Légy Te is Vadonleső! - A vadonélők védelméért
Címlap / Otthon / Légy Te is Vadonleső! - A vadonélők védelméért

Légy Te is Vadonleső! - A vadonélők védelméért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Egyre több kisállatfaj van veszélyben hazánkban. Megmentésük érdekében mostantól kezdve mi is tehetünk valamit! Még akár e sorok olvasója is! Védett fajaink pontos élőhelyeinek feltérképezését tűzték ki célul a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi Vadonleső programjának munkatársai. 

Mostantól bárki rögzítheti védett állatfajokra vonatkozó megfigyeléseit, megoszthatja azokat másokkal, s gyarapíthatja Magyarország természetvédelmi országos adatbázisát. Elindult egy Európában egyedülálló magyar kezdeményezés, egy élőlény-megfigyelő rendszer; a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fent.Mivel nem áll rendelkezésükre töméntelen számú természetvédő, ezért rá vannak szorulva arra, hogy külsősök, önkéntesek adatait, információit használják. Térbeli adatokról van szó. Leginkább iskolásokra, valamint természetjárókra számítanak. Nem kell hozzá közvetlen internetes kapcsolat, akár egy noteszkába is elég felírni az adatokat, majd később onnan van mód az internetes programon való rögzítésre.

HarmoNet tipp: Emberi gondatlanságból: Rák pusztít a vadállatok között is >>

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi Vadonleső Központ munkatársai szeretnék tudni, hogy pontosan hol élnek ezek a fajok. Azért, hogy a természetvédelmi, szakmai munka objektív lehessen, pontos adatokon alapuljon. Ezért hozták létre a természetvédelmi információs rendszert. A rendszer térképeken dolgozik, s a kapott térbeli információkat elemzi egymáshoz képest is, és helybelileg is. Ez a monitorozás.


A Vadonlesők fiatal állatvédők, természetszeretők, zoológusok csoportja, akikkel e-mailen keresztül személyesen is fel lehet venni a kapcsolatot. Az ő irányításukkal készült el a www.vadonleso.hu oldal, ahol megtalálni az elérhetőségüket. Ugyanitt van mód a különféle észlelések rögzítésére is. Például, ha látsz valahol egy békát, vagy ürgét, jegyezd fel a pontos helyet és időt, otthon vidd fel a programra. Kinek van erre ideje?? Vagy mi ebben a poén? Ha az állatvédők tudni fogják, hogy itt és itt ilyen és ilyen állatok élnek, sokkal inkább a védelmükre tudnak kelni, mintha csak találgatnának. Ez egy önkéntes segítségnyújtás, mellyel áttételesen ugyan, de hatékonyan hozzá lehet járulni közös élőhelyünk, a Föld, azon belül is hazánk, Magyarország életközösségének fennmaradásához.

A program első fázisában kilenc elterjedt, védett állatfaj (sün, mókus, vakond, ürge, levelibéka, szalamandra, szarvasbogár, és két fajta lepke) adatai rögzíthetők. Később ez bővülni fog, melyről a honlapon lehet tájékozódni. Az oldalon minden szükséges információ megtalálható az érintett fajok felismerésével, a rögzítés módjával kapcsolatban, illetve a korábbi bejegyzések is megtekinthetők. Az adatok rögzítőjének adatai is rögzítésre kerülnek, mivel néhány esetben a program felelősei felveszik a kapcsolatot az informátorokkal.

HarmoNet tipp: Laci atya és az apácák - Szarvas mentés az Argentino-tóban >>

Már korábban is voltak békamentő, s hasonló természetvédelmi kezdeményezések.
Ezek egyik fő feladata a tájékoztatás.

ZKZ

További információk, segítség >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4178 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x