Gólyamese helyett - A gyerek szexuális felvilágosítása
Címlap / Otthon / Gólyamese helyett - A gyerek szexuális felvilágosítása

Gólyamese helyett - A gyerek szexuális felvilágosítása

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-24

Honnan tudtad meg annak idején, mi újság ezekkel a szex-dolgokkal? Izzadós apuka, vagy kivörösödött anyuka, ne adja ég, az aggszűz védőnéni világosított fel gyerekkorodban? A haveroktól tudtad meg? Vagy egyszerűen belenőttél, mint a jó cipődbe? Őszintén a gyerek felvilágosításáról. 

Korának megfelelően
Ezt írja minden lap, minden tanácsadó erről beszél ha rákérdezünk, mit is mondjunk. De mi az ami a gyerek korának megfelelő? Vannak gyerekek, akiket soha nem „világosítottak fel” egy elmélyült beszélgetés keretében, hanem mindig is őszintén beszélgettek egymással a szülők és a gyerekek, volt legális, kimondható nevük a nemi szerveknek, egyszerűen belenőttek abba, hogy a szex az élet része.

Harmonet tipp: Te hogy hívod azt ott odalenn? >>

A szülő érettségén múlik
Ha a szülő maga is prűd, ha maga sem meri nevén nevezni azt, ami a lába között van, ha saját maga is kínos témának érzi a szexualitást, akkor bizony a felvilágosítás is feszengős és cikis lesz. Először a szülő dolga lenne saját nemiségével tisztába jönni. Azok a szülők, akik végleteket képviselnek – prűdek, vagy túl szabadosak – nem fogják tudni jól felvilágosítani a gyerekeiket. Vagy a szexről már 4 évesen vulgáris és ijesztő képet őrző koravének lesznek, vagy prűd, riadt, felvilágosulatlan felnőttek, akiket a suttogó szájpropaganda ijeszt halálra, vagy sodor az első jöttment karjaiba.

Világosítsd fel gyermeked!
Ha a szülő maga nem tudja a gyereket jól felvilágosítani, akkor legjobb, ha szakemberre bízza. Emberre. Nem könyvre! A könyvek – bár vannak köztük nagyon jók – de vagy a testi részét nem adják át rendesen, vagy az érzelmi részéről nem adnak korrekt felvilágosítást. (Pl.: Papagép és mamagép – egy gépnek hol vannak az érzelmei?) A szakember lehet egy jól felkészült barát, barátnő, ismerős, de lehet iskolai keretek között egy profi szexológus is.

10 éves kor alatt – csak amennyit kérdez!
A gyerek a maga szintjén kérdez. Van, aki már 3 évesen megkérdezi, hogy hol bújik be a baba a mama pocakjába, és hol bújik elő onnan. Van, aki erre a kérdésre csak 6-7 évesen jut, akkor lesz kíváncsi a dologra. Használhatunk bátran gyerekléptékű válaszokat. Ilyesmit: A mama lába közt, a babalyukon érkezik a kisbaba. A piciknél még a „hogyan jut be” témát egész jól el lehet kerülni, bár van akit kifejezetten ez érdekel. A túl általános „szerelem gyümölcse” kifejezés, vagy a szeretetben fogan kifejezés nem érthető a gyerek számára, néha éppen emiatt faggatódzik újra és újra.

A gyerek azonban a puszilós, vagy csókolódzós fogalmakat érti már, és ezzel bátran evezhetünk merészebb vizekre is! Mondhatjuk, hogy azok, akik babát szeretnének, a szájukkal is csókolódznak, és a puncijukkal meg a fütyijükkel is, egyszerre. Ez nagyon finom érzés, viszont csak a felnőttek tudják ezt megcsinálni. Olyan, mint a kocsivezetés. Egyszerűnek tűnik, de sok mindenre kell figyelni közben. Külön felvilágosításra a picik esetében nincs szükség, ha a kérdéseikre egyenes választ kapnak.

A kamasz nem kérdez –a kamasz csinálja!
A kamaszok között úgy 12-13 éves korban indul az intenzív érdeklődés a szex iránt. Sokan - főleg azok, akik érzelmileg és tudatosan nem lettek felkészítve arra, hogy a szexhez érzelem is tartozik, az érzékek ébredésével együtt ki is próbálják a dolgokat. Mivel érzelmileg éretlenek, így ez hosszú távon veszélyeket rejthet számukra. Tehát ennek a korosztálynak az érzelmi hátterét megadni és értelmes felvilágosítását biztosítani a legnehezebb feladat. Ezét jó, ha nem most akarjuk elkezdeni, amikor már a gyerek bezárkózott saját és kortárs-csoportja külön világába. Ilyenkor ugyanis már nem sok esély van tanácsainkkal bejutni oda, ahol az ősöknek már csak a „cikis” jelző jut, hely nem.Csiklandósat – csattanósat

Vannak fontos dolgok, amikre csak a folyamatos tudatos szexuális és érzelmi neveléssel lehet felkészíteni a gyereket.

Talán hazánkban a legfontosabb az önbecsülés, a női és férfi identitás, a nemi önértékelés megtanítása, megadása. Rengeteg a szorongó, szeretethiányos, önértékelési zavarral, nemi identitási krízissel küzdő kamasz.

A nyílt, őszinte egyenes kommunikáció megtanítása, a szexről való egyenes beszéd megtanítása ugyanilyen fontos.

Az udvarlás fogásainak, a kulturált visszautasításnak, az elegáns udvarlás-fogadásnak szinte eltűnt a hagyománya. Jószerivel csak a „bunkózás”  van jelen. Ezt még a felnőtteknek is tanulni kell!

HarmoNet tipp: 10 ostoba szülői szexuális tévhit! Homoszexualitás, gyerek szex, maszturbálás és társai >>

A szex nem jár mindig orgazmussal
– noha az a célja. A mi kultúránkban az orgazmus-hajszolás miatt magas elvárások vannak a szerelmesek, szeretők között. Mindenki a másik orgazmusát lesi, a sajátját akarja. A gyermeket fel kell róla világosítani, hogy a gyakorlás során egyre jobb lesz!

A saját hibáinktól nem tudjuk őket megvédeni!
Minden gyerek el fogja követni a saját kis hibáit – éppen ettől válik érett személyiséggé. Ha a kikapós lánykából lett anyuka túl sokat tilt a gyerekeinek, vagy a csajozós apuka apácának neveli a lányát, éppen a fordítottját éri el a végén, mint amit akar. A gyermek pszichoszexuálisan sérül, s végül nem fogja tudni teljes értékűen élvezni az életet. Beszélhetünk saját megbánt dolgainkról, de nem garantálhatjuk, hogy ő nem fogja újra elkövetni ezeket, vagy hasonlókat. 

Váraljai
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 19561 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x