Veszélyesebb a fiús ikerterhesség?
Címlap / Otthon / Veszélyesebb a fiús ikerterhesség?

Veszélyesebb a fiús ikerterhesség?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az ikrek egészségesebben születnek meg, ha az anyaméhen egy lánytestvérrel osztoznak, vélik egy új tanulmány szerzői. 

Izraeli kutatók 2700 ikerterhesség során felvett adatok átvizsgálásával azt állapították meg, hogy a koraszülés esélye akkor a legnagyobb, amikor mindkét magzat fiú, és ezzel szemben akkor a legkisebb a kockázat, ha mindkét magzat lány. De nem csupán a koraszülés az egyetlen kockázati tényező, amiről a kutatók tudomást szereztek, az alacsony születési testsúly és az újszülöttek légzési problémái is gyakoribbak voltak a fiú ikreknél, mint azoknál, akik egy leánymagzattal osztoztak az anyaméhen. 

Létezik egy olyan elmélet, amely szerint a fiúterhességek növelik a lehetséges komplikációk kialakulásának esélyét. Így, pl. ismert, hogy több fiúgyermek jön világra a kelleténél korábban, és a fiúk esetében a császármetszés szükségessége is gyakoribb, mint a lányoknál, de egyéb, a születés után kialakuló egészségügyi problémák is nagyobb számban megfigyelhetők fiúk esetében. Az izraeli kutatók munkája alapján most ezekhez a megfigyelésekhez hozzávehetjük azt is, hogy az ikrek esetében is kockázatosabb a terhesség, vagy a szülés, amennyiben az ikrek egyike fiú.

Dr. Marek Glezerman, a Tel Aviv-i Egyetemen végzett tudományos munka vezető kutatója ugyanakkor hangsúlyozta, ezek a különbségek nem drámaiak, igen kis számokról van szó, így az ikreket váró szülőknek nincsen oka a pánikra. A szövődmények, komplikációk mértéke ugyanis nem ad okot arra, hogy az ikerterhességek kezelésére különleges eljárásokat dolgozzanak ki.

Az adatok inkább tudományos szempontból jelentősek. Az eredmények ugyanis arra utalnak, hogy a leány ikrek esetében a kevesebb komplikáció nem a lányoknak köszönhető, hanem a fiúk hátrányosabb helyzetéből adódik. Dr. Glezerman szerint elképzelhető, hogy a férfihormon, a tesztoszteron állhat a fellépő kockázatok hátterében – a tesztoszteronról ismert, pl. hogy a tüdő fejlődését korlátozza bizonyos esetekben. A kockázatok ugyanis azoknál a lányoknál is nagyobb arányban jelentkeztek, akik egy fiúmagzattal együtt fejlődtek az anyaméhben és ezért magasabb is volt a tesztoszteronszintjük.

A megvizsgált esetekben a terhességek legnagyobb része vegyes, 16%-a lány-lány, míg 14%-a fiú-fiú ikerterhesség volt. A koraszülés legnagyobb arányban a fiúikrek esetében jelentkezett, 9%, a vegyes pároknál már kevesebb, 7,5%, míg a lány ikrek esetében volt a legkisebb a kockázat, 5,5%-os.

Medipress
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3199 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x