25 tipp a fenntarthatóbb otthoni életért
Címlap / Otthon / 25 tipp a fenntarthatóbb otthoni életért

25 tipp a fenntarthatóbb otthoni életért

Forrás: IKEA
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Kis lépésekkel a NAGY változásért! 25 nagyszerű tanács ahhoz, hogy kevesebbet fizessünk, ugyanakkor tudatosabban éljünk. 

1. Csak energiatakarékos, minél magasabb energiaosztályú terméket vásárolj! Az „A”  osztályú termékek a legenergiatakarékosabbak, átlag 50%-kal kevesebbet fogyasztanak mint a „C” és „D” kategóriájú, átlagos szintű termékek. Az „F” kategóriájú termékek hatékonysága az átlagos termékekénél 25%-kal kisebb.

2. Csak annyi vizet forralj fel, amennyire szükséged van. A felforralt, de fel nem használt vízzel energiát pocsékolunk. Ha egy éven át mindennap 400 ml vizet forralunk, és nem használjuk fel, az összfogyasztás 24,8 kWh lenne, ami átlagosan 950 Ft (költséget jelentene neked) egy évben.

3. A készenléti módban hagyott elektromos berendezések fogyasztása egy háztartás teljes fogyasztásának 8%-át teszi ki. A konnektorban hagyott, éppen nem használt mobiltelefon töltő is energiapazarló. Használj olyan termékeket, melyek készenléti módban kevesebb mint 1 Wattot fogyasztanak, vagy teljesen kapcsold ki őket.

4. A fűtő- és hűtőberendezéseken is sok pénzt tudunk megtakarítani. Csökkentsd 1–2 fokkal otthonod hőmérsékletét, és szerelj be a fűtőrendszerbe egy időzítőt, ami éjszakára csökkenti a fűtés intenzitását (és nappal szintén, ha senki sincs otthon). Ugyan a hőmérsékletkülönbség kicsi, mégis számlád 10%-át is megtakaríthatod ezáltal. Javaslat: télen tartsd a hőmérsékletet 21°C fokon, nyáron pedig 24°C-on. (Ha légkondícionálót használsz nyáron, a kinti és benti hőmérséklet között ne legyen több mint 6°C!)

5. Cseréld ki a hagyományos izzóidat energiatakarékos izzókra és LED-es (fénykibocsátó dióda) világításra, ezáltal 80-90% enegiát is megtakaríthatsz. A normál izzók által felhasznált energia 95%-a kárba vész.

6. Ha kimész egy helyiségből, kapcsold le a világítást. Csak azzal, hogy az üres szobát nem világítod ki, 15% energiát takaríthatsz meg. Ha éjszakára eloltod a villanyt, 1000 csészényi kávé vizének felforralásához elegendő energiát nyersz. Ne feledd, hogy egy használaton kívüli szobát légkondícionálni vagy túlfűteni sem szükséges.

7. Csak akkor indítsd be a mosógépet vagy a mosogatógépet, ha már megtelt, és kerüld a magas hőfokú mosóprogramokat. Az energiafelhasználás 85%-át a víz felmelegítése teszi ki.

8. A háztartási melegvíz hőfokát 60°C-ra állítsd be, hogy elkerüld az energiapazarlást.

 9. A hűtőszekrényedben mindig 3–5° C fok közötti hőmérsékletet tarts, és -18° C legyen a fagyasztóban. Az alacsonyabb hőmérséklet 6%-kal is megnövelheti az energiafelhasználást. Ne nyitogasd feleslegesen a hűtő/ fagyasztó ajtaját sem.

10. Ha lehetőség van rá, válts megújuló energiára: vásárolj nem szennyező, zöld áramot a szolgáltatódtól, vagy használj alternatív energiaforrásokat. Például szerelj fel napelemeket a háztetőre, így tiszta forrásból fedezheted energiaszükségletedet.

11. Válassz újratölthető elemeket – ezeket sokszor használhatod, ami kevesebb energiaveszteséget jelent.

12. Fürdés helyett zuhanyozz! Egy fürdés alkalmával 80–200 liter vizet használunk el, míg egy 3 perces zuhanyhoz átlagosan csak 30 liter víz szükséges. Még többet megtakaríthatsz, ha a szappanozás alatt elzárod a csapot, és levegőztetővel ellátott zuhanyfejet használsz.

