Zöld anyuka, zöld család - hogyan?
Címlap / Otthon / Zöld anyuka, zöld család - hogyan?

Zöld anyuka, zöld család - hogyan?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-19

Ha már ezen az oldalon jár, és ezt a cikket kezdi olvasni, biztos vagyok benne, hogy a környezettudatos kifejezés nincs távol öntől. Nem kell a kályhától kezdenem, miért kell így élnünk, így viselkednünk, példamutatást adni családunknak, környezetünknek, így nevelni gyermekeinket. 


Rendezvénynaptár
A régen hosszú távra előrevetített környezeti katasztrófa mára aktuálissá vált. A hulladékkezelés teljesen független a globális felmelegedéstől, a természeti állapotoktól. Aggasztó probléma, mely elsősorban a legfejlettebb országokat érinti és ezek is egyre nehezebben birkóznak meg vele. Elég egy gazdasági vagy politikai fordulat (lásd olasz szemétbotrány) és a helyzet egyik pillanatról a másikra katasztófálissá válik.

Hogy én hogyan csinálom? És mióta?
Ma divatos kifejezések ezek, tudatos vásárlás, környezetbarát technológia, tudatformálás, szelektív hulladékgyűjtés és még sorolhatnám.
Gyerekkorom idejében ezeket még csak nem is hallottam, szüleim pláne. Hogy teltek akkor a hézköznapok? Vásárláskor csak azt vettük amire szükségünk volt. Félkész termékek nem is voltak, nem is vettünk volna, én a mai napig nem vásárolok sem félkész, sem fagyasztott termékeket. Amit üvegben árusítottak miután kifogyott belőle, szépen kimostuk eltettük a kamrába és ősszel jól jött a befőzéshez. Ha már nem volt otthon háziszörpünk, vettünk, de az üveget mindig visszaváltottuk. Nekünk gyerekeknek jól is jött, hisz mindig mi kaptuk meg az árát. Most a fiam kiváltsága ez, hisz ő viszi vissza az üvegeket.


Mindig visszaválthatót veszünk. Környékünkön nagyjából vissza is veszik, 1-2 darab kivételével, amit a szelektív gyűjtőbe viszünk. Hulladék abban az időben nem is volt, hisz mindent fel tudtak használni, ill. újrahasznosítani. Családi házban nőttem fel, tehát a komposztálás nem idegen tőlem és a maradék gyümölcs, zöldség sem a kukába ment, hanem a háziállatoknak.
Ha elhasználódott a cipő cipészhez vittük, ha elszakadt a ruha megvarrtuk. Gyógyszert nagyon ritkán vettünk, nem is volt fájdalomcsillapítón kívül más a szekrényben. Ezzel a mai napig így vagyok, csak néha napján. Próbálok mindent nagyanyáink bölcsessége után csinálni. Tényleg csodákra képesek a gyógynövények és zöldségek, gyümölcsök.

Túlköltekezünk, olyanokra adunk ki pénzt, amit nem használunk. Évek telnek el és már el is felejtettük, hogy mi van a szekrény aljában. Csak odafigyelés kérdése az egész, és nagyon sokat meg tudunk spórolni nap mint nap. Ezzel együtt tudatosan élünk, figyelünk családunk egészségére és környezetünkre.

Hogy csinálom én? Néhány olyan dolog, amit nem én fedeztem fel csak józan paraszti ésszel teszem a dolgom, hogy a pénztárcám se maradjon üresen és vigyázzak környezetemre minden tekintetben.
 • Mindig összetapossuk a PET palackokat. (ha ritkán ilyet veszünk )
 • Tudatosan vásárolok az üzletekben. (ha lehet magyar gyárak, termelők termékeit)
 • Gyalog megyek, ha a belvárosban van elintézni való ügyeim.
 • Rendszeresen összegyűjtjük a kinőtt ruhákat, cipőket levisszük vidékre szomszédoknak, rokonoknak, jó az még az udvaron és a kertbe felkiáltással. Tavasz közeledvén már várják is. Sőt. A barátnőim is gyűjtik, és én viszem le ezeket is, mindenki nagy örömére.
 • E-maileket nem nyomtatunk ki. A gyerekek egymás között már nem nyomtatott leckéket adnak át, hanem korunk legjobb vívmányait veszik igénybe. Internet, scannelés, adatátvitel pendrivval.
 • Számlákat tárolunk mappában, levelezést soha.
 • Névjegykártyát nem használunk, sem bemutatkozóanyagot. Mindenre ott az internet. Elérhetőségre, bemutatkozásra.
 • CD-ket, DVD-ket, használt elemet külön gyűjtjük és a kollégám nagy örömére, hozzá viszem, hisz az ő irodája gyűjtőhelye az ilyen dolgoknak.
 • Mindenféle drága vegytisztítószerek helyett ecetet, citromlevet használok.
 • Tusfürdők helyett krémszappanokat, ami nem szárítja a bőrt.
 • Szemetelni tilos. Anno óvodába menet megtanulták a gyerekek, semmit nem szabad eldobni. Zsebben össze kell gyűjteni a gyűrött csokipapírt miegymást s a legközelebbi kukába vagy otthon szabad csak kidobni. Már kiskorukban szemet szúrt nekik, ha láttak valakit szemetelni az utcákon.
 • Családomban mindenki arra törekszik (kollégám családjában szintén), hogy a tudatos környezetvédelem "alapszabályai" szerint éljünk. Ezért készítettük el a szelektív.hu portál is!
 • Próbálom a házunkban a szelektív hulladékgyűjtésre rávenni a lakókat. Plakátot tettem ki, és ha dobozokat látok a kukába kiveszem onnan, leteszem a kuka mellé és teszek rá egy cetlit, mit kellett volna tennie.
 • Bizony rászólok a hétvégén lomtalanítókra szemrebbenés nélkül.A lista nem teljes.
Ha mi anyukák tudatosan állunk hozzá dolgohoz, előbb utóbb hatása lesz  a körülöttünk élőkre is. Vegyük a fáradságot és vigyük a szelektívbe amit kell, és hívjuk fel rá szomszédaik, barátaik figyelmét. Internetes fórumokon tegyük közzé jó de akár rossz tapasztalataikat.

Szelektiv.hu >>

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3730 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x