Elképesztő! 9,7 millió emberre 2 millió kutya jut Magyarországon...
Címlap / Otthon / Elképesztő! 9,7 millió emberre 2 millió kutya jut Magyarországon

Elképesztő! 9,7 millió emberre 2 millió kutya jut Magyarországon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

Ma Magyarországon több tízezer árva állat, leginkább kutya és macska él gazdátlanul az utcákon. Közülük sokan a gyepmesteri telepeken végzik - ahol évente tízezres nagyságrendben történnek végleges elaltatások -, a szerencsésebbek menhelyekre kerülnek. Kóborkutya-probléma - ami még megoldásra vár hazánkban... 

A hazai, engedéllyel rendelkező menhelyek férőhelye mindösszesen 6-7000, de természetesen nem is az a cél, hogy a férőhelyek számát növeljük, hanem az, hogy a kóbor állatok számát csökkentsük.

Hogyan érhetjük ezt el? - teszi fel a kérdést Dr. Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Egyesületének elnöke. Szerinte több úton kell elindulni. Elengedhetetlen a társadalmi szemléletformálás, a felelős állattartási kultúra népszerűsítése, amit már kisgyermekkorban el kell kezdeni, továbbá el kellene oszlatni az örökbefogadás körüli sztereotípiákat is. Példaként említi azt a nyugati tendenciát, hogy ott kifejezetten keresik azokat a handycap-es kutyákat, amelyeket nálunk már senki nem fogadna örökbe. Nagyon fontos továbbá a gazdák felvilágosítása az ivartalanítással kapcsolatban, amely körül még mindig sok tévhit kering.Dr. Király Péter állatorvos
elmondta, hogy számos lehetősége van a menhelyeknek, hogy hatékonyabb legyen az örökbeadásuk. Egyrészt a gazdára váró állatokat kell megfelelően felkészíteni, másrészt pedig a leendő gazdákat kell megtalálni. Az Állatsziget megálmodója hisz abban, hogy a menhelyi állatok alapvető állategészségügyi-, állatjólléti-, fegyelmezési-, és kényelmi feltételeinek biztosításával “kívánatosabbá” tehetők a gazdijelöltek számára. 

Nemes Imre a Mentsvár az Állatokért Alapítvány munkatársa pozitív példaként említi alapítványuk eredményeit. 2009-ben több mint ezer állatot adtak örökbe, ami a menhelyre bekerült állatok 70 %-át jelenti (az országos átlag 50% körüli). Igaz, rendszeresen ivartalanítási akciókat hirdetnek, az országban egyedülálló állatvédelmi őrszolgálatot hoztak létre, gazditalálkozókat szerveznek, és oktató programjukkal járják az iskolákat.

A magyarországi kutyapopuláció körülbelül 2 millióra tehető. A kutyák közel ötöde él gazdátlanul, amiről elsősorban a felelőtlen szaporítók tehetnek, bár hozzá kell tenni, hogy amíg igény van az ilyen típusú tevékenységre, addig nehéz lesz visszaszorítani ezt az „iparágat”. A menhelyek többsége szerény körülmények között működik, állami támogatás híján, csak a jóérzésű emberek segítségével tudják egyáltalán fenntartani magukat. Ha belegondolunk, hogy 1 kóbor eb elhelyezésének, ivartalanításának, állatorvosi ellátásának és etetésének költsége 1 év alatt elérheti a 100 000Ft-ot, akkor érzékelhetjük a probléma gazdasági vonatkozását is.A kialakult helyzet hátterében elsősorban az emberi felelőtlenség áll. Amíg a társadalom szemléletváltozása nem történik meg teljes mértékben, a törvényi szabályozás önmagában nem lesz elegendő, az állatokkal való bánásmód alapvető keretrendszerének meghatározásához azonban mindenképpen szükséges
– vallja Dr. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, közelmúltban megjelent Korm. rendelet a kutyatartás vonatkozásában többek között olyan területeket szabályoz, mint az egyedi jelölés, a tartás alapvető feltételrendszere vagy a közterületen való kutyasétáltatás.

Mayer Zsolt a Mars Magyarország vállalati kapcsolatok igazgatója szerint, ha minden vállalat a működési területéhez legközelebb álló társadalmi problémát meglátná, és az abban érintetteket összehozná, nagy lépést tenne az adott téma megoldásának irányába.

Képek:
piqs.de: cocoli - wuff
piqs.de: renelutz - Berner Sennenhund
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3615 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x