Villámcsapás: Mi mindent tehet tönkre a lakásban?
Címlap / Otthon / Villámcsapás: Mi mindent tehet tönkre a lakásban?

Villámcsapás: Mi mindent tehet tönkre a lakásban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

El tudod képzelni, hogy egy kósza villámcsapás milyen mértékű károkat tud okozni elektromos berendezéseidben? Egyszerre minden odaveszhet, ami épp be van dugva a konnektorba. 

Gondolj csak bele, hogy ez mekkora „csapást” jelenthet az életedben: az, hogy tönkremegy a hűtő, benne rengeteg finomsággal és akár hónapokra elég mélyhűtött alapanyaggal, még a legkevesebbnek hangzik amellett, hogy a számítógéped is örökre leéghet. Márpedig manapság szinte mindannyiunk élete PC-re vagy laptopra költözött. És akkor a házimozirendszert, a tévét vagy a hifit nem is említettük – ha ezekkel végez a túlfeszültség, a pasid haja is égnek áll majd.

Mindannyiunk számára rendkívül fontos a biztonság, amiért általában mi, nők tesszük a legtöbbet. Védjük gyermekeinket az éles sarkoktól, vigyázunk, hogy ne maradjon égve a villanytűzhely, ne hagyjunk elöl éles tárgyakat, gyógyszereket, pörölünk párunkkal, hogy csatolja be a kocsiban a biztonsági övét… azt hisszük, mindenre gondolunk, ám a tapasztalatok másképp mutatják. Mivel nincs a köztudatban, hogy egy villámcsapás vagy akár egy áramingadozás mekkora károkat okozhat nekünk, eszünkbe sem jut, hogy védekezzünk ezek ellen. Pedig a KSH adatai szerint a kb. 3,8 millió magyar háztartásban 23 millió olyan elektronikus berendezés van, amelynek a megfelelő védelméről gondoskodni kell, ez pedig igen nagy szám. Arról nem is beszélve, hogy egy túlfeszültségvédelmi berendezés ára már eltörpül egy TV, mosógép vagy számítógépé mellett, amelyek értéke háztartásonként több százezer forintot is kitehet.

Bár az APC felmérése szerint a háztartások egyhatodának volt már villámláshoz kapcsolódó áramellátási problémája, az emberek 60 százaléka mégsem tudja, hogy milyen villám- és túlfeszültségvédelmi megoldások léteznek. Annál inkább időszerű ez a probléma, mert nyáron – különösen egy ilyen zivataros nyáron, mint az idei – csap le a legtöbb villám.



"A klimatológusaink szerint évente átlagosan 25-30 zivataros nap van Magyarországon, de a villámlás megfigyelő hálózatunk mérései szerint az elmúlt években ennél jóval gyakrabban fordultak elő zivatarok. A téma aktualitását különösen növeli, hogy az elmúlt 3 hónap a tavaszi április, május és a szélsőséges viharokkal június már most túltesz a szakkönyvekben szereplő átlagértékeken. Csak június első felében már kétszer annyi villámlást detektáltunk, mint például a tavalyi év legviharosabb hónapjában. Ez pontosan 75715 földbe csapó villámlást jelentett a több mint 1 millió detektált villámlásból míg tavaly júniusban ez a szám 34 539 volt. Általánosságban elmondható, hogy a zivatarok közel 85-90 százaléka a nyári félévre esik, az év legzivatarosabb hónapja a június. 2009-ben a mintegy száztízezer földbe csapó villámlásból 34539 júniusban”
– nyilatkozta Dombai Ferenc, az OMSZ munkatársa. „Magyarországon 1998 óta működik villámfigyelő rendszer. A SAFIR a Kárpát-medence jelentős részét lefedve, mintegy 200.000 négyzetkilométernyi területet tart állandó megfigyelés alatt. A SAFIR rendszerrel közel 2 km-es pontossággal lehet megadni a felhőkből a földre lecsapott villámok helyét” – tette hozzá Dombai Ferenc.

Kevesen tudják, hogy a villámcsapás okozta károk ellen a villámhárító nem véd. A villámhárító (elsődleges villámvédelem) feladata, hogy felkínáljon a villámnak egy biztonságos becsapási pontot, és a becsapó villám áramát a földbe vezesse anélkül, hogy az épületben bármilyen rombolás vagy tűz keletkezne. Ám feladata ebben ki is merül, az elektromos berendezéseink – sőt, a telefonhálózat is – pedig még akkor is károsodhatnak a becsapó villámtól, ha az az épületben egyáltalán nem is tett semmiféle kárt. A villamoshálózaton fellépő túlfeszültség tönkreteheti az érzékeny berendezéseket, esetenként zárlatokat vagy akár tüzet is okozhat.
„A villámcsapás számtalan problémát okozhat az elektronikus berendezésekben: az otthoni és irodai szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai eszközök folyamatos veszélynek vannak kitéve” – mondta el Szarka Attila, az APC by Schneider Electric vezető rendszermérnöke. „Léteznek viszont túlfeszültségvédelmi eszközök, amelyek védelmet nyújtanak az otthoni, irodai és vállalati felhasználóknak. Fontos, hogy egy ilyen túlfeszültségvédelmi berendezés ára eltörpül például egy házimozi-rendszer, televíziókészülék, hűtő vagy mosógép ára mellett” – tette hozzá Szarka Attila.


Hogyan válaszd ki a jó túlfeszültség-védőt vagy UPS-t?
Az APC by Schneider Electric tanácsaival könnyedén megtalálod a legjobb védelmet:
  1. Válassz feszültségtüskék elleni védelmi eszközt – figyelj arra, hogy a túlfeszültségvédők csak földelt aljzatba csatlakoztatva működnek megfelelően.
  2. Olyan túlfeszültség-védelmi eszközt válassz, amely elektromos berendezéseidet minden csatlakozási felületen védi, beleértve az erősáramú, a telefon valamint a koaxiális és adatátviteli kábel csatlakozásokat.
  3. Kösd szünetmentes áramforrásra (UPS) azokat a berendezéseidet, amelyeknek áramkimaradás esetén is működniük kell.
  4. Az UPS kiválasztásánál vedd figyelembe az elérhető áthidalási időt. Ha hosszabb rendelkezésre-állású védelemre van szükséged, akkor az USP mellé vásárolj kiegészítő akkumulátorokat.
  5. Biztonsági okból olyan eszközt érdemes választani, amelynek élettartam-garanciája van a csatlakoztatott berendezések esetleges károsodása ellen.
  6. Keresd a tanúsítványokat! Olyan márkajelzésű termékeket keress, amelyek TÜV, UL, cUL, CSA, illetve egyéb fontos tanúsítványokkal rendelkeznek.

Kép: piqs.de: Axel Rouvin - CG lightning strike
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7834 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x