Fojtogatós játék - baj ha tetszik a gyereknek?
hirdetés
Címlap / Otthon / Fojtogatós játék - baj ha tetszik a gyereknek?

Fojtogatós játék - baj ha tetszik a gyereknek?

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-11-27

Oregon államban a nyolcadikos diákok nagyjából 6 százaléka kipróbálta már az akár halálos végkimenetelű úgynevezett "fojtogatós játékot" - figyelmeztetnek új jelentésükben a közegészségügyi dolgozók. 

A sálas játék néven is ismert tevékenység lényege, hogy a részt vevők szándékosan fojtogatják egymást vagy saját magukat, puszta kézzel vagy valamilyen segédeszközzel, hogy az így fellépő oxigén hiány következtében pillanatnyi eufórikus állapotot érjenek el.
A játék azonban számtalan veszélyt rejt magában; akár súlyos fejfájást, csonttöréseket és agyi károsodást, de legrosszabb esetben halált is okozhat.

„Tudomásunk van arról, hogy sok gyerek vett már részt a fojtogatós játékban, és közismert tevékenységnek számít a fiatalok körében. Három kiskorúból egy biztosan ismeri.” – mondta Sarah Ramowski az Oregoni Egészségügyi Hivatal szakértője.

Egy 2008 elején az amerikai Betegségellenőrző és -Megelőző Központ (Center for Disase Control and Prevention - CDC) által közzé tett jelentés szerint az USA 31 államában, 1995 és 2007 között összesen 82 gyerek és kamasz halálát okozta a fojtogatós játék.
Ramowski csoportja felmérést készített, melyben majdnem 11 000 nyolcadik osztályos tanuló vett részt összesen 114 iskolából. 7800-an válaszoltak egy, a fojtogatással kapcsolatos kérdésre, mely alapján megállapították, hogy háromból egy tanuló hallott már olyan valakiről, aki a fojtogatós játékot játszotta. Majdnem 3 százalékuk segített is valakinek ebben, és körülbelül 6 százalék mondta azt, hogy részt vett benne. Ezek a számok azonban csak hozzávetőlegesek, hiszen a választ megtagadók közül feltehetőleg sokuknak volt már köze a játékhoz.

Egy másik szakértő, Dr. Nancy Bass kutatása szerint nagy a tájékozatlanság az orvosok körében. A doktornő úgy gondolja, hogy sokkal több haláleset tudható be a játéknak, amit öngyilkosságokként tartanak számon, mivel az orvosoknak fogalmuk sincs a figyelmeztető jelekről. Márpedig a gyerekorvosoknak tudniuk kell, mivel állnak szemben, és a szülőknek, tanároknak sem árt, ha idejében tájékozódnak, amint az alábbi jelek valamelyikét tapasztalják gyermekükön: megmagyarázhatatlan jelek a nyakon; bevérzett szemek; arcbőr alatti vérzés, tájékozódási zavar – különösen azután, hogy egyedül volt a gyermek; kötelek, sálak vagy övek hálószobai bútorra vagy kilincsgombokra kötve; beszéd a fojtogatós játékról.

A játék Európa nagy részében még kevésbé ismert, Franciaországban azonban már több haláleset is történt és karácsony előtt egy 14 éves németországi fiú belehalt abba, hogy internetes leírás alapján madzaggal fojtogatni kezdte magát.

(Fotó: piqs.de - Andy G.: Calli)
 
 
[ 6047 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x