Macska az ágyban? Térrendezési tippek macskatartóknak
Címlap / Otthon / Macska az ágyban? Térrendezési tippek macskatartóknak

Macska az ágyban? Térrendezési tippek macskatartóknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-20

Macskák és emberek kapcsolata több ezer éves múltra tekint vissza. A macska misztikus állat, azt tartják róla, hogy a felemelkedni készülő lélek megtestesülése, és hogy különleges képességekkel bír. Hogyan éljünk vele együtt jól?  

A macska önálló, független állat, hatalmas szabadságvággyal. Viselkedése öntörvényűségét tükrözi, nehezen lehet korlátok közé szorítani és befolyásolni. Éppen ezért nézzük meg, hogy mire kell figyelni, ha az ember lakásban tartja ezt a különleges teremtményt! Térrendezési tippek és trükkök.      

Személyes tér

A macskáknak szükségük van egy saját zugra, pokrócra, kosárra ahol nyugodtan pihenhetnek, szeretik azokat a helyeket, ahová bebújhatnak, bevackolhatnak.  A macska ösztönösen kiválasztja azt a helyet, ahol szeret lenni, ez gyakran vízereken, földsugárzásokon van. Ha elég nagy a lakásunk és van választási lehetőség, figyeljük a macska igényeit és eszerint helyezzük el alvókosarát. Ettől függetlenül a macska nagyon szeret a kanapén, ágyban aludni. Ha a gazdit zavarja, hogy a kis kedvence megzavarja intim szféráját, akkor figyeljen arra, hogy hálószoba ajtaját tartsa becsukva. 

Ha több macskát tartunk egy lakásban, számolnunk kell azzal, hogy akár verekedés árán is kijelöli a macskák saját territóriumukat. A kandúr macskák agresszivitása ivartalanítással általában csökken, továbbá így elkerülhető, hogy a hím macskák jelöljék a környezetüket. Ez nagyon sok kellemetlenséget okozhat, mivel a nagyon erős szagú folyadék beleivódik a szőnyegbe, függönyökbe, textíliákba és a fa is beszívja. 
 
Burkolatválasztás, berendezési tárgyak

A macskák szőre folyamatosan hullik, de főként vedlési időszakban jelenthet gondot. Emiatt nem javaslom a süppedős hosszúszálú szőnyegeket és a padlószőnyegeket, amikből nehéz kiporszívózni a macskaszőrt. A legpraktikusabb a könnyen tisztán tartható csempeburkolat ill. a parketta. Léteznek szőrtelen macskafajták is, ezek egyre népszerűbbek. A padlóburkolat kiválasztásánál ügyeljünk arra is, hogy lehetőleg ne válasszunk rusztikus felületű, rücskös lapokat, amiket nehezebb takarítani.A macskák függőleges karmolásával is számolnunk kell, ezért lehetőleg olyan ülőgarnitúrát válasszunk nappalinkba, amit nem féltünk. A bőrgarnitúrákat a macskakarmok teljesen tönkre tudják tenni. Megoldás lehet, ha veszünk vagy varratunk egy huzatot, ami megvédi a kanapé felületét. A lakásban tartott macskáknak léteznek különböző macskabútorok, állványok kaparófával. Ha már egészen kicsi macskát ellátjuk ilyen eszközzel, megkímélhetjük saját bútorainkat a macskakarmoktól. 

Macskaalom

Lehetőség szerint olyan helyiségbe helyezzük, ahol nincs szem előtt. Mivel a macskák ürülékének erős szaga van, fontos, hogy tudjunk szellőztetni is az adott helyiségben. Kaphatók illatosított macskaalmok és alomillatosító porok is, amelyek enyhíthetik a kellemetlenséget. Vannak csapóajtóval működő alomboxok, ezekből a granulátumot kevésbé kaparják szét, és a látvány is szebb. Az almot rendszeresen cseréljük, mert különben az is előfordulhat, hogy a macskánk máshol végzi a dolgát pl.: kedvenc virágunk földjébe.

Biztonság

Mivel gyakorlatilag mindenhova képesek felugrani és felmászni, a berendezés stabilitására különös figyelmet kell fordítanunk. A polcokat rögzítsük a falhoz és a törékeny dolgokat is helyezzük biztonságba. Ha nyakörvet viselnek, az jelezheti a szabadban, hogy van gazdájuk, ugyanakkor felakadhatnak általa.

Növények

Ha nincs lehetőségük a szabadban zöld növényeket, füvet rágcsálni, előszeretettel lerágják a szobanövényeket, amelyek közük több mérgező  rájuk. Ilyen növények többek között: ciklámen, diffenbachia, filodendron, fikusz). Javasolt a mérgező növényeket elzárni előlük, valamint macskafüvet felkínálni nekik. 

Gyerekek

A kisbabáknál veszélyes lehet, hogy a macska ráfekszik, és a gyermek megfulladhat. Ezért figyeljünk, hogy a gyerekszoba ajtaját tartsuk zárva, ha nem tartózkodunk éppen abban a helyiségben. Amikor a kisbabák elkezdenek a padlón mászni fokozottan figyeljünk arra, hogy az almos tálat semmi esetre se érje el, ne tudjon belenyúlni. Allergiás gyermekeknél meggondolandó, hogy tartsunk-e a gyermek lakóterében macskát.

A fenti tanácsok segítenek abban, hogy a cicák és az ember barátsága az „összeköltözés”  után és az együttélés során is megmaradjon. 
 
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 21161 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x