Játszótér kórkép szülőknek! - EU konform parkok, játszótér...
Címlap / Otthon / Játszótér kórkép szülőknek! - EU konform parkok, játszótér illemtan

Játszótér kórkép szülőknek! - EU konform parkok, játszótér illemtan

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A játszóterek fejlesztésére azért érdemes odafigyelni, mert az első olyan közeg, ahol a kicsik a társas viselkedés alapszabályaival találkoznak. Hintázás, homokozás, csúszdázás közben óhatatlanul érintkeznek társaikkal. Nem csak a kicsik találkozóhelye a játszótér. Sok szülő is a játszótéren ismerkedik, szorosabbá válnak a környékbeliek közti kötelékek, sok kisgyerekes, babázó szülő kicserélheti itt tapasztalatait, kérhetnek egymástól segítséget. 

EU konform játszóterek
1999-ben, az akkori 15 Európai Uniós tagállamban bevezették az EN 1176 és 1777-es biztonsági szabványt, amely alapja elsősorban az addig több európai ország számára mércének számító német és angol szabvány volt. 2003-ban hazánk öt kerek évet kapott, hogy az önkormányzati tulajdonú közterületek és oktatási intézmények játszótereit EU-szabványnak megfelelően alakítsa át. 2008. december 31. volt tehát a magyarországi játszóterek EU szabványnak megfelelő átalakításának határideje. A játszótereket vagy fel kellett újítani, vagy meg kellett szüntetni. Köztudott viszont, hogy számos településen még a játszóterek állapotfelmérésére sem volt elegendő keret.


Milyen az uniós játszótér?
Az uniós szabvány legfőbb célja, hogy biztosítsa a gyerekek számára a balesetveszélyes mozgást és a felhőtlen szórakozást. Teljesen veszélytelen környezet persze csupán elméletben létezik, az EU konform játszótereken azonban a legjellemzőbb veszélyfaktorokat (csúszás, esés, beszorulás) megfelelő eszközök segítségével próbálják kiküszöbölni. A biztonsági előírásokon túl a szabályozás kihat az eszközök működtetésére, karbantartására és felügyeletére is.

Az uniós előírások szerint a csúszdák végére lassító, a játékokra gumibevonatú ülések, a balesetveszélyes helyekre gumiszőnyeg kell. A játékokat 2 méteres körzetben homokággyal, vagy más, “esésbiztos” anyaggal kell körülvenni. Az ütközések elkerülése végett egy állványra csak két hintát lehet felszerelni. Illetve kötelező a környezetbarát, újrahasznosítható alapanyagok és a nem mérgező festékek használata. A balesetveszély elkerülése mellett fontos szempont az is, hogy a játékok lehetőleg a vandalizmusnak is ellen tudjanak állni. Ezért sok új játszótér bekerített, és éjszakára zárható is.

Az EU konformitáson túl
Egyre több vidéki városban füstmentesek a játszóterek
. Budapesten az I. és II. kerületben, Terézvárosban, Ferencvárosban és a XIII. kerületben, vidéken pedig Szolnokon, Pécsett, Kaposváron, Szekszárdon, Dombóváron, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Dunaújvárosban tilos a játszótéri dohányzás.

A füstmentes és EU konform játszótereken is van még mit fejleszteni, hiszen csak nagyon ritka esetekben van a játszótéren működő ivókút, kézmosó vagy épp a gyerekek szükségleteinek megfelelő nyilvános WC. Ezenfelül a játszótereket is rendszeresen karban kell tartani, hiszen az időjárásnak – és a folyamatos játéknak – ezek is ki vannak téve.


Játszótér – a Közösség Szíve
A játszóterek fejlesztésére azért is érdemes odafigyelni, mert ez az első olyan közeg, ahol a kicsik a társas viselkedés alapszabályaival találkoznak. Hintázás, homokozás, csúszdázás közben óhatatlanul érintkeznek velük egykorú, idősebb vagy fiatalabb társaikkal.  Az itt szerzett közösségi tapasztalatok pedig a szülőket is segíthetik abban, hogy felkészítsék gyerkőceiket az óvodára, iskolára. De nemcsak a kicsik találkozóhelye a játszótér. Sok szülő is a játszótéren ismerkedik, szorosabbá válnak a környékbeliek közti kötelékek, az otthon babázó anyukáknak is szociális felüdülés a trécselés az árnyas padokon.

Kis játszótéri illemtan
Ahhoz azonban, hogy mindenki jó érzéssel járjon a játszóterekre, érdemes betartani néhány alapszabályt.

 • Tilos a dohányzás és a szeszesital fogyasztása!
 • A játszótérre kutyát bevinni még pórázon is tilos!
 • Vigyázzunk a tisztaságra, a szemetet a szemetesbe dobjuk, és tanítsuk meg erre a gyerkőcöt is!
 • Akármennyire ismerős a terep, figyeljünk a gyerekekre, vigyázzunk a kisebbekre!
 • Mindig csukjuk/zárjuk az ajtót vagy kaput, és nyugodtan szóljunk azoknak is, akik ezt nem teszik meg! (Ha nem zárható „gyerek-biztosan“ a játszótér, érdemes szólni a fenntartó képviselőjének.)
 • Olyan ruhában vigyük a kicsit játszani, amit bepiszkolhat!
 • Vigyünk magunkkal (főleg a hőségben) kis kalapot, vászonsapkát a kicsinek, és a folyadékpótlásról, napvédelemről is gondoskodjunk!
 • Ha pelenkás még a baba, mindig vigyünk magunkkal neki tiszta pelust, popsitörlőt és egy zacskót a koszosnak!
 • Tanítsuk meg a gyerekeket a játszótéri csere-bere alapvető szabályaira is: 
  o ha játékot viszünk le a játszótérre, előtte beszéljük meg a gyerkőcünkkel, hogy szívesen odaadja-e a többieknek
  o a kölcsönkért játékot vissza illik vinni a helyére (pl. kismotorok!)
  o a játékot, amivel nem játszol, illik odaadni, ha kérik

Félidőben jár „A közösség szíve program” őszi akciója, amelynek keretében ismét négy lakó-helyszépítési lehetőségre gyűjthetnek a helyi közösségek.
Bár egyre nő a biztonságos, EU-konform játszóterek száma, úgy tűnik, a legtöbben még mindig ezek felújítása mellett voksolnak.

Egyelőre senki sem tudja, pontosan hány EU szabványnak megfelelő játszótér van hazánkban, és azt sem, január óta vajon sikerült-e minden balesetveszélyes játszóteret felszámolni.
A  weboldalra beérkezett szavazatok alapján, csak következtetni tudunk arra, hogy még bőven akad tennivaló.

Információk >>
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7778 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x