Szertartás egyszer teljes egészében hallható, látható és átélhető legyen, a szertartás változtatja az évet Szent Évvé.

Dobosy Ildikó
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9472 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x