Miért nem alszik a baba?
Címlap / Otthon / Miért nem alszik a baba?

Miért nem alszik a baba?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Néha tanácstalanul állunk éjszaka kiságy felett, hiszen nemrég evett a baba, az előbb még aludt, most megint nyűgös: mi lehet a baj? Rengeteg oka lehet annak, hogy nem jól alszik a pici, ezek megoldására az esetek nagy részében van megoldás. Persze nincs két egyforma gyermek, így más-más módszerek működnek családonként, de érdemes néha kicsit "kísérleteznünk" a nyugodt éjszakák érdekében. 

Rend(szer) a lelke mindennek
Nagyon fontos a rendszer kialakítása. Kezdjünk minden este ugyanakkor, ugyanabban a sorrendben haladjunk a lefekvés előtti teendőkkel. Érdemes a fürdetéssel kezdeni, majd folytatni az esti szoptatással, etetéssel, a vacsorával, ami 1 éves korig lehet egy kis anyatej vagy tápszer is. Amikor már a pici elpilledt, betehetjük a kiságyba, hogy ott aludjon el. Ügyeljünk arra, hogy a baba lehetőleg este 8 órára már ágyba kerüljön, így könnyebben megszokja majd óvódás és iskolás korában a korai fekvést.

Álom, édes álom
  • A csecsemők átlagosan napi 16 órát alszanak
  • Hathónapos kortól átalusszák az éjszakát, napközben 2-3-szor szundítanak
  • Egy éves kor körül a gyerekek még egyszer vagy kétszer alszanak napközben.

Üres a pocak
A kisbaba életében és a nyugodt alvásban nagy szerepet játszik, hogy mennyire lakott jól. Az első hónapokban még nem tud nagy mennyiségeket elfogyasztani, ezért nem lakik jól egész éjszakára, így hamarabb lesz éhes, és akár többször is felébred. Amikor eléri a 3-5 hónapos kort, már nő az egyszerre elfogyasztott mennyiség, és szép lassan eléri azt a szintet, amivel egész éjszakára jóllakik a baba. A baba 6 hónapos koráig anyatejen vagy tápszeren kívül mást ne kapjon, azonban különleges esetekben - ha súlygyarapodása nem megfelelő és rendszeresen felébred éjszaka - az esti utolsó étkezésnek 4 hónapos kortól bevezethetőek a tejpépek. A tejpép tulajdonképpen nem más, mint a tápszer és rizspehely keveréke. A rizspehely tovább tartózkodik a baba pocakjában, ezért kellemesen laktató hatásával hosszabb, nyugodt alvást biztosít mind a baba, mind a szülők számára.Fáj a hasa

A legfontosabb nappali teendő az, hogy ügyelünk arra, hogy ne kapjon olyan táplálékot, ételt, amit nehezen emészt, vagy ami neki még nem ajánlott. Ha esetleg nehezen emészthető ételt adtunk neki vacsorára, az hasi görcsöket, esetleg puffadást okozhat, ami miatt nem tud a baba elaludni, vagy akár többször felébred az éjszaka folyamán. Ezért készítsünk a pici számára könnyen emészthető, és egyben laktató ételt vacsorára. Ügyeljünk arra, hogy a hozzátáplálást, csak 6 hónapos kor körül kezdjük el, és akkor is csak fokozatosan vezessük be az új ízeket! Egy éves korig ne adjunk a kicsinek tehéntejet, ha már nincs az anyatej, pótoljuk azt tápszerrel, hiszen a babának ebben az időszakban még 5-8dl tejalapú táplálékra van szüksége!

Fogas kérdés
A fogacskák első jelei az erős nyálzás, és a napközbeni nyugtalan alvás és az ételek visszautasítása. Ilyenkor természetes, hogy az eddig jól evő gyerek most kicsit nehezebben fogadja el az ételeket, előfordulhat az is, hogy a már pépeset evő baba ismét csak az anyatejet vagy a tápszert fogyasztja szívesen.

Mire érdemes odafigyelni a nyugodt éjszakák érdekében?
  • Alakítsunk ki egy ritmust!
  • Adjunk megfelelő táplálékot a babának lefekvés előtt!
  • Teremtsünk nyugodt hangulatot a baba számára alvás előtt!
  • Biztosítsunk nyugodt alvóhelyet és a zavartalan alvást a babának és a szülőknek is!

Nappal a baba könnyebben elfoglalja magát, mert mindent, ami a keze ügyébe kerül, és a szájába tud tenni, azt rágcsálhatja. Sajnos az éjszakai ébredés ebben a periódusban gyakrabban előfordul. Ilyenkor több lehetőség közül választhatunk, hogy mivel nyugtatjuk meg a babát, a lényeg, hogy próbáljuk meg csillapítani a fájdalmát legalább éjszakára, így a baba is és az anya is pihentebb lesz másnap. A fogzás kellemetlenségeit csökkenthetjük különböző készítményekkel, léteznek kúpok, kenőcsök, melyeket a problémás időszakban kérhetünk gyermekorvosunktól. Csak szervezés kérdése

Ahhoz, hogy mindenki tovább tudjon aludni, érdemes kicsit kitolni a lefekvés előtti szoptatást vagy vacsorát. Csak akkor keljünk fel hajnalban a babához, ha felébred teljesen. Ha nem, akkor simogatással, vigyázva arra, hogy ne zökkentsük ki az alvásból, altassuk őt vissza. Próbáljuk követni az életritmusának alakulását és így pár hónap alatt elérhető, hogy csak hajnali 4-5 körül ébredjen fel. Így szép lassan növekednek az egybefüggő alvási periódusok.

Együtt vagy külön?
Közvetlenül születés után, kb. 3-4 hónapos korig érdemes egy szobában aludni a babával. Az egy ágyban alvással kapcsolatos döntés mindig a szülő saját felelőssége, figyelembe véve alvási szokásaikat, de ezt a gyermekorvosok nem ajánlják. Az egy szobában alvás viszont nem csupán a babának, hanem a szülőknek is megnyugtató a kezdeti időkben, főként, hogy ebben az időszakban még rendszeres az éjszakai szoptatás vagy cumiztatás. A szülőknek is sokkal könnyebb esténként felkelni a babához. Később már áttehetjük a babát a saját szobájába, hogy tanuljon meg egyedül aludni, és ha felébred, visszaaludni. Természetesen mivel minden gyerek más és más, ezért nem biztos, hogy ez mindig és mindenhol könnyedén fog zajlani. Jó tanács: kezdjük el jó időben átszoktatni a babát a saját szobájába, mert minél tovább halogatjuk, annál nehezebb lesz!

Cumisüveg és Tudomány
www.gyermekorvostarsasag.hu

Képek:
piqs.de: aka - Eric2
piqs.de: ronny - Unser Sonnenschein
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8455 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x