Mit ehet a csöppség? Babatáplálási 1X1 a gyerekorvostól!...
Címlap / Otthon / Mit ehet a csöppség? Babatáplálási 1X1 a gyerekorvostól!

Mit ehet a csöppség? Babatáplálási 1X1 a gyerekorvostól!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Szerencsére Magyarországon az édesanyák nincsenek egyedül a kérdéseikkel, hiszen szinte az első naptól mellettük áll a védőnőjük és gyermekorvosuk. Ők azok, akik sokéves tapasztalatukat átadva, átsegítik őket ezen a nem éppen könnyű időszakon. 

A kisbaba megszületésekor minden anyuka vágya, hogy a csöppségből később egészséges és boldog felnőtt legyen. Minden könyvet végigolvasni, minden magazint átlapozni, minden műsort megnézni és mindenkire hallgatni azonban képtelenség, és persze nem is szükséges.

Azonban jó, ha mindig kéznél van egy-két alapszabály, melyet bármikor előhúzhatnak a fiókból, és amelyek alapján az anyukák meggyőződhetnek arról, hogy helyesen táplálják gyermeküket.

Tehéntej
TILOS
A tehéntejet szigorúan tilos 1 éves kor alatti babáknak adni, mivel magas fehérje és ásványi anyag tartalma a vese károsodásához, illetve növelheti az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázatát

Ebben a korban az anyatej vagy annak hiányában a tápszer a megfelelő  tejalapú ital a baba számára. Érdemes a tehéntejjel várni, hiszen bizonyos esetekben 2-3 éves korig még megterhelő lehet a pici emésztőrendszerének. 

SZABAD
Ha az anyuka tud szoptatni, akkor hat hónapos korig az anyatej elegendő  táplálék és folyadék a kisbaba számára, de féléves kor után sem szabad megfeledkezni a fehérjék fontosságáról.  6-12 hónapos kor között fontos, hogy napi 5-8dl anyatej, vagy annak hiányában tápszer még szerepeljen a baba étrendjében. Tehéntej helyett 1 éves kor után adhatunk a piciknek külön az ő igényeikhez kialakított gyerekitalokat.  


Tejtermékek

TILOS
Gyakori hiba anyukáknál, hogy idejekorán adnak édes joghurtokat, tejdesszerteket. Ezek bevezetése bőven elegendő akár 2 éves kor után, hiszen a babának nincs szüksége a felesleges cukorra.

SZABAD
A hazai ajánlások szerint 10 hónapos kor után kaphat először a baba tejtermékeket (sovány tehéntúrót; joghurtot; kefirt; sovány, natúr, nem füstölt sajtot). De csak az ízesítetlen tejtermékek adhatóak és azokból is 10-20 grammos mennyiség csupán. Ha gyümölcsjoghurtot szeretnénk adni a babának, akkor a friss vagy mirelit gyümölcsöt daraboljuk fel és keverjük össze natúr joghurttal. 

Tea
TILOS
Komoly problémákat okozhat, ha a babánknak túl korán vagy túl sok babateát adunk. Ezek a termékek általában sok cukrot tartalmaznak, ami felesleges kalória a pici számára. Jóllakatja a babát ahelyett, hogy az értékes anyatejet vagy annak hiányában a tápszert fogyasztaná. 

SZABAD
Az anyatejen vagy tápszeren kívül a babának csak extrém meleg időjárási viszonyok esetén van szüksége plusz folyadékra az első fél  évben. Ebben az esetben elegendő, ha felforralt és lehűtött ivóvízzel kínáljuk. 6 hónapos kor után is kerüljük a cukros italokat, teákat.

Édesség
TILOS
Sok felnőtt édes-szájú, ezért úgy gondolja, hogy az édességgel nem tesz rosszat gyermekének. A pici babának azonban ebben a korban nincs szüksége cukorra, sőt, kifejezetten nem ajánlott édes tejdesszertekkel, pudingokkal és más édességekkel kínálni 1 év alatt a gyerekeket. A cukor a fogcsírákat már ebben a korban is károsíthatja.

SZABAD
Csak 2-3 éves kor után adjunk édességet a kisgyermeknek. A gyümölcsök természetes cukortartalma bőven fedezi igényeiket, ezen kívül a gyümölcsök magas vitamin és rost tartalmuknál fogva hozzájárulnak az egészséges táplálkozás elsajátításához.Hozzátáplálás

TILOS
Az anyukák már alig várják, hogy új ízekkel ismertessék meg gyermekeiket, hiszen a 6 hónapig tartó anyatejes táplálás egyhangúnak tűnhet. Egy pici gyümölcs, egy falatka hús, pár kanál gyümölcsös joghurt biztosan nem árthat! – gondolják. A hozzátáplálás kezdete nem véletlenül a 6. hónap, és nem véletlenül ajánlják a gyermekorvosok és védőnők a fokozatosságot mindenekelőtt. A baba emésztőrendszere féléves kor előtt még nincs felkészülve az anyatejen vagy tápszeren kívül más táplálékra.

SZABAD
Egészségesen fejlődő babák esetében a hozzátáplálás megkezdése 6 hónapos kor körül javasolt. Abban az esetben, ha a baba súlygyarapodása nem megfelelő, tehát 3 héten át nem nő a súlya vagy stagnált, akkor a gyermekorvos dönt arról, hogy esetleg szükséges-e a hozzátáplálás korábbi megkezdése. Ideális súlygyarapodásnak tartjuk, ha a baba 6 hónapos korára megduplázza születési súlyát. Ha ezt már korábban túllépi, a hozzátáplálás 6 hónaposnál korábbi megkezdése akkor sem szükséges.

Hús
TILOS
A hús a baba számára alapvetően fehérje- és vasforrás. Azonban a hús, a baba 1 éves koráig - mivel csak nagyon kis mennyiségeket eszik - nem fedezi a fehérje és vas igényét. Ezt anyatejből tudjuk biztosítani, mert ebben vannak olyan fehérjék és vas, ami a baba szervezete számára megfelelő mennyiségű és könnyen felszívódó. Ügyeljünk arra, hogy vörös és zsíros húsokat ne adjunk 1 éves kor alatt. gyermekeknek!

SZABAD
A babák a hazai ajánlások szerint 8-9 hónapos korban kaphatnak először húst. Természetesen a hús bevezetésekor hasonlóképpen, mint a főzelékeknél, az első adag darált hús kb. egy kávéskanálnyi legyen, azaz nagyon kevés. Ez a mennyiség szép fokozatosan emelkedik, míg kb. 1 éves korra eléri a 30g körüli mennyiséget.

Magyar Gyermekorvosok Társasága

Képek:
piqs.hu: Daniel Faßbender - Lucca mit Mamma
piqs.hu aka - Eric2
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 14373 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x