Veszélyes karácsony
Címlap / Otthon / Veszélyes karácsony

Veszélyes karácsony

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-30

Karácsonykor, kilók ide vagy oda, bizony hajlamosak vagyunk jól belakmározni az ünnepi csemegékből. A mohóság és az állandó teltségérzet nekünk sem tesz jót, és négylábú társaink szervezetét is komolyan megviselheti.  


Érdemes tehát megválogatni, miből mennyit adunk a jeles napokon kedvenceinknek, annál is inkább, mert ami nekünk válogatott finomság, nekik akár mérgező is lehet.

Bár a kutyák nagy része és néhány cica is kedveli a csokoládét, az akár halálos is lehet számukra. Természetesen minden állat más, így egyikük jobban viseli a csokoládét, míg mások hamar rosszul lesznek tőle. A csokoládéban található mérgező anyag a theobromin (egy metilxantin-származék, ami a teában is megtalálható), melyből a főzőcsokoládé 10-szer annyit tartalmaz, mint a tejcsokoládé.

A theobromin vízhajtó hatású, heves szívdobogást, hiperaktivitást, gyors légzést, gyengeséget, hányást és hasmenést okozhat és fogyasztása gyomorfekély kialakulásához vezethet. A vegyület az idegrendszerre is hatással van; fogyasztása remegést okoz, görcsöket, rohamokat válthat ki és akár kómához illetve halálhoz is vezethet.

Általánosságban mondhatjuk, hogy minél "sötétebb" egy csokoládé, annál mérgezőbb. A sorrend a legveszélyesebbtől a legkevesebb theobromint tartalmazó édességig: kakaóbab - kakaópor - főzőcsokoládé - étcsokoládé - tejcsokoládé - csokoládés italok - fehér csokoládé. Ne feledjük, hogy a csokis kukoricapehely és müzli is veszélyes lehet!

A kutyák részére árulnak speciális kutya-csokit, vásároljunk neki ilyesmit, ha nem akarjuk megfosztani őt ettől az élvezettől.
A főzőcsokoládé minden grammja 15 mg theobromint tartalmaz, a tejcsokiban 8,6 mg, a forró csokiban 0,4 mg van. Egy 9 kilós kutyánál már súlyos idegrendszeri tüneteket okozhat 60 gramm főzőcsoki, 150 gramm cukrozott kakaó vagy 400 gramm tejcsokoládé elfogyasztása.

A macskák szerencsére igen válogatósak és kevesen eszik meg közülük a csokoládét, ha azonban ez mégis bekövetkezik, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen kis testtömegüknél fogva súlyosabb következményei lehetnek ugyanannyi csokoládé elfogyasztásának, mint a kutyáknál.

Fontos, hogy a fenti tünetek észlelése esetén pontosan tájékoztatni tudjuk az állatorvost, így, mielőtt felhívjuk, derítsük ki, milyen fajta és mennyi csokoládét evett kedvencünk és pontosan mennyi idővel a tünetek fellépése előtt. Elképzelhető, hogy állatunkat hányásra kell majd késztetni vagy, ha az állatorvos a tünetek alapján úgy látja jónak, azonnal bevinni a rendelőbe. Ne téveszen meg senkit, ha a tünetek nem jelentkeznek azonnal az édesség fogyasztása után!

Sokan fogyasztanak karácsonykor halászlevet, rántott halat is. Bánjunk óvatosan a kedvenceinknek adott maradékokkal, hiszen a szálka az ő torkukon is megakadhat. Vizsgáljuk át aprólékosan a halmaradékot, vagy turmixoljuk alaposan össze, mielőtt feltálaljuk állatainknak. A legjobb természetesen az, ha az emberi táplálékok helyett biztonságos, erre a célra gyártott jutalomfalatokkal kényeztetjük el kedvenceinket az ünnepek alatt. (Ilyen például a négylábúak által is nyugodtan fogyasztható csokoládé, vagy az új, még kevés helyen kapható Greenies kutyafogkefe.)

Az étkezéseken kívül sem árt odafigyelni néhány dologra, ha állat van a háznál; az óvintézkedéseket egyébként nemcsak állattartó, hanem kisgyermekes családoknál is érdemes megfogadni!

- A karácsonyfát stabilan álltsuk fel, és ha megoldható, kössük ki két oldalra, nehogy kedvenceink magukra rántsák.
- Az alsó ágakra helyezzünk műanyag gömböket, vagy nem törékeny dekorációt, és ne rakjunk az állatok elérhetőségébe csokoládéból készült díszeket!
- Óvatosan bánjunk az arany- vagy ezüsszálakkal, angyalhajjal, mert állataink játék közben könnyen lenyelhetik azokat, aminek végzetes következménye is lehet, ha kedvencünk nem jut időben a műtőasztalra.
- És végül: készüljünk fel minden eshetőségre! Írjuk ki magunknak állatorvosunk ünnepi rendelési idejét és néhány non-stop klinika címét, telefonszámát és helyezzük könnyen elérhető helyre (pl. ragasszuk a hűtő ajtajára).
- Írjuk ki állataink kezelési/nyilvántartási számát is (ha van nekik), hogy a rendelőben a számítógépes nyilvántartásból az orvos könnyebben beazonosíthassa.
- Az ünnepek előtt hajlamosak vagyunk kiköltekezni, de ha tehetjük, rakjunk félre egy kisebb összeget arra az esetre, ha kedvencünket bármilyen probléma miatt sürgősen orvoshoz kellene szállítani. (Ne feledjük az esetleges taxiköltséget sem!)
- Legyen készenlétben a nyakörvön, pórázon és szájkosáron kívül vízhatlan letakaró huzat, arra az esetre, ha vérző, hányó, vagy súlyos hasmenéses állatunkat kéne kocsiban orvoshoz szállítani.
- Ha macskánk van, legyen kéznél cicaszállító, hiszen az ünnepek alatt nem biztos, hogy otthon lesz a szomszéd, akitől kölcsönkérhetnénk.
- Ne engedjük a kutyust cicust a karácsonyi izzók vezetékeivel játszani, azokat rágogatni.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3515 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x