Gerincferdülés, mozgásszervi bajok - előzd meg gyermekednél!...
Címlap / Otthon / Gerincferdülés, mozgásszervi bajok - előzd meg gyermekednél!

Gerincferdülés, mozgásszervi bajok - előzd meg gyermekednél!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

A mozgás-szervrendszer fejlődésével gyermekeinket folyamatosan veszélyeztetik a korosztályra jellemző elváltozások, melyeknek megvannak a jellegzetes betegségei, illetve a betegséget vagy elváltozást előidéző vagy fokozó tényezők. A legtöbb probléma azonban megelőzhető, ha tudjuk, hogy mire is kell figyelnünk. Az alábbiakban dr. Lajos Éva, a Budai Egészségközpont ortopéd orvosa ismerteti velünk a leggyakoribb problémákat és a módszereket, amelyek segítségével azok kezelhetők. 

„A gyermekek már csecsemőkorban részt vesznek mozgásszervi szűrővizsgálaton, hiszen csak így észlelhetők jó időben a korra jellemző elváltozások, mint például a csípőizületek kötöttsége, fejletlensége, a csípőficam, a lábdeformitás, fejtartás hiba, vagy izomtónus zavar. Ha a különböző születési rendellenességek kezelését időben elkezdjük, elkerülhető, hogy felnőtt korban maradandó elváltozásokkal kelljen élnie a gyermeknek. A korai kezelések célja, hogy az ízületek optimális helyzetbe kerülhessenek, még mielőtt a baba járni kezd. Egyes esetekben, az ideális helyzet kialakításához például szükség lehet külső rögzítő használatára (például terpeszbetétre). Ez gyakran ébreszt aggodalmat a szülőkben, de a baba számára semmilyen fájdalommal, vagy egyéb káros hatással nem jár. Ha egy-egy elváltozás esetében mégis műtéti beavatkozásra van szükség, azt is célszerű minél hamarabb elvégezni” – mondta a doktornő.Jó néhány problémára akkor derül fény, amikor a gyermek járni kezd.
A végtagok ferdülése, az „O”, vagy „X” láb ritkán igényel beavatkozást, a panaszok nagy része elmúlik, ahogy a gyermek idősebb lesz. Az elváltozások kezelhetőek az izomzat megerősítésével: sportolással, vagy gyógytornával. A három és négy éves korosztályban igen gyakoriak a lábelváltozások. A szülők ilyenkor sokszor feleslegesen aggódnak, hiszen az ebben a korban észlelt helyzet a növekedéssel, a testi éréssel változhat. Enyhébb esetekben a leghatásosabb, ha gyermekünk gyakran sétál mezítláb egyenetlen talajon, amellyel megerősítheti a talpi izmokat, így annak boltozata fokozatosan eléri megfelelő alakját. Fontos a jó minőségű lábbeli, a stabil cipő használata. Ha az elváltozás olyan, szóba jöhet speciális cipő, vagy lúdtalpbetét használata.

Kisiskolás korban a leggyakrabban előforduló elváltozás a gerincferdülés. A problémát általában a hirtelen hossznövekedés okozza, melyet nem követ magától a tartóizomzat erősödése. Gyakori ok a mozgásszegény életforma, de lehet akár a nem megfelelően kiválasztott iskolatáska. Mindenképp hátitáska viselése javasolt a divatos oldaltáskák helyett, hiszen ez egyenletes terhelést jelent a hát számára, valamint az iskolai ülésrend gyakori változtatásával is elkerülhető a gerincoszlop egyirányú terhelése. A betegség mértékének megítéléséhez fontos a röntgen vizsgálat, majd utánkövetés és a gyermek gondozásba vétele. Kezelésére úszás, gyógytorna, súlyosabb esetben fűző használata is felmerülhet.Serdülőkorban a hirtelen növekedés és a hanyag testtartás az egyik fő  probléma
. Ha az izomzat kellően fejtett, akkor ebben az életkorban könnyebben kivédhetjük az esetleges elváltozásokat. A legjobb megoldás, ha gyermekünk már kiskortól kezdődően rendszeresen sportol, így serdülő korára megfelelő állóképességgel fog rendelkezni.

„Vannak olyan ortopédiai esetek, amelyek súlyosságukból adódóan műtéti beavatkozást igényelnek. Célszerű tehát, ha minden esetben felkeressük a szakorvost, aki tájékoztat minket a megfelelő kezelési módokról” – tette hozzá a doktornő.

Budai Egészségközpont

Képek:
piqs.de: Lisa_d - Kleiner Mann
piqs.de: bastelfee - mein freund der baum
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3991 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x