Utántölthető boltok? Már Texas állam méretű a csendes-óceáni...
Címlap / Otthon / Utántölthető boltok? Már Texas állam méretű a csendes-óceáni szemétsziget

Utántölthető boltok? Már Texas állam méretű a csendes-óceáni szemétsziget

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

Műanyag fóliás mosogatószer utántöltő, műanyag kuka, réteslap-ecset, lavór, tál, kesztyű, alufóliás szendvics, gumióvszer, és egy utasítás: a hűtőben takarjuk le fóliával. Valahogy így alakult ki az a tendencia, hogy minden műanyagból van. Még az élelmiszerben is van. Persze olcsóbb, gyártósorokon könnyen előállítható. Miért is ne ezt vennéd, amikor a faáru rettenetesen drága? Hát elértük, a csendes-óceánban az áramlatokkal Magyarországnál sokszorta nagyobb szemétsziget lebeg. Te laknál rajta? 

Beköltözhető
A csendes-óceáni szemétsziget már Texas állam méretű. Külön kutatócsoportok alakultak rá. Állítólag kedves kis baktériumfajok laknak benne. Ugyanakkor kiváló halászati eszköz, mert a zsinórokba, zacskókba és flakonokba beleakadnak az állatok, delfinek. A bálnák egy része esetleg óvatlan is, az állatok megeszik, lenyelhetik a műanyagot, amitől elpusztulnak.
Hogy lett ekkora?
A tengerpartokról maguktól elsodródó szemetek, vagy éppen nem rendesen ellenőrzött szemétszállító cégek által közvetlenül a tengerbe öntött szemét, a Föld forgásától létrejövő nagy szélrendszerek által létrehívott tengeri áramlatok segítségével rendeződtek szigetté. A szemétsziget spirálisan sűrűsödő, kívül kevesebb, belül több szemét található benne. Középen - a következő évtizedekben olyan sűrűre becsülik – hogy lassan „lakható” lesz, építhetsz rá.


A szemétsziget elsősorban palackokból, flaskákból és ezeket egybetartó mindenféle madzagokból állnak. Igazi multikulturális gyöngyszem, egy nemzetközi találkozó az óceán szívében: hiszen minden nemzet hulladéka fellelhető benne.
A műanyagról tudnunk kell, hogy lassan és nehezen bomlik le, ugyanakkor képes elbomlani, ami azt illeti, a sok-sok éve vízben ázó, a tenger sós, maró vizének kihívásaitól ostromolt műanyag alkotórészek egyszerűen darabjaikra esnek, és kis műanyag flitterekként lebegnek az óceánban. Színes kavalkád, hiszen a pirostól a sárgán és kéken át mindenféle szín megtalálható egészen a koromfeketéig. A festékanyagok jó része kioldódik a sós víztől, és mérgező vegyületekkel fertőzi meg az óceán vízét, amely sem embernek sem állatnak nem javasolt közeg. A történet leggyönyörűbb eleme, hogy a halászok kifogják és eladják tengeri halként, konzervként azoknak az állatoknak a húsát, akik kapcsolatba kerülhettek ezzel a vízréteggel. Van otthon tengeri hal konzerved???
A dolog másik pikantériája az idő. Az ún. Ős-műanyagot 1907-ben szabadalmaztatták. A műanyag flaskák használata persze jóval később jött divatba. Gyakorlatilag 30 aktív, műanyagban gazdag év alatt sikerült elérnünk, hogy egy új és gusztustalan kontinens van kialakulóban a tengerben!

HarmoNet tipp: Természetes szerek a háztartásban >>

Műanyag nélkül
Műanyag nélkül vélhetőleg rendkívül nehéz lenne az életünk. Rengeteg dolog készül ma műanyagból és rugalmassága miatt igen tartós. A faanyagok nehezek, a fémek ellenállók, de ridegek és drágábbak is. Ma már a fürdőszobai kádak is műanyagól készülnek, nem olyan törékenyek, mint a porcelánkádak, de befoltosodhatnak, s rövidebb az élettartamuk, mint az öntöttvas kádaké. Igaz, még egy nő is el tuja cipelni a boltból.
Műanyag nélkül valóban nehezebb lenne az életünk. Vannak olyan gyógyszerek, vegyszerek, amiknek a tárolására kiválóan alkalmas. És bizony pl. egy veszélyes vegyszer flakonját szívesen kidobjuk, és feledkezünk meg róla, mintsem arról gondolkodjunk, hogy ki kell mosni és újra felhasználni! A vízkőoldós flakonban később miért nem küldesz a gyerekkel az iskolába turmixot tízóraira? Ugye, hogy abszurd?!
Műanyagok nélkül a háztartásban igencsak nehézkesen boldogulnánk, és valóban lágy, melegebb, kellemesebb érintése van egy műanyag, mint egy fém holminak. Ennek ellenére ügyesen kell vele bánni. Bizonyos műanyagok léte kiküszöbölhetetlen, de lehet ezt okosan is használni.

