Nem a mókuskerék teszi az embert - az autizmussal élők egy...
Címlap / Otthon / Nem a mókuskerék teszi az embert - az autizmussal élők egy napja

Nem a mókuskerék teszi az embert - az autizmussal élők egy napja

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-09

Úgy tűnik nem a szocializációs folyamatok, a munkabírás, vagy éppen a ledarálhatóság teszi az embert. Nem csak rohanva, folyton öntudatosan, trendin élve van élet, hanem másképp is lehet. Az autizmussal élőktől leginkább azt tanulhatjuk meg, hogy hagyjuk figyelmen kívül korunk rohanását, a világ erőltetett menetét. Példásan szép életüket most műveik aukciókon való megvásárlásával támogathatjuk. 

 

Kifelé talán nem szokványos, de ha tettei alapján, gondolatai alapján ítéljük az embert, befelé béke és csend. Valami olyan, amire mi az ún. „átlag emberek” csak vágyunk. Lehet, hogy valami felcserélődött, kifordított világban élünk? Érdemes elgondolkodni ezen. Az autizmussal élők életét pedig célszerű segíteni, munkánkkal, műveiket megvásárolva, vagy akár pénzadományokkal. Ezek koordinálására jött létre 2006 szeptemberében a Mosoly Otthon Alapítvány, majd nem sokkal később az alapítvány nevével fémjelzett Fogadj be! program – amely, az eredeti elgondolás alapján, egy különleges aukció keretében nemcsak a kiválasztott lakóotthonokat, de egyúttal fiatal művészeket is támogat. A licitre kínált csomagok hároméves időtartamra szólnak: három évig évente 2-3 műalkotást tartalmaznak egy-egy fiatal, de már nevet szerzett képzőművésztől, illetve egy lakóotthonban élő (értelmi sérült, autista) fiatal lakóotthoni költségei deficitjének három évig történő fedezését.

A segítség tehát egy karnyújtásnyira van, talán csak többet kéne tudnunk, hallanunk a segítő szándékú emberekről, szervezetekről. Mint ahogyan arról is, miként telik az autizmussal élők egy napja és miben segíthetjük őket mi, hogyan tanulhatunk tőlük? Ezekre a kérdésekre a Mosoly Otthon Alapítvány ügyvezetője, Czunyi Zsuzsanna válaszolt lapunknak.

Várhatóan 2010-ben mikor kerül megrendezésre a következő  jótékonysági aukció és kiknek a műveivel találkozhatunk majd itt, kik lesznek a felajánlók?  
A következő, a Concorde Csoporttal közösen szervezett Fogadj be! aukciónkat januárra tervezzük, a gálaest pontos dátuma is hamarosan kiderül. Ez az árverés abban tér el az első, 2008. júniusi jótékonysági aukciónktól, hogy ezúttal a kortárs, fiatal művészek nem saját műveiket mutatják be, nem az ő alkotásaik kerülnek kalapács alá, hanem az autista otthonokban élőkkel közösen készített műveikre lehet majd licitálni. Az így befolyó támogatások teljes egészében az otthonokat illetik majd. A közös alkotás és az együttlét egyfelől ösztönzőleg hat a művészek és az otthonok kapcsolatára, elősegíti a Fogadj be! programban meghirdetett célunkat: a fogyatékkal élők, a „kicsit mások” befogadását, megismerését. Másfelől a licitek nyertesei ezáltal valami igazán személyes jellegű, különleges ajándékot vihetnek haza támogatásukért cserébe, így bízunk benne, hogy ők is szorosabbra fűzik, élőbbé teszik kapcsolatukat az általuk segített kis közösséggel. A Fogadj be! program egyébként – az újabb árveréstől függetlenül – halad tovább a maga útján: hiszen a támogatók az aukció keretében vállalták, hogy a licit nagyságának megfelelő összegben három éven át vásárolnak a kiválasztott művészektől, illetve támogatják a kiválasztott civil otthonokat.


Hol találhatók lakóotthonok jelenleg Magyarországon, ezek milyen jellegűek?

A Fogadj be! program azokat a lakóotthonokat támogatja, amelyekben fogadnak és hozzáértően gondoznak autista fiatalokat – az autistáknak ugyanis speciális támogatásra, segítésre van szükségük, ami a legtöbb (többnyire állami, önkormányzati ) otthonban nem áll rendelkezésre. Másrészt az általunk támogatott otthonok mind civil fenntartásúak, melyek működését lassan ellehetetleníti az állami normatívák folyamatos csökkenése, így a fenntartó civil szervezet és közösség – ideértve a gondozottak szülői hátterét is – kétségbeesett harcot vív a fennmaradásért. Holott e kis létszámú (általában 12-14 főt befogadó), munkát, fejlesztést, szórakozást kínáló otthonok tartalmas, emberhez méltó életet hivatottak biztosítani a szerencsés bentlakóknak. Aki járt már hasonló otthonban, valamint ismeri a nagy létszámú, állami intézményeket is, az láthatja az óriási különbséget. Nem csoda tehát, hogy az ezekbe a kisebb lakóotthonokba jelentkezők általában hosszú várólistára kerülnek. A Fogadj be! program tizenkét kisebb-nagyobb otthont támogat, amelyek az ország legkülönbözőbb pontjain találhatók: például Kozármislényben (Pécs), Boncodföldén (Zalaegerszeg), Velemben (Szombathely), Miskolcon, Tatán, Csorváson, Vésztőn (Békéscsaba), vagy Csókakőn (Székesfehérvár).

