Így hagyd el a gyermeked
Címlap / Otthon / Így hagyd el a gyermeked

Így hagyd el a gyermeked

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Magukra hagyott újszülöttek, szégyenkező anyák: még mindig sok kisbabát hagynak ott kórházak lépcsőjén, az egyre több intézményben elhelyezett inkubátorok ellenére. Használhatnák őket a fiatal asszonyok, mégis előfordul, hogy inkább előtte, mellette felejtik csecsemőjüket. 

És igen... ha már elhagyod, ha már mindeképp muszáj, legalább az inkubátorba tedd. Ne mellé vagy elé! - a szerk.

Ha megfelelően cselekednének, büntetőeljárás sem indulhatna ellenük.
Hiába próbálták felhívni rá a figyelmet, mégis érdektelenség volt a válasz a segítségnyújtó akcióra. Több anya fél a nyilvánosságtól, a kedvezőbb körülmények ellenére is sokan jogi következményektől tartanak. Pedig már egyre több helyen található inkubátor és nem csupán a szülészeten. Kevesen élnek a lehetőséggel, sokkal nagyobb veszélynek téve ki az újszülötteket, mely miatt számolniuk kell a törvénnyel. 
 
Érdektelenség a média részéről

„Bár felhívták a sajtó figyelmét a jelenségre azzal, hogy meghívókat küldtek ki babamentő programokról, mégse számolhattak elég érdeklődéssel” – mondta el a Medipress-nek Buncsik Ildikó, a Heim Pál Gyermekkórház PR vezetője. Elmondta: „remélhetőleg nagyobb figyelmet kap majd a médiában a babákat menteni szándékozó tevékenységük, ezzel segítve a krízishelyzetben lévő anyákat, akiknek legtöbbje nincs tisztában a lehetőséggel. Már a Madarász utcában is helyeztek el inkubátort az elhagyott újszülöttek számára” – tette hozzá. 
 
Még nagyobb diszkréció
Azzal, hogy a főbejárat helyett mellékutcáról nyíló bejáratnál lettek elhelyezve a készülékek, az anyák diszkréciójához járultak hozzá még jobban a kollégák” – véli Buncsik. Szerinte: „problémát jelenthetett számukra, hogy a főbejárat előtt elhelyezett inkubátor túlságosan szem előtt van, így megláthatják őket”. Hozzátette: szégyenérzet miatt nem kívántak élni a lehetőséggel, ezért lett biztosítva a nagyobb diszkréció”. Nyilatkozata szerint a készülék újonnan elhelyezését követően döbbenten vették észre a lépcsőn hagyott csecsemőt. Ahogy Buncsik fogalmazott: „bár lépcsőre helyezték az újszülöttet, pozitívum, hogy legalább egy kórház bejárata elé”.
 
Amiért mégis megéri
„Évente 4-5 babát találnak a kihelyezett inkubátorokban a nővérek, már azért is megéri üzemeltetni őket, hogy egyáltalán használják” – nyilatkozta Buncsik. „Ezzel a krízis ellen kívánunk harcolni, ilyen esetben az anyát sem keresik” – tette hozzá. Elmondta: „nyilvános helyen történő gondatlan veszélyeztetés esetén a törvények szerint eljárás indítható az anya ellen, ezért megkereshetik őket”. Ide tartozik a kórház lépcsőjén hagyott gyermek is, szemben az inkubátorban megtalált kicsikkel, ilyenkor törvényi eljárás indul ismeretlen tettes ellen. „Az inkubátor biztonságot nyújt, az Üllői úti részlegen is szeretnének elhelyezni egyet”. Hozzátette: „inkább szülészeten találhatóak ilyen készülékek, de a vezetőség a gyermekkórházban való elhelyezését is fontosnak tartotta”.

rra az esetre, ha valaki lépcsőn találja az újszülöttet, Buncsik a következőt javasolja: „mindenképp értesítsük a mentőket és a rendőrséget is, a babát takargassuk be és semmiképp ne vigyük magunkkal, maradjunk a helyszín közelében”.

Ezért nem szép, de ha már eldobod magadtól gyermeked, életére vigyázva tedd azt. Érdemes viszont megfontolnod, hogy mitől vagy anya. Az anyaságod nem itt dől el vagy itt ér véget. Az anyai felelősség nem átruházható - ez természet adta kincs - a szerk.

Medipress
(Fotó: piqs.de: Pawel Loj - daffodil)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2718 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x