Műanyaghegyek
Egy 4 tagú családnál a fürdőszobában átlagosan 10 flakon tisztálkodószer van a kád szélén, kis polcokon. Tartanak otthon műanyag poharakat a gyereknek, vagy utazni, kirándulni elviszik magukkal. Apának 20 méter horgászzsinórja van. Anya és apa is használ műanyag borotvát, az asztalterítő viaszkos vászon – szintén nehezen bomlik, hogy lemosható legyen. Hetente elfogy egy karton ásványvíz, és naponta 4-5 dobozos, poharas joghurt, tejföl, kefir… sorolhatnánk.

Ész nélküli megoldás

Mindez semmi, de vannak kényelmet segítő megoldások is. Hogy ne kelljen terveznünk, és ne álljon sokáig felbontva a termék a hűtőben, a műanyag poharas élelmiszerek mérete egyre megy össze, nagy poharas joghurtot kevesen veszik, csak ha többet főznek. Pedig ha megsavanyodik, a cica is megeszi. A flakonos ásványvizeket 6-os pakkokban adják, kényelmes, de felesleges az első felbontásnál kidobásra kerülő műanyagfólia használata - ami ezt összetartja. A gyümölcsöket is fóliázzák és tálcára csomagolják, így elvileg tovább eláll, mert nem kap levegőt a gyümölcs, de szeméthegyeket termelünk vele, eszetlen dolgok ezek! Ezt a fóliát nem esszük meg, csak kényelmi értelmetlenség.

Utántölthető áruházak
Amikor a műanyag világban, minden utántölthető, akkor a fejeket is után kéne tölteni épeszű gondolatokkal! Hogyan?
Lehetőleg úgy, hogy utántöltős shopokat, drogériákat, boltokat hozunk létre. Ha valaki képes lenne befektetni a kézmosószappan tartókhoz hasonlatos nyomó eszközökbe azokat címkével megjelölve a falra rendezhetnék és utántöltését nem pedig műanyag poharakért rohangásznánk az áruházba. A műanyag flaskákat otthon elég kiöblíteni. A tartókra természetesen a romlandó termékeknél lejáratot kellene írni, ha az adott lejáratú termék kifogyott, szintén vízzel átöblítenék. Ha a joghurtot a közeljövőben nem is utántöltős módon szerezzük be, legalább háztartási szereket megkaphatnánk így.

Az utántöltők oldalán az adott termék, gyártó logóját, nevét, és a termék összetételét ugyanúgy fel lehetne tüntetni, hogy a vásárló elolvashassa.

A gabonákat és szárított magvakat hasonló módon lehetne beszerezni. A mandula, kesudió, az olajos magvak, tökmag vagy a gabonák, a köles, zab, árpa, barna rizs, stb., szintén beszerezhető lenne így, a csomagolást meg lehetne spórolni. Még a gyártónak is olcsóbb lenne így eladni a terméket. A bolti eladók nem a csomagokat porcióznák, hanem tisztántartanák az utántöltőket.

Ugyan egy-egy utántöltőnél sorba kellene állni, de a termék alacsonyabb ára hívogató és kitartásra ösztökélő lehetne (olcsóbb, mert nincs csomagolás!), sőt ha belegondolunk, ha egy sminket tesztelnénk, vagy éppen egy bio-pultnál meg kívánunk választani, egy ABC-ben, drogériában, most ugyanúgy várnunk kell, amíg arrébb lép a másik.

Utántöltés nem mindennel lehetséges. Pl. veszélyes szereket jobb, ha nem nyitogat ki a boltban a vásárló (még jobb, ha meg sem veszi, hanem használ mást!), a sajtpultot, vagy olívabogyók kimérését sem fogja ez nyilván leváltani, de sok terméknél megoldás lehet. Évente rengeteg szeméttől szabadulhat meg a Föld. Kérdés persze, hogy a flakonokat előállító nagyvállalatok mit szólnának ahhoz, hogy munkájukra ezentúl 20%-os mértékben lesz szükség, az általuk tervezett 120%-os növekedés helyett.

Kemény kérdés talán, de Föld és gyermekeid jövője, az állatok egészsége ér ennyit.
Addig is, amíg valaki meg nem lovagolja az ötletet, érdemes válogatnod a szemetet, a papírt és a műanyagot külön. Veszélyes hulladékokat, elemeket speciális helyeken add le. Az olaj semmiképp sem a lefolyócsapba öntendő, a vegyszerek jó része pedig többet árt bőrödnek, mint használ, ezeket fontold meg, és e szerint próbálj élni!

Fodor Kata
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6909 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x