Szebb fal- szebb világ - Mi a graffiti és minek?
Címlap / Otthon / Szebb fal- szebb világ - Mi a graffiti és minek?

Szebb fal- szebb világ - Mi a graffiti és minek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Képzeljünk el egy ideális lakókörnyezetet: árnyas parkok, szabadtéri mozgásra csábító sportpályák, biztonságos játszóterek és tiszta homlokzatok, házfalak - nagyjából ezek a vágyak merülnek fel bennünk. 

A graffiti görög eredetű, de Amerikából származó fogalom, melynek eredeti jelentése: feliratok. Legjellemzőbb előfordulási helye a köztereken lévő falfelület. Szöveges formái a halandzsaszerű, de sok esetben aforisztikus feliratok, amik lehetnek versszerűek is. A szövegeken kívül jellemzőek a rajzok is. Szórófestékkel készült válfaja a tag. Falfirkák leletei az ókor óta ismertek. Divatjelenségként a nyugati világban az 1960-as években terjedt el. Vannak név szerint ismert alkotói is, de legtöbbjük – ahogy Magyarországon is – névtelenül, illetve illegálisan tevékenykedik. 

Falfirka-pszichológia
Nem újkori jelenség a terület-megjelölés. A sokszor barlangrajzok modern verziójának titulált falfirkák elsődleges célja egy territórium határainak megjelölése. Míg az állatvilágban ennek leggyakoribb eszköze a szag, addig a vizuális típusú ember az általa uralt határokat látható nyomokkal jelöli. Magánemberként kerítést, sövényt húzunk területünk látható határaként, névtáblával jelöljük „kié itt a tér”, az utcán tevékenykedő csoportok, bandák jeleket hagynak az épületek falain.

A mai nagyvárosok szürke világában a falfirka a lázadás, formabontás eszköze, egyedi territoriális dekorációs megoldás. Kétféle graffiti "művész" készíti őket: a díszítő festők, akik kedvtelésből készítik hatalmas freskóikat; a bomberek, akik bármerre járnak, otthagyják graffitis névjelüket vagy throw-upjukat. Ezzel jelzik a világnak, hogy itt jártam. 


Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy miként lehet megőrizni, teret adni az értékes művészi alkotásoknak és megszabadulni a káros velejáróktól? Hisz ki ne látna szívesebben egy megdöbbentően színes, művészi rajzot egy szürke betonfal helyett. Ellenben a tagelt házfal vagy kerítés látványa akkor is bosszantó, ha történetesen nem a mi otthonunkat firkálták össze.

Művészet, vagy vandalizmus?

A rajzokat meg kell különböztetni az egyszerű aláírásoktól, tagektől. A graffitisek is elhatárolják a két jelenséget egymástól. Egy rajz jobb esetben gondos tervezési, alkotási folyamat végeredménye. A graffitis általában igényes saját művével szemben, ezért egyedi stílusra, mondanivalóra, kifinomult színösszeállításra törekszik, és persze próbál olyan helyet találni a kigondolt alkotásnak, ahol az minél nagyobb közönség számára válik láthatóvá. Egy ilyen mű rámutat alkotójának jó vizuális érzékeire. A graffitisek érettebb hozzáállását tükrözi, hogy ki nem mondott etikettjüknek megfelelően, ezeket a rajzokat legtöbbször nem kórházakra, műemlékekre, temetőkre, stb. festik. A tagelőkkel más a helyzet: számukra olykor sajnos nem jelent visszatartó erőt az, ha esetleg egy emlékműről, templomról, vagy frissen szigetelt és vakolt házról van szó. Az aláírásoknak, tageknek a falakon nincs művészi értékük, nem fejeznek ki semmit, csak jelet akarnak hagyni.

A fiatalok közös  életérzését és talán ennél sokkal többet fejeznek ki a graffitik. Fogalmi és képi jelet adnak a 21. század társadalmi valóságáról, jelzik a kommunikációs lehetőségek hiányát, vagy annak szűkös kereteit. A firkák üzenetek, amelyek nem véletlenül kerülnek olyan helyekre, ahol jól láthatóak, hiszen így sok emberhez eljuthatnak.

