Passzívház: spórolj a minőséggel!
Címlap / Otthon / Passzívház: spórolj a minőséggel!

Passzívház: spórolj a minőséggel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

A passzívház tanusítvány a tervezés minőségbiztosításának eljárása. Magában foglalja a teljes szaktanácsadást a tervezés folyamán. Segítséget nyújt az anyagok és építőelemek kiválasztásában, hogy azok ne csak a passzívház-standard követelményeinek feleljenek meg, hanem költséghatékonyak is legyenek. 

Minőség, írásba adva
A Passivhaus Institut (PHI), vagy egy másik általa elismert minősítő cég által kiadott passzívház tanusítvány kiegészítő tervezési biztonságot nyújt. A minősítő cégek sok éves tapasztalata a tervezők és a beruházók javát szolgálja. A "Minőségellenőrzött passzívház Dr. Wolfgang Feist" minősítési eljárás során megvizsgálják és dokumentálják az épület energetikai tulajdonságait, ami írásos bizonyítékot nyújt arról, hogy az minden tekintetben megfelel a passzívház-standard meghatározott követelményeinek.

Ez a tervezés minőségbiztosításának eljárása. Magában foglalja a teljes szaktanácsadást a tervezés folyamán. Segítséget nyújt az anyagok és építőelemek kiválasztásában, hogy azok ne csak a passzívház-standard követelményeinek feleljenek meg, hanem költséghatékonyak is legyenek.

A második magyar minősített passzívház Győr mellett, Tényőn, tervezte es fotózta: Boros Károly tulajdonos

Precíz eljárások
A kivitelezés minőségéért a tervező vagy az építésvezető felel és digitális fotókon keresztül dokumentálja az építkezés főbb fázisait. A légtömörség vizsgálat keretén belül kell igazolni az épület passzívház-standard szerint előírt kiválló légtömörségét, mely a kivitelezés gonosságának egy fontos bizonyítéka. A szellőzés és a gépészeti rendszer beállítási jegyzőkönyve pedig azt igazolja, hogy a rendszert a terveknek és a számításoknak megfelelő módon vették üzembe.

Mindezen lépések azért ajánlatosak, mert a hibás tervezés, vagy az építkezéseken sajnos gyakori gondatlanságok a termikus és a légtömör burokban, vagy a gépészeti rendszerben könnyen ahhoz vezethetnek, hogy az épület nem úgy fog működni, ahogy azt az építtető elképzelte, vagy ahogy működnie kellene. Magasabb fogyasztás, huzat, rossz, vagy túl száraz levegő, párásodás, penész, rossz befűthetőség, nyári túlhevülés, vagy gyakran indokolatlanul magas építési költségek csak ízelítők mindazokból a lehetséges kellemetlenségekből, ami a hozzá nem értő tervezésből és kivitelezésből eredhetnek. A „bevált“ gyakorlat, miszerint az építési engedéllyel a kézben, nem erre a célra alkotott  tervvel a helyszínen próbálják rögtönözve egy kis szigeteléssel ellátni az épületet – nos ez az út feltétlen zsákutcába vezet. Az eredmény távolról sem az lesz, amit a beruházó elvár. Ezért itt is érvényes az, hogy a jó tanács, a gondos, hozzáértő tervezés soha nem drága. A rossz viszont megfizethetetlen.

A minőség LEHET olcsó! És meg is térül…
Az irodánk által épített több mint 30 passzívház alapján kijelenthetjük, hogy ez a különösen innovatív építési mód egyáltalán nem feltétlen jár együtt magas építési költséggel. Ellenkezőleg: az egyes elemek optimális kombinációjával kedvező és megfizethető építési költséget lehet elérni. Gyakran a legegyszerűbb megoldások a legjobbak és a legkedvezőbbek.

Lakóépületek százai (Családi- és ikerházak, sorházak, többlakásos társasházak) valamint irodaházak, iskolák és óvodák rendelkeznek ma már minőségbiztosítással és "Minőségellenőrzött passzívház Dr. Feist" minősítéssel. A siker nem maradt el, mivel azokban a jó közérzet és az elhanyagolhatóan alacsony energiaköltségek pozitív visszajelzéseket eredményeztek. Ezeknek a épületeknek dokumentációi megtalálhatók a Passivhaus Dienstleistung GmbH adatbankjában. A minősítéssel rendelkező passzívházaknál a cím mellett a Passivhaus Institut sárga logója van feltüntetve: www.passivhausprojekte.de

A passzívházak építéséhez három alapvető feltételnek kell az épületnek eleget tenni:
Fűtési hőenergiaigény:  max. 15 kWh/(m²év)
Légcsere a légtömörsévizsgálaton: max. 0,6 h-1
Primerenergiaigény: max. 120 kWh/(m²év) (háztartási árammal együtt)

A feltételek teljesülését a 2007-es Passzívház Tervezési csomaggal (PHPP 2007) kell igazolni és a minősítő irodához a tervdokumentációval együtt benyújtani. A programm magyar nyelven ezen a honlapon keresztül vásárolható meg: http://www.passzivhaz.info.hu/

További részletek >>
Sariri-Baffia Enikő, Energie Planer Team
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5041 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x