Hogyan válasszunk fenyőt karácsonyra?
Címlap / Otthon / Hogyan válasszunk fenyőt karácsonyra?

Hogyan válasszunk fenyőt karácsonyra?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy gyilkoljunk-e fákat, válasszuk a ronda műanyagot, vagy vásároljunk egy földlabdás fát, ami azután is tovább élhet, hogy nálunk töltötte az ünnepet. Ha van még hely a kertünkben, vagy van egy jó barátunk, ismerősünk, aki örömmel helyet keres egy fenyőfának, akkor célszerűbb kisebb méretű földlabdás fenyőt vásárolnunk karácsonyra.  

A vágott fenyőkről
A vágott fenyőfák másként hullatják leveleiket. Egyes fajták sokkal tovább bírják, mint mások. Azok a fajták, amik soká bírják, drágábbak, mint a gyorsan lehulló társaik. Az sem mindegy, hogy mikor vágták ki a fát.

Jó tanács: A fát érdemes a díszítésig hidegen tartani. Mielőtt feldíszítenénk, öblítsük le zuhany alatt hideg vízzel, hagyjuk lecsepegni, és eleinte tegyük hűvös helyre, majd fokozatosan vigyük be a szobába. A fa megfelelő helye távol esik a fűtőtesttől. Ha így járunk el, még az olcsó fák is sokáig szép maradnak!

A fenyők fajtáit könnyedén megismerhetjük levelükről. Mielőtt megvásároljuk a fát, néhányszor rázzuk meg erősen. Ne vgyük meg azt a fát, amelyik már ilyenkor is ontja a leveleket. Néhány fenyőtű lehullása természetes jelenség lehet.
A fenyőfajták megismeréséhez kattintson ide!

Mire ügyeljünk a földlabdás fenyők vásárlásakor ?
Igen nagy jelentősége van a vásárolt fa méretének, hiszen 8-10 napot kell kibírnia lakásunkban. Inkább kisebb méretű fenyőket válasszunk. A kereskedők általában egyszer iskolázott földlabdás fenyőket kínálnak a karácsonyi fenyővásár különféle helyszínein. Itt fontos megjegyezni, hogy kifogástalan minőségű földlabdás növényeket a FAISKOLÁKBAN találnak és nem a piacokon! A műanyag zacskóba csomagolt földlabdájú fenyők biztosan nem faiskolai termékek!

Milyen fát válasszunk?
Hogy biztosan megmaradjon fenyőnk, ezért 4-6 éves korú növényt válasszunk, aminek a magassága maximum 100 - 150 cm. Ezen növények földlabdája átlagos nagyságú, súlyuk 12-25 kg közötti. A magasságnál nagyobb hangsúlyt érdemel a forma , ezüstfenyőknél ezen felül még a szín. A hálóba kötött lombú fenyőknél is érdemes a háló lehúzása után meggyőződni a szabályos formáról!
Ha úgy dönt, hogy földlabdás fenyőt választ, kattintson erre a sorra és nézze meg a fenyőárakat.!

A földlabdás fenyőfa gondozása
Vásárlás után rövid időn belül egy a földlabdánál kétszer nagyobb edénybe kell ültetnünk a növényt. A földlabda alatt és mellett jusson hely a virágföldnek, amivel szorosan töltsük meg az edényt. A sima kerti föld is megfelelő, de a tőzeget is tartalmazó (jobb víztartó képesség) csomagolt virágföld jobban megfelel a célnak. Lehetőség szerint a lakásba bevitel előtt egy-két nappal korábban végezzük el a beültetést.

A földlabdás fa öntözése és elhelyezése
Beültetés után alaposan öntözzük be. A lakásban már csak mértékkel, - 2 naponta kell nedvesíteni a földet. Itt csak az a cél, hogy mérsékelten nedvesen legyen tartva a földlabda. Lehetőleg a fűtőtesttől minél távolabb helyezzük el a fát.

Mi lesz a földlabdás fával az ünnepek után
Fontos a hőmérsékleti átmenet biztosítása, mivel a beinduló félben lévő hajtásoknak újból nyugalmi állapotba kell kerülniük. Legkésőbb az újév másnapján bontsuk le fenyőfánkat és határozzuk el, hogy kivisszük a lakásból. A meleg lakásból egy 0 - 5 °C hőmérsékletű helyiségbe tegyük (lehet sötét is) , de semmiképp se vigyük a szabadba rögtön. Leveleit permetezzük be vízzel és győződjünk meg arról, hogy nedves-e a földje (mérsékelt öntözés). További locsolás nem szükséges. 12 - 15 nap múlva kitehetjük a szabadba. Ekkor, ha tudjuk beültethetjük végleges helyére, de ha fagyos a talaj, akkor várhatunk az ültetéssel tavaszig.

A fát ültethetjük saját kertünkbe, elajándékozhatjuk olyannak, akinek befér a kertjébe egy szép fa, de ha olyan környezetben élünk, akár a parkba is kiültethetjük, védett helyre, úgy hogy ne zavarjuk meg a park egyéb növényzetét ezzel az ültetéssel. Ha nyílt helyre kerül a fánk, érdemes egy kis kerítéssel megóvni a tövét a kutyáktól.

A vágott fenyő az ünnep után
A fenyőfa az ünnep után kidobásra kerül. Ilyenkor érdemes az ágait levágni, egy nagy zsákba rakni és úgy kitenni. A fák elszállításáról általában ünnep után gondoskodnak. Ha van olyan ismerős, aki fával tüzel, vagy kandallója van, neki is ajándékozhatjuk a fát, mert kiváló fűtőanyag, és nagyszerű illatot ad. Ha esetleg a saját házunkban van ilyen, akkor próbáljuk ki és a karácsony melegét hozzuk vissza néhány percre így.

Milyen műfenyőt vegyek?
A műfenyők általában nagyon tartósak, de többnyire igen rondák is. Nem illatosak, a színük sem túl élethű, így sokan ellenzik. Többnyire boltokban, nyilvános helyeken állítanak műfát. Ha úgy döntünk, hogy otthonunkban ilyen fa lesz az idén, úgy érdemes elmenni egy jó minőségű selyemvirágokat és dekorációs növényeket árusító boltba, ahol ugyan drágábban, de jóval élethűbb, és nívósabb fát vehetünk. Ez a fa évekig jól szolgál majd bennünket. Olyan fát is árulnak, ami előre fel van díszítve, így már azzal sem kell vesződnünk. Az ilyen fák évekig elállnak így érdemes egyszer egy picit többet költeni rá.

Váraljai

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7256 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x