A graffitik tehát  értékesek is lehetnek. Felmerül akkor a kérdés, hogy miért kirekesztő  a graffitisekkel szemben a társadalom többsége, miért nem ismerik el, miért büntetik.

HarmoNet tipp: Grafiti; a faltetkó >>

Káros szenvedély

Ha számba vesszük a graffitik által okozott károkat, akkor érthetővé válik a társadalom ellenszenve. Budapest a falfirkákkal legszennyezettebb város. A Városháza, a kerületek, a közintézmények évente félmilliárd forintot költenek arra, hogy eltávolítsák az illegális falfirkákat, és ez az összeg csak töredéke annak, amennyire szükség lenne. A firkálók komoly károkat okoznak a magánházak tulajdonosainak, lakóközösségeknek is. Nem is beszélve arról, hogy egy nagyobb tag felfújása 30-40.000 forintba is kerülhet. Egy ilyen összeg előteremtését sokszor egyéb – a firkálást megelőző - bűncselekmény teszi lehetővé, mint például kisebb lopások vagy autófeltörés.

A firkák eltüntetésére fordított összeget egy önkormányzat sok hasznos dologra költhetné. Például olyan ötleteket is felkarolhatna, amelyek támogatják a graffitizést, nem járnak károkozással, ugyanakkor széles körben, a nagyközönség számára láthatóvá tennék a fiatalok által megfogalmazott üzeneteket. 


Jelentős a graffitik által okozott erkölcsi kár is. Az összefirkált utcák rontják az emberek biztonságérzetét, közérzetét, felmerül bennük a bűnözéstől való félelem. A riasztó képek a közbiztonság hiányát sugallják. Olyan épületek sem maradnak épen, mint például a templomok, emlékművek. Ezekben az esetekben a kár forintban ki sem fejezhető…

A graffitik eltávolítása nemcsak költséges, de kemény munka is. A firkákat vegyszeres úton, környezetünket és egészségünket fölöslegesen terhelve, lehet csak eltűntetni. Néha viszont csak a felület teljes újrafestése segít, hosszú távú védelmet pedig a firka-taszító bevonat nyújt. 

A Közösség Szíve program lehetőséget ad a rongált falak megtisztítására
Képzeljünk el egy ideális lakókörnyezetet: árnyas parkok, szabadtéri mozgásra csábító sportpályák, biztonságos játszóterek és tiszta homlokzatok, házfalak – nagyjából ezek a vágyak merülnek fel bennünk. A Közösség szíve (KöSZi) a Procter & Gamble és a CBA közös programja idei második gyűjtő akciójának keretében most bárki maga választhatja meg, hogyan tenné szebbé lakókörnyezetét. A program honlapján augusztus eleje óta beérkezett szavazatok alapján legkevésbé a városképet és komfortérzetünket rontó falfirkák zavarják a voksolókat. Tényleg ennyire nem zavarnak bennünket a falfirkák?

„Bocsánat, hogy élek. Többet nem fordul elő.”

„Méghogy az úszástól jó alakod lesz! Nézd meg a bálnákat!”

„A tanárnők vagy szépek, vagy matekot tanítanak.”

Ki ne nevetett volna már ilyen és ehhez hasonló graffiti-klasszikusokon. Az, akinek a falát díszítik, biztosan kevésbé derül rajtuk. Mindnyájan az emlékezetünkbe vésünk egy-két graffiti-szöveget, vagy megcsodálunk egy művészien szép alkotást. Ha azonban nyitott szemmel járjuk az utcákat, rájövünk, egyre több az olyan épület, amelynek falán falfirkák díszelegnek. Sokakat felháborít a rongálás, azonban a Közösség Szíve oldalán leadott voksok alapján úgy tűnik, ez a probléma – érthető módon - főleg a budapestiek szívügye. A szavazók csupán 14%-a tartja fontosnak a graffitik eltüntetését; a legtöbben felújított játszótérnek (53%) örülnének.

A program keretében még október végéig lehet szavazni a www.akozossegszive.hu oldalon, falfirkák eltávolítása mellett a már említett játszóterek vagy sportpályák felújítására, és közparkok szépítésére, bármely magyarországi településen.

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5096 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x