Élet egy ökofaluban - Vállalod?
Címlap / Otthon / Élet egy ökofaluban - Vállalod?

Élet egy ökofaluban - Vállalod?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Bevásárlás? Némi helyben termelés mellett közösen, csoportosan, ritkán és nagyot elvet követve történik, amikor is az ember betartalékol. A többit felejtsd el. Itt az anyatermészet lesz a legjobb barátod. 

Gyűrűfű települése mintegy 20 éve alakult. Akkor még helyén egy kicsike, hagyományos, erdei falu állt. Nem lakták, elnéptelenedett – de az itt élők ma is emlékeznek elődeikre, hiszen úgymond, tőlük örökölték az áramot… és az alapokat. A legfontosabb szomszéd, az örök társ azonban az erdő.

Gyűrűfű védett természeti övezetben fekvő település. Az alapítók már 1991-ben „kinézték” a területet, azonban csak ’99-ben költöztek ide. Nem volt könnyű - mesélik. A természeti értékek megőrzése végett a Mecsek lankáin csak komposzt toalettet használhattak, és az építkezésnél – a szállítás nehézségeit is figyelembe véve - a helyi alapanyagokat mindenképpen előnyben kell részesíteni. Egyszerűbben: Abból lehet építkezni, ami itt van. A többi szinte tabu.

Az alapítók persze, lelkes emberek révén mindent megtettek ezért, az épületek egyetlen egy kivételével mind vályogból épültek, méghozzá igen jó minőségű házak készültek. Ma kb. 30 lelket számlál a falu és a gyarapodás igen lassú. A cél azonban a tartósan fenntartható közösség. Miért növekszik lassan a település?

Miért? Mert abszolút a világ végén található ez a falu, igen.
Ha meg akarjuk látogatni a helyi lakosokat, érdemes magas építésű autóval próbálkozni, s lélektanilag is helyén kell legyen az ember, két függőhíd és néhány közel eső szakadék teszi próbára a gyűrűfű felé vágyakozó kalandorokat.
Gyűrűfű maga eszményi.
Teljesen a természetbe simuló otthonaival kicsit úgy érezheti magát az ember, hogy tündérhonban jár. A településen egy vendégház és egy erdei iskola is található.Hagyományőrzésről a jurta műhely gondoskodik
, a természetet kedvelők kíváncsiságát egy erdei tanösvény elégíti ki. Feladatlapokkal indulhatunk rajta útnak. Kicsinek, nagynak, családnak, csoportoknak egyaránt érdekes tudáspróba.

A településen iskola és egészségügyi ellátás nincs, van azonban falubusz, ami minden reggel elviszi a gyerekeket, és délután visszahozza őket az oktatási intézményekből. Tökéletes együttműködés.
Sok személynek magának is van autója, de van aki anélkül is megáll itt a lábán – bár ez komoly lemondásnak tűnhet – valahogy megszakad a kapcsolat a külvilággal, az idő a versenyszerű rohanás helyett valós medrébe tér.

Bevásárlás?
Némi helyben termelés mellett közösen, csoportosan, ritkán és nagyot elvet követve történik, amikor is az ember betartalékol. Ha pedig valami gond lenne Szentlőrinc 15, Pécs 35 perc, nem is vészes mondják a lakók. A legtöbben a falun kívül dolgoznak és intézik ügyeiket.

Kiváló szeparáció az államtól a jövés-menéstől és a multikulturális agybajtól. Volt benne ilyen szándék is, szeparálódni függetlenedni? - kérdezem Fridrich Ágnest, a turistaház tulajdonosát:
- Természetesen – válaszolja hetykén – ma már ki nem akar?
S azon morfondírozok mennyire igaza van. A kiszolgáltatottság sokszor nem észrevehető, pedig a legtöbb városban élő személy hetek alatt éhen halna a természetben. Fogalmunk sincs kiszolgáltatottságunk mértékéről.
- És hogy lehet kibírni, kinn az erdőben? Nem fárasztó ez az életmód?
- Én maratoni távfutó vagyok, nekem nem –
mosolyog. Őszinte válasza szinte meg sem lep.
- És igen, ha valaki strapabíró és van immunrendszere, akkor igazán e vidékre termett.


Gyűrűfű nem csak kirándulóhely, nem csak gyerekeknek és iskolai táborozások alkalmával kiváló, hanem lakhatunk is itt. Ha valaki a közösségtől bérel egy telket, és épít rá egy házat, akkor a közösség tagja lehet. Persze a szigorú szabályok az új tagokra is vonatkoznak. Saját szennyvízelvezető kötelező, a nehéz vegyszerek, pl. hipó, klóros takarítószerek, növényvédőszerek használata pedig nem megengedett.

A helyiek azt mondják, ez egy kiváló szűrő is, ha valaki itt képes felépíteni egy otthont, akkor az már bírni fogja a terepet. Hogy illeszkedjünk be?

