Jogod van megszólalni! Nevelés a színházban
Címlap / Otthon / Jogod van megszólalni! Nevelés a színházban

Jogod van megszólalni! Nevelés a színházban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-11-27

Társadalmi felelősség, tudatos életvezetés, önálló gondolkodás? Egy frissen elkészült szociológiai tanulmány szerint a színházi nevelés pozitívan hat a gyerekek demokratikus attitűdjeire. A foglalkozásokon részt vettek számára az egyik legmélyebb élmény, hogy egyenrangú félként bánnak velük, hogy komolyan veszik és értékesnek tartják a véleményüket. 

 

Rendezvénynaptár
A színházi nevelés módszerének hatásait és eszközeit mutatja be a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkáján  keresztül az a kiállítás, amely május 10. és 13. között, naponta 10-18 óráig tekinthető meg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának aulájában.

Egy frissen elkészült szociológiai tanulmány szerint a színházi nevelés pozitívan hat a gyerekek demokratikus attitűdjeire. A foglalkozásokon részt vettek számára az egyik legmélyebb élmény, hogy egyenrangú félként bánnak velük, hogy komolyan veszik és értékesnek tartják a véleményüket. A gyermekek jelentős része ugyanis nem kapja meg ezt a figyelmet az iskolában és az élet számos területén. 

A Kerekasztal Színház a demokratikus társadalmi működést és az embert mint felelős közösségi lényt vizsgálja a kis- és középiskolás fiatalok segítségével 2009-10-es évadában a „Színházi neveléssel az aktív demokráciáért” projekt keretében. Ennek záróeseményeként kerül sor május 10-13. között a kiállítás megrendezésére, ahol a látogatók a társulat munkájának bemutatásán – filmösszeállítások, fotók – keresztül közelebbről is megismerkedhetnek a színházi nevelés műfajával. A „Színházi neveléssel az aktív demokráciáért” projekt részeként elkészült egy szociológiai tanulmány is, amely azt vizsgálja, milyen hatással vannak a színházi nevelési foglalkozások a gyermekekre. 

A legtöbb gyerek számára a legerősebb élmény, hogy a társulat tagjai partnerként tekintenek rájuk, éreztetik velük, hogy fontos a véleményük. A gyerekek jelentős része ugyanis nem kapja meg ezt a figyelmet az iskolában és az élet számos területén. Sok múlik a pedagógus hozzáállásán is. Amennyiben a tanár továbbgondolja, feleleveníti a foglalkozáson elkezdett munkát, a gyerekekben sokkal mélyebb nyomot hagynak a látottak. 

A tanulmány megállapítja, hogy a Kerekasztal Színház foglalkozásai segítenek abban, hogy a fiatalok nyitottabbá és türelmesebbé váljanak, illetve, hogy el tudják fogadni azokat is, akik tőlük eltérően gondolkoznak és viselkednek. „Akkor fog majd eszembe jutni, amikor a gyerekemet próbálom megnevelni normálisan, mert nem szeretném, hogy késsel agyondöfje ugye a tanárt.” – mondja az egyik gyerek az iskolai agresszióval foglalkozó Tizenegy trikó című előadása kapcsán. A színházi nevelésről (TIE – Theatre in Education)

A TIE a drámapedagógiai tevékenység azon ága, melyben nagyobb teret kap a színházi formanyelv alkalmazása, ami minden esetben eszköz egy-egy téma megértéséhez. A színház eszközfunkciója nem jelenti a művészi minőség iránti igény feladását. A színházi nevelés módszerének lényege, hogy a nézőket aktívan bevonja a színházi előadás felvetette problémába. A gyerekek, fiatalok nemcsak megfigyelői, hanem esetenként írói és szereplői is a színpadon megjelenített történetnek. Az előadások fókuszában mindig valamilyen társadalmi, erkölcsi probléma áll, amelyet a gyerekekkel közösen, a közönség aktív közreműködésével vizsgálnak meg. Az első TIE-társulat 1965-ben kezdte meg működését Nagy-Britanniában. 2000 körül már a világ több mint húsz országában működtek ilyen társulatok. A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Közép-Európa első hivatásos TIE társulata, 1992-ben kezdte meg munkáját. Azóta több követőre talált Magyarországon.

Képek:
piqs.de: Marcel Souché - Kinderchor
piqs.de: Marcel Souché - Sänger


Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3883 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
 
x