A gyereknevelés aranykulcsa, az empátia
Címlap / Psziché / A gyereknevelés aranykulcsa, az empátia

A gyereknevelés aranykulcsa, az empátia

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Empátia, vagyis beleérző képesség - egy olyan tulajdonság, ami fejleszthető. Az érzelmi intelligencia alapja, és szülőként a példánk rengeteget jelent a gyerekeink számára. Empátia nélkül nem tudunk sikeres gyereket nevelni!  

Iskolából hazafelé jövet, lassan, komótosan sétálsz szeretett lurkóddal. Végre péntek, hétvégén ki sem akarsz mozdulni a lakásból. A gyerekek mindeközben kitalálják, hogy látogassátok meg a nagyit, akiknél Marci kutya és a két kölyök cirmos is ott tanyázik. Kezd a vita elhatalmasodni, előbukkannak az első könnyek, fáradtak ők is…
Időnként az ember fia nem kerülheti el a sírást, a hisztiket, a dacot. Talán azért még is csak mehetne könnyebben. Az állandó fegyelmezés, fejfájdító veszekedések helyett, csak egyszer álljunk meg!

Vajon miért fontos ez neki? Mi van, ha mégis neki van igaza? Miért keseredhetett el ennyire?



Az a bűvös beleérzés

Minden emberrel kialakított kapcsolatunk egyik legfontosabb apró eleme az empátia. Figyeljünk egy kicsit rá is, és érezzük át. Másként nem megy! Arra kell gondolnunk, hogy van most a másik, mit élhet át ő, mennyire tud épp figyelni, milyen napja volt. A legtöbben - pláne a gyerekek - nem képesek aznnal empatikusan viselkedni, ha valamilyen stresszben vannak. A magasabb érzelmi intelligencia sajátja, hogy képessé válunk a másikat megérteni. Ez pedig fejleszthető, legkönnyebben gyerekkorban! 

Szerepjátékok

Nekünk egyetlen feladatunk van, pontosabban rengeteg csak egy mondatban: tanítani. Nekünk kell megmutatni, tovább adni, hogyan működjenek jól a kapcsolatai: hogyan értsen szót mással, hogyan értesse meg magát, hogyan érezze át más dolgát. Játszunk!

Az empátia elsajátításának legegyszerűbb módja a szerepjátékok gyakorlása. Adjunk fehér köpenyt, műanyag sztetoszkópot kicsink kezébe, s legyünk mi a beteg. Vegyük elő a táblát, s a jegyzetfüzetet, mi pedig üljünk be az iskolapadba. Lehet rosszalkodni is egy kicsit, had szóljon ránk a tanár néni.(... de a leckénket írjuk meg pontosan). Az ötlettár kifogyhatatlan kezdve a mozdonyvezetőtől, a villanyszerelőig. A szerepjátékok során már egészen kis kortól kibújhat kicsink a bőréből, megtanulhat másként szerepektől, szituációktól függően átgondolni a dolgokat, problémákat.



Anya fáradt

Időnként nem árt, ha ezt a mondatot megérti gyerekünk. Az empátia jelenti azt is, hogy ahogy ő is lehet fáradt, nyűgös, ugyan ezt meg kell érteni és ennek megfelelően cselekedni, csendben lenni, segíteni stb. Nagy hisztik esetén nem mindig a legjobb megoldása méreg. A sírásoknak sokszor valós okuk van. Ez vica-versa: te is dühbe gurulnál az ő helyében nem?

Figyeljünk egymásra

Most ülj le egy kicsit! Tedd félre a munkád, tedd takarékra a sütőt, kapcsold ki a tévét, jegyezd meg, hol tartasz a könyvben és rakd el messzire a kocsi kulcsot. Gondold végig mennyivel egyszerűbb, volna minden, ha kinyitnád a szemedet, s a füledet. Lehet, hogy rossz, amit ő csinál, de gondold át, hogy miért. Ha törődést adsz, törődésre is számíthatsz.
Egyetlen kérdés, megértő mosoly vagy szó csodákat művelhet. A kompromisszumról meg majd legközelebb beszélünk.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 5798 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x