- A jószomszédi viszony a legfontosabb – mondja Kilián Imre (az egyik) alapító. – Ha kinézett egy telket, először egy üveg borral látogassa meg a szomszédait. A kapcsolatok itt nagyon fontosak, egymásra számíthatunk csak ha baj van.

Vélhetőleg kiváló közösséget nevel egy ilyen zárt és eszményien szép hely. A természet elvarázsol, ugyanakkor kihívások elé is állít, így hamar be kell látni: egyedül nem megy. Ez nem egy városi panel, ahol munka után bevágom magam mögött az ajtót és nem érdekel ki csövezik a lépcsőházamban, összetartó csapatról van szó, ha gond van, az együttműködés példás kell legyen. Bár a táj eszményi, de itt nincs főpróba vagy gyakorlat.

Persze felmerül a kérdés: Mi lesz a gyerekekkel?

Ha a faluban élő tini este elmenne moziba, de nem tud hazajutni, csak ha szülei érte mennek, és ha borzalmasak az útviszonyok, sár van és köd, akkor ez nehezen kivitelezhető. Jó ennyire elszeparálni magunkat?

A válasz persze hamar megszülethet fejünkben: a gyerkőcre könnyebb így vigyázni. Egész évben jó levegőn van, és nem csak abban az egy hétben, amikor nyaralni visszük. A természettel nő fel, és természetes képesség számára érteni az erdő jeleit, és túlélni a természetben. Ha így nézzük, a gyermek bár talán nem megszokott közegben nő fel, de ezerszer életrevalóbb, egészségesebb lehet és bármilyen helyzetben megáll majd a lábán.


Ágnes gyermekével is váltottam pár szót. A vidámság és öröm telefonon keresztül is sugárzott belőle – nem éreztem, hogy mozira vagy egy másik életre vágyna. Még csak gimnazista, de könnyedén elmagyarázza milyen autóval induljak útnak, ha meglátogatnám őket, s arról is biztosít, az erdei ösvényen, bár elsőre tán rémisztő, nem eshet bajom.

Azon morfondírozok én is egy ökofaluba költöznék. Érdekel a közösség. De talán túl óvatos vagyok. Az emelkedő gázárak mellett, a környezet pusztulását látva és az időjárás eszeveszett alakulását figyelembe véve azon kapom magam, szívesen érnék el egyfajta autonómiát.

Milyenek a hétköznapok, miből lehet itt megélni?

-    Több informatikus van.
-    Nocsak az internet hatalma végtelen... A távmunka előnyei.
-    De van, aki gazdálkodik, állatokat tart.


Valahogy olyan természetesnek tűnik. Természettel összhangban, egy ökoház, aminek energiavesztesége minimális, a világból kapott energiahordozók 99% ún. megújuló energia. Felépítése olcsó, alapanyaga természetes, nem allergén és nem károsítja a környezetet. A természetbe illeszkedik a település egésze. Az állatok nemhogy elkerülik, kedvelik e helyeket. Madárfajok, hüllők, rágcsálók népesítik a vidéket –a biodiverzitás fogalma itt létezik.

-    Télen nincs hideg? - kérdezem aggódva.
-    30 cm-es vályog, nagyon kellemes –
nyugtat Imre.
-    Tehát vállalható. Tervezik fejleszteni a közösséget, a települést?
-    Lassan fejlődünk, de így jó, a megfelelő minőségi bővüléshez idő kell –
így nem veszhet el a lényeg.
-    Mi a közös Önökben?
-    A természetszeretetet, a környezet tisztelete.
-    Vallásosan?
-    A természetvallások jelen vannak, igen.
-    Azért nehéz lehet megszokni egy ökológiai településen való életvitelt, én a fővárosból való vagyok.
-    Én is városi voltam, de nem jelent problémát. Érdemes belevágni. Össze kell szedni a bátorságot.


Gyűrűfű szép, idilli, és az életmód nem természetesen, hanem csak és kizárólag a természettel összhangban alakítható. A kényszer itt a védelmed, a kenyered. A napi testmozgás garantált, a kényelmes élet szinte bizonyos, az egészség kialakítása így már pusztán ujjgyakorlat.

Akinek sok a természetbarát lét, az öko-otthonban való élet, annak is érdemes ellátogatni a településre, megismerni hazánk hagyományait, megismerkedni a természetes építkezési módokkal, s esetleg megtanulni környezetbarát otthont ácsolni, ami bőven egy normál ház ára alatt értendő. Ökofaluban kis energia befektetéssel és sok szándékkal akkor is lehet otthonod, ha a pénztárcád egyébként nem engedné meg.

Interjú: Fodor Kata

Képek:
piqs.de: hecht1969 - Waldweg(überarbeitet)
piqs.de: Nicola - Waldspaziergang
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5291 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x