Őszi-téli alkotóműhely - Rusztikus minták sógyurmából...
Címlap / Otthon / Őszi-téli alkotóműhely - Rusztikus minták sógyurmából

Őszi-téli alkotóműhely - Rusztikus minták sógyurmából

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Ajtódíszt, asztali díszt, vagy képet, használati tárgyakat készíthetünk a különleges, mégis olcsó technika segítségével. A minták, az égetési folyamat, a profik kezében valódi műalkotássá teheti a korábban csak az óvodai foglalkozásokról ismert sógyurmát. 

Az óvodában sokszor szidják a szülők – óvónők, mert a rosszul elkészített, rosszul tárolt gyurma bizony kimarja, kimarta a gyermekek kezecskéjét. Ha a helyes receptúra szerint készítjük, nem csupán puhább, jól formázható, de kézbarát gyurma készülhet.

Sógyurma receptek:
1. variáció:
 • 20 dkg finomliszt
 • 20 dkg finom vákuum só
 • 125 ml. víz
 • 1 ek. ricinusolaj – vagy két kanál étolaj 

2. variáció:
 • 2 csésze só
 • 2 csésze liszt
 • 1 csésze víz
 • 1,5 evőkanál tapétaragasztó (Ettől a gyurma kicsit szürkésebb lesz) 

3. variáció:
 • 10 dkg finomliszt
 • 10 dkg burgonyaliszt
 • 20 dkg finomsó
 • 125 ml víz
 • 1 evőkanál ricinusolaj 

Sógyurma tippek: a hozzávalókat pontosan mérjük ki. Természetesen az alapadagok többszöröse is elkészíthető egyszerre. A magas sótartalom azért kell, mert attól lesz kemény a kész tárgyunk. Olajat azért teszünk bele, hogy a készítő kezét nem marja szét annyira a só.


A gyurmát csomómentesen keverjük  össze egy tálban a hozzávalókat, a ragasztós változatnál a ragasztót is por formában kell hozzátenni, majd többször kis mennyiségben adagoljuk hozzá a vizet és az olajat. A jól kidolgozott gyurma sima tapintású, mint a vajas tészta. Tállal, vagy folpakkal letakarva tartjuk felhasználásig. Munka közben csak kis mennyiséget vegyünk le belőle, különben kiütközik rajta a sókéreg. Az anyag felülete kiszárad, és nem lehet újra felhasználni.

A kész tárgyakat kisütjük, így nyerik el végső szép, rusztikus színüket. Ha a gyurmákat színezni szeretnénk azt is természetes anyagokkal tehetjük. Legszebb, ha a barna árnyalataival dolgozunk.

Tippek színes gyurmához:
 1. Rozsliszttel – ha búzaliszt helyett rozslisztet használunk, akkor sült kenyérhez hasonló szép színárnyalatot kapunk.
 2. Csoki barna gyurma – ha a liszthez egy kevés kakaót keverünk, kellemes sötétebb barna árnyalatú gyurmát kapunk.
 3. Kávébarna gyurma – víz helyett egy csésze kihűlt kávét adhatunk az anyaghoz, ezzel szép, sötét kávészín érhető el.
 4. Fahéjas gyurma – kellemes, világos barna színárnyalatot érhetünk el vele. Ezt is forralt vízben kell föloldani, majd a kihűlt vizet hozzáadni a gyurmához.
 5. Piros gyurma – valójában inkább narancsos árnyalatú lesz. A piros paprikát meleg vízben oldjuk fel, majd ha kihűlt, azt adjuk hozzá az anyaghoz.
 6. Sárga gyurma – a kurkuma illetve a curry hozzáadásával a fent leír, vízben oldós módszerrel nagyon szép, különböző sárga árnyalatokat festhetünk.

További színek: Teával, hagymalével, bogyólével, vagy más természetes színekkel is próbálkozhatunk, de a jó ízlés határain belül temperával is színezhetjük az anyagot – valamint természetesen utólag is festhetjük. 

A só gyurma kisütése
A kész tárgyat végül kisütjük „kiégetjük”. Ez egy kényes művelet, mivel a gyurma könnyen hólyagosodik, deformálódik, ha nem megfelelően sütjük ki. A friss gyurmát a legalacsonyabb fokozaton, nyitott sütőajtónál fél óráig szárítjuk, hogy a nedvesség lassan párologhasson az anyag belsejéből. ha kiszáradt, akkor óvatosan becsukjuk a sütő ajtaját, és további félóra hosszat az egyes fokozaton, majd újabb félórát a kettes fokozaton sütjük. Ha natúr színű anyaggal dolgoztunk, akkor a fokozat növelésével „égethetjük” erőteljesebb színűre. (A vékonyabb részek sötétebbre, a kiemelkedők is barnásabbra, míg a laposabb egybefüggő részek világosabbra pirulnak) A magas fokozaton folyamatosan figyeljük, nehogy megégjen.


Lakkozás  – a mű befejezése

A színtelen lakkot ecsettel kenjük fel a kész munkára. A lakk nem csak tartósabb, selymes fényűvé teszi, de a nyitott pórusokat is eltömi, így sokkal tartósabb lesz a kész mű. A lakk selyem, matt és erős fényben kapható, tehát olyat válasszunk, ami nekünk a legmegfelelőbb. Ha több rétegben akarunk lakkozni, várjuk meg a száradást. Lehetőleg inkább ecsettel, mint fújós lakkal dolgozzunk. 

Mintázzunk szépeket!
A gyurmát sokféle „szerszámmal” megmunkálhatjuk, fésűvel sráfozhatjuk, készíthetünk „hajat” krumplinyomón, vagy fokhagymanyomón átnyomva, fogpiszkálóval karcolhatunk az anyagba, de termésekkel – mákgubó végével, szegfűszeggel – is nyomhatunk bele sormintákat. Használjuk a villát, a szűrőkanalak formáit, szaggassunk formákat pogácsa szaggatókkal. 

Fontos, hogy nem csak a gyermekek készíthetnek ebből az anyagból alkotásokat, hanem kreatív felnőttek is használhatják. Olcsó, és rendkívül reprezentatív, ügyesen formálható anyag. 

Tóth Zsuzsanna

(Pető Éva Sógyurma című könyvének felhasználásával)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 38562 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x