Csoki nélkül?
Címlap / Otthon / Csoki nélkül?

Csoki nélkül?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

A diabétesz vagy más néven a cukorbetegség általában az idõsebb vagy legalábbis a középkorú emberek betegsége, amely azonban - bár viszonylag ritkán - gyermeknél is felléphet. Ez legtöbbször villámcsapásként éri a családot, hiszen az öröklött tényezők csak minimális 3-4 százalékban játszanak szerepet a cukorbetegség kialakulásában. A baj többnyire napok-hetek alatt bontakozik ki. 

A diabétesz vagy más néven a cukorbetegség általában az idõsebb vagy legalábbis a középkorú emberek betegsége, amely azonban – bár viszonylag ritkán – gyermeknél is felléphet.
Ez legtöbbször villámcsapásként éri a családot, hiszen az öröklött tényezők csak minimális 3-4 százalékban játszanak szerepet a cukorbetegség kialakulásában. A baj többnyire napok-hetek alatt bontakozik ki. A szervezetben elindul egy „önpusztító” folyamat, a hasnyálmirigy inzulin termelő rendszere megsemmisül és inzulinhiányos állapot lép fel. A gyermek fokozott étvággyal eszik, de ezzel szemben mégis gyorsan fogy. Megnő a folyadékfogyasztás, a vizelet mennyisége és e jelenségekkel szájszárazság párosul. Ha a betegséget időben nem ismerik fel, bekövetkezhet az anyagcsere súlyos kisiklása. Ennek első jele az aceton szagú lehelet, majd napokon belül felléphet az eszméletvesztés és a kóma is.
Miről ismerheti fel a szülő, hogy gyermeke cukorbeteg? Néhány szembeötlő tünetről:
· A gyerek vizeletének mennyisége nő, esetleg éjjel is vizel,
· nagyon szomjas, rengeteg (4-6 liter) folyadékot fogyaszt naponta
· erősen aceton szagú a lehelete

Mire kell figyelni?
Nem ihat cukros üdítő italt, édességet csak korlátozott mennyiségben ehet. Még arra is figyelnie kell, mennyit mozog. Mindig magánál kell hordania szőlőcukrot vagy kockacukrot, hogy a vércukorszint csökkenését érezve, ezekből a megfelelő mennyiség elfogyasztásával megelőzhesse a hypoglikémiát. Mindez azt az érzetet keltheti a diabéteszes gyermekben, hogy õ sokkal hátrányosabb helyzetben él a nem cukorbeteg társainál. Ez a probléma a leggyakoribb, mivel a gyerekek egy közösségben vannak, közös étkezéssel, büfézéssel stb.
Szerencsére ma már többnyire időben – egyetlen vér- vagy vizeletcukor vizsgálattal – felismerik a cukorbetegséget. A gyors orvosi beavatkozás napok alatt rendezheti a kis beteg állapotát. Természetesen ezt követően szükségessé válik az inzulin injekciók alkalmazása.
Természetesen már a legtöbb édességfajtának van diabeteszes változata, így a csokitól kezdve a lekvárig semmi nincs eltiltva a gyerektől, persze csak ha a címkén rajta van a kis narancssárga gömb!
Napjainkban az inzulinkezelés összehasonlíthatatlanul egyszerűbb az új humán inzulinkészítményekkel, a töltőtoll-szerű, adagoló „pen” segítségével. A vércukor-önellenőrzéssel folyamatosan figyelemmel kísérhető az anyagcsere és biztosítható az optimális egyensúlyi állapot. Ez a legfőbb biztosíték arra, hogy az úgynevezett „késői szövődmények” ne fejlődjenek ki, illetve a lehető legenyhébb formában stabilizálódjanak.
Az orvosok szerint a cukorbetegséggel küzdő gyerekek kiegyensúlyozott fenőtekké tudnak válni. Ehhez persze nagyon fontos a jó szülő és gyermekkapcsolat, és a jó orvos és gyerek kapcsolata.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3377 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x