Használt ruhából benzin
Címlap / Otthon / Használt ruhából benzin

Használt ruhából benzin

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

Svéd kutatók a pamut ruhák, farmerek újrahasznosításán munkálkodtak, melyekből sikerült üzemanyagot előállítani. Egy farmer pl. öt kilométernyi utazást tesz lehetővé. A felfedezés jó minőségű, és olcsó bioüzemanyag előállítása régi rongyokból. Betétdíjas rendszerben gondolkodnak, amiben a nem használt rongyok szemétre kerülés helyett begyűjtésre kerül. 

A leadott textíliákért jelképes összeget adnának. Mivel a kutatóknak csak a pamutra van szükségük, az elhasznált rongyok egyes részeit szétválasztják. A leválasztott poliésztert más újrahasznosítási folyamatba vonják be míg pamut anyagból biogáz vagy etanol lesz.
 

Ez igazán innovatív megoldás a hulladékok feldolgozására. Bár az európai irányelvek szerint a nem használt ruházatot újrahasználatra kell elsősorban bevonni. Azaz átalakítás nélkül, ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Ezt a célt a Vöröskereszt eddig is ellátta, hisz a nem használt de még épp ruhákat a rászorultaknak eredeti célra összegyűjti és szétosztja. Természetesen a hangsúly az ép darabokon van, hisz mi sem vennénk fel szívesen mások által túlzottan elhasznált ruhadarabjait. Az újra használatra nem befogható textíliáknak a svéd kutatók remek helyet találtak a újrahasznosítás körébe.

A ruhanemű hulladékokat is szelektált módon érdemes gyűjteni, újra használatra, újrahasznosításra állagának mértékében.

Szelektiv.hu
(Környezetvédelem Kinnarps HU)

Kép:
piqs.de: showtec - my new blue jeans
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3585 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x