HarmoNet tipp: Autizmus - már az anyaméhben >>

Hogyan zajlik egy ilyen otthonban élő fiatalember napja?

Az otthon biztosítja az ott lakó részére a szállást, a képességfejlesztést, a foglalkoztatást és a különféle programokat. A délelőtt általában a munkáé, ami vagy az intézményen belül, különböző műhelyekben (például gyertyaöntés, szövés, papírmunka, hímzés), esetleg az otthon körüli majorságban állatok mellett, illetve a kertészetben zajlik, vagy az otthonon kívül eső foglalkoztatóban. Ugyanakkor az otthon tisztántartásában, az étkezések körüli munkákban is segítenek a fiatalok. A délután általában a tanulásé, fejlesztéseké, mozgás- és egyéb terápiáké, mert az autistáknak a képességeik fejlesztéséhez, szinten tartásához folyamatos képzésre van szükségük. Sok szabadidős programot is szerveznek számukra a gondozók: alkalmanként táborba, kirándulni, moziba, vásárolni, vagy strandra járnak, így kimozdulhatnak kicsit az otthonból. Sokan közülük hétvégeken vagy havonta rendszeresen hazajárnak, mert szerető család várja őket.   

Mit tehet az, aki nem tud ekkora összeget áldozni, aukción részt venni, de szeretne adományozni e fiataloknak?
Adományozni közvetlenül az otthonokat fenntartó alapítványok, nonprofit egyesületek részére is lehet, de a Mosoly Otthon Alapítvány (Moha) is örömmel fogadja a felajánlásokat, és a Fogadj be! programon keresztül eljuttatja a beérkezett összegek száz százalékát az otthonoknak. Ugyanakkor a kifejezetten vállalatok számára létrehozott Mosoly Otthon Klub is várja a csatlakozókat: az abban részt vevő cégek nemcsak pénzzel, hanem saját termékekkel, eszközökkel, szolgáltatásokkal is támogatják – akár hosszabb távon is – a segítséggel élő fiatalok nappali és bentlakásos intézményeit. Az egy éve működő Klub tagjai között olyan vállalatokat üdvözölhetünk, mint a Richter Gedeon vagy a B. Braun Csoport (amelyek gyógyszerekkel és orvostechnológiai eszközökkel segítik az otthonokat); a Magyar Élelmiszerbank Egyesület (amely ételadományokkal járul hozzá a fenntartáshoz) vagy az FHB Bank. Jelenleg – szintén a Mosoly Otthon Klub keretében – a lakóotthonok kedvezményes áramellátásának feltételeit igyekszünk kialakítani az E.ON Hungáriával.Miként segíthet az, aki a munkáját, idejét  adná oda, de nincs sajnos pénze?

Minden lakóotthon szívesen lát és tud is fogadni önkénteseket; reméljük, ez az európai országokban már-már hagyományos és az állam által is támogatott segítési forma egyre elterjedtebbé válik. Honlapunkon (www.mosolyotthon.hu/otthonok.html) egyébként megtalálható a nonprofit szervezetek listája és elérhetőségeik.

Lehet-e később arra számítani, hogy nem csak lakóotthonok, hanem a másik szál, a családok, akik a szerető, szoros közeget választják, ők is támogatottjai lehessenek egy ilyen akciónak?
A Concorde Csoport segítségével életre hívott Mosoly Otthon Alapítvány a lakóotthonokon kívül más szervezeteket is támogat, például autisták terápiájával, számukra programok szervezésével foglalkozókat, s ilyen közvetett módon a családokat is. Együttműködünk érdekvédelmi szervezetekkel is, mint például az Autisták Országos Szövetsége vagy a Társaság  a Szabadságjogokért – ezekben például új (nem lakóotthoni) ellátási formák, modellek kidolgozását támogatjuk azzal a céllal, hogy többféle lakhatási forma legyen választható, s a fogyatékkal élők a képességeik szerint találjanak megfelelő lakóközeget.   

Végezetül kicsit még arról, hogy ha egy családban autista gyermek él, vagy gyanús a dolog, hova, kihez fordulhatnak?
Amennyiben kétségek merülnének fel, legfontosabb a pontos diagnózis. Budapesten három szervezetet tudok ajánlani, amelyek autizmus-diagnózissal foglalkoznak: az Autizmus Alapítvány, a Vadaskert Kórház és Szakambulancia és a Korai Fejlesztő Központ, de a minden megyében (és a fővárosban is) rendelkezésre álló  Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottságokat is meg lehet keresni ez ügyben. Az Autisták Országos Szövetségének honlapja (www.esoember.hu) nagyon sok információval szolgál az autista emberek ellátásával kapcsolatosan.

Szerkesztő: Fodor Kata

 
 
[ 6774 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x