Párhuzamos párbeszéd: 2 koppenhágai Klímacsúcs lesz?
Címlap / Otthon / Párhuzamos párbeszéd: 2 koppenhágai Klímacsúcs lesz?

Párhuzamos párbeszéd: 2 koppenhágai Klímacsúcs lesz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Koppenhágán a világ szeme. December második hetében kezdődik a Klímacsúcs. 2012-ben ugyanis lejárnak a Kiotói Jegyzőkönyvben foglalt megállapodások, ideje hát a folytatásról tárgyalni. Csak persze felmerül. Miről? Mi a vállalás, mi az áldozat, mi a terv? Jól látjuk, egy kicsit elúsztunk. 

Yvo de Boer, az ENSZ éghajlatváltozásról szóló keretegyezményének (UNFCCC) elnöke szerint azonban nem biztos, hogy a koppenhágai konferencián minden részletre kiterjedő, új globális klímaegyezmény születhet.

A tekintélyes vezető egyáltalán nincs egyedül finoman megfogalmazott pesszimista véleményével. Az idei dániai találkozót ugyanis számos előkészítő tárgyalás előzte meg az elmúlt években (pl. Balin, Poznań-ban), és ezek eredménytelensége jó okot ad a borúlátásra.

Egy civil kezdeményezés azonban nem várja meg a Klímacsúcs végét, hanem a helyszínen, azzal egy időben próbálja pozitívan inspirálni a döntéseket.A „Climate Bottom Meeteng, Windows of hope”, vagyis a „Klímacsúcs Találkozó – a remény ablakai” című rendezvény hangsúlyozottan nem a Klímacsúcs ellen szól, hanem annak támogatására hivatott egyfajta személyes jelenléttel, szakmailag színvonalas, komoly súlyt képviselő nyomásgyakorlással.


Összesen ötvenezer (!) embert várnak a világ minden részéről a 14 napos civil konferenciára, a Csúcstalálkozóval egy időben (2009. dec. 5-18.), azzal azonos városban, Koppenhágában.

Az előadásokat neves előadók tartják, mint például Bill McKibben, a 350.org alapítója, vagy Jonathan Dawson, a híres ökofalu, Findhorn képviseletében. Az előadók között szerepel egy fiatal magyar civil szervezet, az egyik legnagyobb volumenű magyar öko-kezdeményezés, az Öko-völgy Alapítvány elnöke (Hosszú Zoltán) is, aki 5 alkalommal tart előadást (december 5., 6., 10., 12., 14.), mindig más-más témakörben. Beszél majd arról, hogy a környezeti (és társadalmi) válságra milyen válaszokat tudnak adni az önfenntartó faluközösségek. Az Alapítvány mintaterületének, Krisna-völgynek a példájával támasztja alá azt az inspiráló üzenetet, hogy az ökológiailag hosszútávon fenntartható életmód reális célkitűzés, megvalósítható modell. Szintén a somogyvámosi ökofalu mintáján mutat be olyan alternatívákat, amikkel az ökológiai lábnyom a fenntarthatósági értékhatár alá csökkenthető.


A konferencia résztvevői látványos megmozdulással is fel fogják hívni magukra a Klímacsúcs politikusainak figyelmét: minden nap jelképesen eltemetnek valamit. A 14 nap során elbúcsúztatják például a gazdasági növekedést, az iparosított mezőgazdaságot, az elmagányosodást, az egoizmust, a globális szabadkereskedelmet, és az amerikai álmot.

A civil összefogás célja, hogy felhívjuk a döntéshozók figyelmét: a klímaváltozás mérséklése nem csupán politikai kérdés, hanem minden nemzetet érintő közös érdek, globális küldetés.

Te mit üzensz a Koppenhágai Klímakonferencia döntéshozóinak? 
Virtuális vélemények >>

Rév Szilvia
Képek: piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2736 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x