Mit főzzünk a babának? Bébiétel helyett
Címlap / Otthon / Mit főzzünk a babának? Bébiétel helyett

Mit főzzünk a babának? Bébiétel helyett

Forrás: Tve.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Milyen eszközökre van szükség, ha a csomagolt bébiételek helyett inkább az otthon főzést választjuk? 

Mi és kisbabánk is jobban jár, ha magunk készítjük el neki az ebédet, mintha kész bébiételeket vásárolunk. A gyermek finomabb menühöz jut, mi pedig olcsóbban jövünk ki.

Ráadásul saját főztünkkel hozzászoktathatjuk a gyereket a család íz- és fűszerezési világához, így később zökkenőmentesebb lehet a darabos ételekre való áttérés, mint azoknál a babáknál, akik a bébiételek semleges ízéhez szoknak hozzá.

A szoptatásnak, sok más mellett, például az az egyik nagy haszna, hogy a csecsemő megszokja, az anyatej - ellentétben a tápszerrel - mindig más ízű, attól függően, hogy aznap mit evett az anyuka. Vagyis megtanulja, hogy az étel íze gyakran változik.


Bébiétel készítéséhez szükségünk lesz egy-két eszközre, de az is lehet, hogy mindez már megvan a konyhánkban, így nem is kell beszereznünk semmit.

1. Mivel a hozzátáplálást általában almával szokták kezdeni, nem árt beszerezni egy üveg almareszelőt. Az almát fémreszelőn ugyanis nem jó reszelni, és ez az eszköz még sokáig segítségünkre lehet. Később, ha gyermekünk válogatós, és nem szívesen eszik gyümölcsöt, jobban elfogadja az almát és a körtét reszelve.

2. Eleinte a gyermeknek minden ételt pépesíteni kell, ezért jól jön egy botmixer, ez jelentősen megkönnyíti majd a munkánkat. Tárolása, tisztítása is egyszerűbb, mint a turmixgépé.

3. Ha nincs botmixer, krumplinyomóval törhetjük meg a puhára főtt zöldséget.

4. A babakonyhához elengedhetetlenek még a jól záródó műanyag edények, amelyekben le tudjuk fagyasztani az ételt. Eleinte ugyanis a gyerek olyan kis mennyiséget eszik, hogy nem éri meg minden nap pepecselni neki.

Más kapcsolódó témák >>

Műanyagdoboz vásárláskor lehetőleg kerüljük a biszfenol-A (BPA) tartalmú termékeket. A számos műanyag termékben megtalálható vegyület hatása ugyanis nagyon hasonlít a nemi hormonokéhoz, és a szervezetbe kerülve összezavarja a hormonális folyamatokat.

Alacsony testsúlyuk miatt a kicsiknek arányosan nagyobb dózis jut a szervezetébe, főleg hogy az etetésre használt cumisüvegek nagy része is BpA-tartalmú műanyagból készül. A polikarbonát (PC, a háromszög szimbólumban 7-es jelölés) anyagú termékek helyett célszerű a biztosan BpA-mentes terméket, vagy polipropilén anyagú (PP, a háromszög szimbólumban 5-ös jelölés) dobozt választani.

A főzésre érdemes rászánni egy napot, amikor egész hétre vagy akár két hétre előre elkészítjük az ennivalót. A főtt ételt aztán mérjük ki műanyag edénykékbe, és fagyasszuk le. Edényeket vehetünk bababoltban vagy a drogériák bébi részlegén is, de sokkal olcsóbban megússzuk, ha gyógyszertárban szerzünk be kis tégelyeket. Krumplis ételeket ne fagyasszunk, mert meglehetősen gusztustalan lesz az állaga olvadás után.



5. Nyolc hónapos kortól a gyerek már húst is ehet.
Eleinte azonban csak igen kis mennyiséget fogyaszt, ezért ezt is érdemes fagyasztani. A megfőzött, pürésített csirkemellet adagoljuk jégkockatartóba, és étkezés előtt csak pattintsunk ki egy vagy két fagyasztott húskockát.

6. Praktikus eszköz lehet a gyümölcscentrifuga is. Hiszen ha van otthon ilyen szerkezet, bármikor tudunk a babának friss, vitamindús gyümölcslevet készíteni, amit szívesen megiszik, és nem kell bébiitalokra, gyümölcslevekre költenünk. Utóbbiak többsége egyébként nem is egészséges, hiszen hozzáadott cukrot tartalmazhat.

A gyümölcscentrifuga azonban komolyabb beruházás, egy jó gépért több tízezer forintot is elkérnek. Hátránya még, hogy nagyon sok helyet foglal, nehéz tárolni és tisztítani. Használata csak sok gyümölcslé készítésekor éri meg, pár almáért fölösleges összeszerelni. Ezeket tehát mindenkép gondoljuk át, mielőtt megvásárolunk egy méregdrága berendezést.

Ha szerencsénk van, és gyerekünk jól fogadja az új ételeket, tíz hónapos korára már komplett menüket főzhetünk neki. Sőt, egy idő után nem is kell külön főzni, csak vegyünk ki egy keveset a saját ételünkből és turmixoljuk össze. Egyéves korától pedig eheti ugyanazt, amit a család.

Kalas Györgyi
Tudatos Vásárlók Egyesülete >>

Kép: piqs.de: GaBaur - Sind so kleine Hände ...
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6497 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x