Nevében rejlik az ember
Címlap / Otthon / Nevében rejlik az ember

Nevében rejlik az ember

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Igaz vagy hamis? Részben, biztosan igaz. A keresztnév erős potenciállal rendelkezik, ami kihat személyiségünkre. Épp úgy, ahogy a családnév egy sors iránti elkötelezettségünket és feladatainkat hordozza. Elég csak megnézni a férfias Andrásokat, a természetkedvelő Szilviákat, vagy a tisztaságmániás Katalinokat. A neved nem hazudik, erősíti vagy éppen keresztbehúzza születési személyiségjegyeinket. De mit tehetünk, ha a nevünk magyarul valami nagyon szépet jelent, más nyelveken viszont kiejtésekor kipenderítenek a hotelból? 

Fikusz Kukiszra mindenki emlékszik. Ugyan e név csak a humoros forgatókönyvíróban született meg, nem a valóságban, azért rémséges nevekből egész csokrot gyűjthetnénk.
Mi van akkor, ha a szülő kikerülné ezeket a jelentéseket és furcsa névváltozatokat, de szeretne szép, egyedi nevet adni gyermekének? Legjobb, ha a név jelentését több nyelven ellebőrizzük.

Egy londoni fordítóiroda egy új szolgáltatással áll ügyfelei rendelkezésére: leellenőrzi, hogy a szülők által leendő gyermekük számára kiválasztott név mit jelent egyes nyelveken, így elkerülhető, hogy a jövőben az utódnak szégyelleni kelljen a nevét, bárhová is vetődik a glóbuszon.

Valószínűleg Katie Holmes és Tom Cruise is kétszer meggondolta volna, hogy a gyermeküket Surinak nevezzék, ha tudják, hogy az japánul zsebtolvajt, franciául besavanyodottat, olaszul pedig lómakrélát jelent (magyarul pedig az injekció beceneve – a szerk.).


A fordító cég 1000 fontért (kb. 300 000 forint) 100 nyelven ellenőrzi a kiválasztott név jelentéseit. Az Alap Névauditálásnak elkeresztelt szolgáltatás persze további nyelvekkel is bővíthető extra költség fejében. Habár a lehetőség mindenki előtt nyitott, az iroda elsősorban hírességek megkereséseire számít, akik köztudottan szeretnek szokatlan neveket adni utódaiknak.

Példaként itt van még Kai, a híres angol focista Wayne Rooney gyermeke, ami finnül annyit jelent, hogy valószínű, észtül azt hogy pillér, és azt is hogy Állj, a nyugat Afrikában elterjedt Joruba nyelven.

Bár Gwen Stephanie és Gevin Rossdale valószínűleg tudták, hogy Zuna nevű gyermeküket arabul Békének hívják, azt viszont már valószínűleg kevéssé, hogy az azték Nahuatl nyelven mindez azt takarja, hogy „Az Úr dühében ráncolja homlokát”.


Persze vannak olyan hírességek, akik olyan neveket választottak, amelyek nem könnyen fordíthatóak le, például Michael Jackson unokaöccse, Jermajesty. Vele az iroda például bajban lenne.

Ha nem szeretnénk ekkora összeget kipengetni, akkor érdemes a névnek, jelentésének utána olvasni. Egy keresőbe beírva már magunk is tájékozódhatunk, az online szótárakból pedig Dunát lehetne rekeszteni.

Medipress
Szerkesztő: Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5789 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x