Macskára is átterjedhet a H1N1
Címlap / Otthon / Macskára is átterjedhet a H1N1

Macskára is átterjedhet a H1N1

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

Az amerikai Iowa állambeli állatorvosok arról számoltak be, hogy egy házi macska tesztje pozitív lett sertésinfluenzára. Ez a világon az első eset, hogy az új vírustörzs átterjedt a macskafélék családjára. 

A 13 éves kasztrált kandúr nyilvánvalóan gazdáitól kapta el az A(H1N1) vírust, mivel a háromtagú család két tagja korábban elkapta az influenzafertőzést.

„Tudomásunk szerint ez az első macska, amely H1N1 vírussal fertőződött” – nyilatkozta Brett
Sponseller, az állatorvosi mikrobiológia professzora, aki segédkezett a háziállat kezelésében az Iowa Állami Állatorvostudományi Egyetemen. Miután az orvosok kizárták a légzőszervi megbetegedések leggyakoribb okait, megvizsgálták a tulajdonosok kórtörténetét, és azt gyanították, hogy a sertésinfluenza lehet a kórok. Öt napig tartó vizsgálat után gyanújuk beigazolódott.

Nagy eseményről van szó, és ezt mindenki felismerte, aki részt vett a kezelésben” – mondta Sponseller, hozzátéve, hogy a tulajdonosok azóta meggyógyultak, és a macska folyadékpótlás és antibiotikumos kezelést követően szintén jól lábadozik.

Macskákat már diagnosztizáltak H5N1 vírussal, más néven madárinfluenzával, amely baromfikról terjed át az emberre. Ez volt azonban az első eset, hogy macska sertésinfluenzával fertőződött, ami komoly következményekkel járhat a rettegett világjárvánnyal kapcsolatban. Sponseller elmondta, nem tudjuk, mekkora az esélye annak, hogy egy fertőzött macska A(H1N1) vírussal fertőz meg embereket, de a jelek szerint nincs nagy veszélye. A betegség előfordulási gyakoriságát sem ismerjük a macskapopulációban, de az állatorvos szerint valószínűleg több macskában is ki fogják mutatni a vírust.

A macska tulajdonosa, az iowai állatorvostudományi egyetem egyik alkalmazottja nem kívánta felfedni személyazonosságát, és házi kedvence nevét sem árulta el.

Azok a házi cicák vannak veszélyben, akik közeli kapcsolatban élnek olyan emberekkel, akik betegek” – állítja David Schmitt állatorvos. „Érdemes odafigyelni egészségi állapotukra, és arra, nem mutatják-e a betegség tüneteit.”

Az Iowai Közegészségügyi Hivatal arra hívta fel a nyilvánosság figyelmét, hogy a H1N1 vírussal fertőzött emberek nem csak más emberekre terjeszthetik át a betegséget, hanem bizonyos állatokra is.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az emberi sertésinfluenzás halálozások száma egy hét alatt 700 fővel emelkedett. A vírus áprilisi felbukkanása óta már több mint 5700 ember vesztette életét világszerte a vírus következtében. A halálos áldozatok többsége (4175 fő) az amerikai régióból származott.

A sertésinfluenza elleni oltóanyag hiánya miatt hosszú sorok kígyóznak a kórházak előtt az Egyesült Államokban. Sokakat elutasítanak, és számos páciens a készlethiány miatt anélkül tér haza, hogy megkapná a védőoltást.

Medipress

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2944 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x