Ház, hajó, kerti csap - hasznos cuccok PET palackból
Címlap / Otthon / Ház, hajó, kerti csap - hasznos cuccok PET palackból

Ház, hajó, kerti csap - hasznos cuccok PET palackból

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-24

Van, aki hajléktalan, és van, akinek van annyi sütnivalója, hogy hulladékból emeljen házat. Van, akinek nem telik ékszerre és van, aki elkészíti magának. A kreativitás korában élünk, ami életeket menthet, környezetet véd és olcsóbb is. Találd fel magad! 


Rendezvénynaptár
Nyugat-Európa több államában az újrafeldolgozás napjainkra megoldódik. Beszéljünk akár aludobozról vagy PET palackról. Alternatíva van. Reflektorfényben a PET palack, hisz köztudott a problémának még a közepéig se jutott a magyar állam. Napról napra egyre több eldobható palackot vásárolnak és ezzel egyidőben csökken a visszaváltható palackok száma. Hogyan alakult a termékdíj törvény?

„A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szerint a termékdíj törvény friss módosítása nem felel meg az uniós alapelveknek, nem segíti a hulladékmegelőzést, nem von felelősségre, sérti a közérdeket.”
Ami tőlünk nyugatabbra már működik, nálunk késlekedik. A PET palackok újrahasznosítása több vonalon is megoldható lenne. Bár az égetés több szempontból is káros, de anyaghasznosítás vonalon el lehetne indulni.

– A PET-et – anyagában – lehet úgy hasznosítani, hogy abból újabb „flakon” készüljön. Megközelítőleg 30% másodnyersanyagot lehet betenni az új palackok gyártásába. Erre példa a Nyugat-Európában már használatos szendvics technológia, amely szerint a háromrétegű PET palack középső rétege újrahasznosított anyagból épül föl. Továbbá lehet persze műszálat húzni belőle, amit a textilipar tud felhasználni, illetve geo-textíliát, azaz üveg- vagy kőzetgyapotszerű szigetelőanyagot is készíthetnek belőle. Ez utóbbi egy nagyon támogatandó technológia. Állítólag Magyarországon is fog ilyen, ezzel foglalkozó üzem épülni. (Szilágy László HuMuSz)

A HuMuSz például támogatja az elképzelést: „Az eldobható csomagoláskora kivetett betétdíj egy recycling célú begyűjtést takar: visszagyűjtik, bedarálják és így lesz belőle valamilyen új termék.

Sokkal kevesebb lenne az eldobált italcsomagolás, sokkal jobban járnának a fogyasztók, sokkal több, tisztább és jobb minőségű lenne a begyűjtött másodnyersanyag és nem utolsó sorban fejlődhetne a hasznosító ipar is Magyarországon. Egyelőre ugyanis semmiféle PET feldolgozás nincsen, csak előkezelés: bálázás, darálás, mosás. De semmi egyéb.
Napjainkra sajnos megszokott látvány, hogy a PET palackok tömegesen borítják el környezetünket. Nézzünk körbe mit látunk saját házunk bejáratánál.

Az újrafeldolgozással foglalkozó cégektől azt hallani, kevés a hulladék. A hulladékfeldolgozó ipar ezért nem tud fejlődni. A PET palackok útja így egyenesen vezet Kínába. Még mindig megéri a cégeknek hosszú hajóutat kifizetni, hetekig utaztatni, mint itthon újrafeldolgozni. Mi lesz akkor, ha Kínában is lesz elegendő alapanyag, és nem kell pl. európából hozatni a hulladékot?

Miből áll a PET palack? Poli(etilén-tereftalát) (PET)
Palackokat és egyéb üreges testeket polietilénből, PVC-ből és egyéb műanyagból lehet előállítani, fúvással.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
  • Hőre lágyuló műanyag
  • Nagyon könnyen hőformázható
  • Jó ütésálló képesség
  • Jó hőállóság
  • Kiváló átlátszóság
  • Jó hidegállóság
  • Élelmiszercsomagolásra alkalmas Kiváló alakíthatóság, fehéredés nélkül hajlítható. Üreges testek előállítására (A napjainkban használt ásványvizes, üdítős, egyéb élelmiszer csomagolásra használt palackok zöme)
  • Jó kémiai ellenállóképesség, gyenge savak, lúgok, olajok, zsírok,és aromás szénhidrogének nem támadják meg.

Forrás: http://www.freeweb.hu/hmika/Kemia/Html/Muanyag.htm


Miért nem szabad újratölteni a PET palackokat?
Miután a palackot febontottuk és kiöntöttük belőle az üdítőt vagy ásványvizet, aztán újratöltjük a mikroorganizmusok már fellelhetőek a palackban. Szakemberek szerint felbontást követően 24 óra elteltével is megjelennek a baktériumok. A palackok belső felszíne ugyanis nem tükörsima, ezért meg tudnak tapadni a baktériumok, gombák a felszínen. A palackokat nem is tudjuk kifőzni, így nem igazán tudjuk sterilizálni ezeket, mint az üvegeket.

Mit tehetünk?
Sokak szerint a PET palackok egyszer használatosak, mivel fertőtlenítése házilag otthon nem megoldott. Lássuk csak milyen megoldást találtak ki erre embertársaink.

Dzsúsz kiöntő praktikusan.

Forrás: ecofriend.org

Forrás: ecofriend.org


13500 PET palackot használt fel egy szerb matematika professzor és megépítette ezt a házat.
Forrás: mungojungle.blogspot.com

PET palackból készült nyaklánc

Forrás: greenlagirl.com

12500 palackot használtak fel e katamarán felépítéséhez.

Forrás: compositesworld.com

És még egy praktikus újrafelhasznált PET palack.

Forrás: curbly.com

 
SZELEKTIV.HU

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 16168 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x