Gyertyák méhviaszból
Címlap / Otthon / Gyertyák méhviaszból

Gyertyák méhviaszból

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-22

A méhviaszt a fiatal dolgozó méhek viaszmirigyeik segítségével termelik, a már megérett méz leszedéséhez. A méhviaszgyertya nemcsak természetes, hanem finom illatú és gyógyít is. A gyertyák mellett a viaszból karácsonyfadísz is készíthető, ha megfelelő öntöformát készítünk hozzá.  

Mi mindenre használták a viaszt?

Napjainkban új kultuszát éli a méhviasz, de nem újkori hagyoimány, hiszen gyökerei az ókorba nyúlnak vissza. Ízisz például Hórusz testét méhviaszban tartósította, ahogy a mítoszból megtudhatjuk. A görög mondabeli Daidalosz méhviasszal ragasztotta össze a szárnyakat magának és fiának, Ikarosznak, hogy Kréta szigetéről elmenekülhessenek Minósz király hosszúra nyúlt vendégszeretete elől. Ikaros azonban túl közel repült a Naphoz, így a viasz megolvadt, a szárny szétesett és a fiú a tengerbe zuhant.

A középkorban vetekedett a méhviasz értéke az aranyéval, a cserekereskedelemben is használták a mézet és vele együtt a méhviaszt. A középkori templomokban jelent meg elsőként az ebből készült gyertya, melyet fűtésre és világításra használtak. Kizárólag állati eredetű viasz létezett akkoriban, a később megjelenő ásványi és növényi viaszok mellett azonban eltörpült a méhviasz jelentősége.

Amióta újra divatba jött, használják a kozmetikában, fényesítőszerként, valamint gyertyának. Nemcsak szép és természetes a méhviaszgyertya, hanem nagyon kellemes az illata is. Mindezek mellett egészséges, levegőtisztító hatása van, és kitűnően alkalmas légúti betegségek gyógyítására.Gyertyakészítés

A méhviaszt méhészeti boltokban tudunk beszerezni, vagy egyenesen egy kedves méhész ismerősünktől. A boltban préselt lapokat vehetünk, melyekből egyszerűen gyertyát csavarhatunk. A lapból a megfelelő nagyságú részt levágjuk, közepébe egy kanócot helyezünk, és a lapot feltekerjük.

Az öntött gyertyák készítéséhez formára van szükségünk, a legjobb a gumi forma, mert abból könnyen kiszedhető majd a kész gyertya. A viaszt vízfürdőben fel kell olvasztani, nem szabad közvetlenül a láng felett, majd az olvadt anyagot bele kell önteni a formába, közepére kanócot helyezni és várni néhány percet, míg megdermed az anyag.

Hasonló figurális öntőformák segítségével lehet különféle díszeket készíteni, melyet a karácsonyfára vagy asztaldíszre helyezhetünk.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9902 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x