13. Fogmosás közben zárd el a csapot, így 4,5 literrel kevesebb vizet használsz el. Szerelj fel a csap végére egy levegőztetőt is. Egyszerű, olcsó és hatékony (50%-os) víztakarékos megoldás. Ha kézi mosogatáskor nem folyatod folyamatosan a csapot, percenként 12 liter vizet takarítasz meg.

14. A növényeket napnyugta után öntözd meg, így elejét veszed a túlzott párologtatásból adódó vízveszteségnek. Ha teheted, használj esővizet.

15. Mialatt várod a zuhanyzáshoz a melegvizet, a hideg vizet se hagyd elfolyni – gyűjtsd össze. Öntözhetsz vele növényt, vagy felmosáshoz is használhatod...

16. Ne önts a WC-kagylóba vagy a mosogatóba se ételt, se szemetet, se olajat, mert ezek az anyagok rendkívül megnehezítik a víztisztítási folyamatokat.

17. Változtass utazási szokásaidon. Az üvegházhatásért felelős gázkibocsátás 14%-a a szállításból származik világszerte. Amikor csak teheted, utazz vonattal, hiszen a vasúttal való utazás sokkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a repülőé vagy az autóé. Ráadásul így nem kell szembesülnöd a parkolóhely keresés problémájával, sem a közlekedési dugókkal.

18. Autó helyett, ha teheted, vedd igénybe a tömegközlekedési eszközöket, vagy legalább oszd meg az autódat másokkal. Amikor csak lehetőséged van rá, gyalogolj, vagy ülj kerékpárra. A liftek sok energiát használnak, inkább válaszd a lépcsőt! Ha így teszel, segítesz lassítani a globális felmelegedést, és a kondíciód is javulni fog!

19. Ahelyett, hogy üzleti találkozókra utazol, használj telefon- vagy videokonferenciát. Bárhonnan elérhető, és kevesebb energiát használ fel!

20. Csökkentheted az üzemanyagfelhasználást, ha követed ezt a néhány egyszerű tippet és trükköt:
  1. Válts sebességet, mielőtt a motor eléri a 2500-as fordulatszámot (benzines autóknál) és 2000-es fordulatot (dízel autóknál). Minél nagyobb a fordulatszám, annál több a fogyasztás. (Egy 60 km/órával haladó jármű 3-as sebességben 25%-kal több üzemanyagot fogyaszt, mint 5-ösben).
  2. Vedd figyelembe az útviszonyokat, vezess egyenletesen, kerüld a hirtelen gyorsításokat és fékezéseket. Így üzemanyagot takarítasz meg és csökkented a balesetek valószínűségét.
  3. A legoptimálisabb sebesség nagyjából 110 km/h (55-65 mph). Az üzemanyagfogyasztás ekkor 10%-kal kisebb, mint 120 km/h-nál.
  4. A tetőcsomagtartók, biciklitartók és tetődobozok nagyban csökkentik az üzemanyaghatékonyságot, így használaton kívül szereld le azokat.
  5. Ha lehet, kerüld a rövid távolságokat. A hideg motor majdnem kétszer annyit fogyaszt, és a katalizátor is csak 8 km (5 mérföld) megtétele után hatékony.
  6. A túl puha gumik veszélyesek, és 3%-kal növelhetik az üzemanyagfelhasználást.
  7. Állítsd le a motort, ha előreláthatólag 1–2 percnél tovább kell várakoznod, így csökkentheted az üzemanyagfogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

21. Használd többször bevásárlószatyrokat, és válassz tartós, erős anyagból készült bevásárlótáskákat.

22. Vásárláskor részesítsd előnyben az utántöltő csomagolásokat. Sok folyadék állagú termék már utántölthető csomagolásban kapható. Nagyszerű hír mind a környezetnek, mind a pénztárcádnak, hiszen az utántöltők kevesebbe kerülnek.

23. Válassz olyan termékeket, amelyek kevésbé vannak becsomagolva. Rengeteg felesleges csomagolóanyag kerül a szemétbe szükségtelenül.

24. Gondold át alaposan, mielőtt kinyomtatsz valamit. Nyomtatás helyett mentsd el a dokumentumot, és továbbítsd elektronikus formában. Ha mégis sokszorosítanod kell, használd a dupla oldalas nyomtatási módot, amivel kevesebb papírt használsz, így kevesebb fát kell kivágni.

25. Mindig használd ki a lap mindkét oldalát, mielőtt a papírkosárba dobod.

Forrás: IKEA
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4368 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x