Székek, zsámolyok, trónusok
Címlap / Otthon / Székek, zsámolyok, trónusok

Székek, zsámolyok, trónusok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

A székeket - naív elképzelés, - ülésre, használatra készítették. Mégis, ha megnézzük azokat a székeket, melyeket eleink lakberendezési kiegészítőként, reprezentálásra készítettek, vagy ma néhány kortárs bútort gyártó kirakatba pillantunk bele, ennek a tétlenek akár ellenkezőjét is könnyedén bizonyíthatjuk. A szék ugyanis nem csupán ülőalkalmatosság... 

A székeket - naív elképzelés, - ülésre, használatra készítették. Mégis, ha megnézzük azokat a székeket, melyeket eleink lakberendezési kiegészítőként, reprezentálásra készítettek, vagy ma néhány kortárs bútort gyártó kirakatba pillantunk bele, ennek a tétlnek akár ellenkezőjét is könnyedén bizonyíthatjuk. A szék ugyanis nem csupán ülőalkalmatosság. Rengeteg olyan szék van, mely csupán dísztárgy, és alkotójának esze ágában sem volt, hogy rendeltetés szerű használatát elősegítse. Ezeket arra készítették, hogy csodálják őket.

Izgalmas székek mazohistáknak
A hallszékek merev hátúak, kemény üléssel. Eredetileg a falak mellé sorakoztatták fel őket. Háttámlájuk dús faragása pedig lehetetlenné tette, hogy mazohista hajalmok nélküli átlagpolgár akár tíz percet is ülhessen rajtuk. Voltak és vannak olyan székek, melyek egy bizonyos helyre készültek. Ilyenek a György korabeli sarokszékek, melyek megkülönböztetett helyre kerültek. Átlós felépítéssel és kettős háttámlával látták el őket. Annyira túldíszítették, hogy használatáról már szó sem lehetett. Voltak kagylóval kirakott, agy agancsból készített ülőbútorok.

Székek a századfordulón
A századforduló széktervezői is fütyültek a kényelemre, ergonómiára, feng shui-ra, vagyis minden olyasmire, amit mi ma fontosnak tartanánk egy szék megtervezésénél. A székek stílusát például a híres lakberendező, C.R. Mackintosh határozta meg. Követői inkább stílusirányzatot akartak teremteni, mintsem valódi, praktikus széket kreálni. Ezekre a székekre tehát nem a mai kor elvárásaival kell tekinteni. Ezzel egyidőben divatosak voltak a kényelmes, egyszerű vonalvezetésű székek is, melyekről mindneféle díszítés hiányzott. Néha nádazott ülőrésszel készültek.

Ebédlőszékek csinos ruhákban
A tradíció azt diktálta, hogy egy ebédlő asztal mellett 14 szék foglaljon helyet. Hat-hat az asztal jobb és bal oldalán, és egy-egy karosszék a két asztalfőn. Ezeket a székeket csinos ruhákba bújtathatjuk. A tradíció szerint ez illdomos, de a praktikusság is ezt diktálja, hisz a drága kárpitozású, vagy esetleg eltérő készletekből származó székeket egységesíthetjük és megóvhatjuk. Érdemes a székek lábára figyelni. Ezek jó, ha egységesek, és így összhangot adnak még akkor is, ha nem mindegyik szék azonos készlet darabja. Kiegészíthetők párnákkal, vagy steppelt takarókkal, melyek szélét azonos, vagy eltérő színű szalagcsokrokkal, bojtokkal dekorálhatjuk.

Kényelmes karosszék, a kutyának és nekem...
A sorrend persze felcserélhető, de a vágy már a viktoriánus kor emberében felbuzgott, hogy az ülőalkalmatosság ne csupán dekoráljon, kényelmes is legyen. A plüssel, zseníliával, bársonnyal behúzott két oldalról füles, anyaöl kényelmességű könyvtári foteleket mindenki a kanadallója mellé álmodja.

Irodaszék, horgászzsámoly, hokedli
A székek garmadája került és kerül ki az asztalosműhelyekből. Felhasználhatóságuknak és kialakításuknak se szeri, se száma. A ma embere azonban már az összes funkciót és a formát is egaránt fontosnak tartja, nem csupán egyiket, vagy másikat követi, ha széket válogat. Az irodai tárgalóba karfa nélküli kárpitos székeket válogatunk, míg a napi irodai munkához inkább forgós, karos székeket válogatunk. A konyháinkban a hagyományos hokedlik a sarokba szorulnak, és kényelmes, háttámlás ebédlő székek veszik át a helyüket.


Halász A.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2712 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x